Vergi ve borçlara 36 taksit
Dünyanın resesyon tehdidi altında olduğunu görüyorum. Zor bir dönem hızla yaklaşıyor ve yönetenler, ‘kümesteki tavukları’ öldürmemek adına gereken her kararı zorunlu olarak alıyor…
Türkiye, ağırlıklı olarak esnaf ve KOBİ ülkesi… Batılı dev şirketlere kaliteli ürün, yedek parça ve hammadde göndermekte epeyce uzmanlaştık. Ucuz işgücü en büyük rekabet sahamız…
Dünyada 183 ülkeye doğrudan ihracat yapan ülkemiz, covid-19’un hızla yayılması sonrasında pazarlarını kaybetmeye başladı. Fuarlar, iş gezileri, anlaşmalar ve ikili görüşmeler iptal edildi. Bunun sonucunda göreceli olarak işyerleri kapandı, mesailer azaldı, evden çalışanların sayısı arttı… İlk ve orta dereceli okullar, üniversiteler, restoranlar, kahvehaneler, eğlence merkezleri, alışveriş merkezleri, bakkallar, kasaplar, terziler, berberler kapandı. Kısaca insanların günlük hayatında önemli bir yer tutan işyerlerinde sıkıntılar arttı. Kredi almaları dahi kurtarmadı. Sadece marketler açık kaldı ve gıda dışında hiç bir yerde para dönmedi… Dolayısıyla vergi, SGK ve ceza gibi devletin alacakları ödenemedi…
BURKAY, ANKARA’YI UYARMIŞTI
İş insanları da isteklerini Ankara’ya ilettiler… 11 Eylül 2020 tarihli yazımda; ‘Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın alınması gereken önlemlerle ilgili düşüncelerini dile getirmiştim… (Bu arada Sayın Burkay, covid-19’a yakalanmış, karantinada… Acil şifalar diliyorum…)
Türkiye’nin her yerinden sesler yükselince de yeni kararlar devreye girdi… Buna göre; Gelir, kurumlar ve katma değer vergisi, ÖTV, motorlu taşıtlar, gümrük vergileri, emlak, çevre temizlik vergileriyle ceza ve gecikme 2021’e ertelendi. Yapılandırma süreci, 18 ay taksit ve 2 ayda bir ödeme ile 36 ayda tamamlanabilecek.
YAPILANDIRMA İNTERNETTEN
Mükellef, yapılandırmada internet vergi dairesini kullanacak. Buraya giriş yapabilmek için ya üye olacaksınız ya da E-Devlet şifresini kullanacaksınız. Öğrenim kredisi borçları, kamunun kira alacakları da yapılandırılabilecek.
HANGİ BORÇLAR TAKSİTLENDİRİLECEK?
1–Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları…
2–Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler…
3–TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler…
4-Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacakları… Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak, DİKKAT.
Bu arada; 31 Ağustos 2020 sonrası borçlar kapsam dışı. İhtilaflı alacaklar da kapsama girmiyor. Yapılandırma için 31 Aralık 2020 son başvuru tarihi… Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gümrüklere yapılacak ödemeler 2021 Ocak, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler ise 2021 şubat ayında.
YAPILANDIRMANIN YAPILANDIRMASI
2018 yılında çıkan yapılandırmadan yararlananlar da isterlerse, yeni yasa kapsamına girecek. Kalan borç yeniden hesaplanacak ve yeniden bir ödeme süresi kazanmış olacaklar. Daha önceki yapılandırmalarda hakkını kaybetmiş borçlular da, ödemedikleri tutarlar için başvuru yapabilecek.
NOT-1: ‘Acı reçete’ için çalışmaların devam ettiği belli. Yine zamlar, yine kısıtlamalar, yine yasaklar…
NOT-2: Yarın, Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Politika faizinin yüzde 15’e çıkmasını bekliyorum. Bu durumda dövize giden paranın bankalara yönelmesi sağlanabilir.