Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) başkanı N. Nuri Yavuz ve üyeler olarak İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) başkan ve üyeleriyle bir araya geldik. Yaklaşık iki saat boyunca konuştuk…

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç’ın “Bursa’da depremi konuşmalıyız. Gündem olmalı” sözlerinin altını çizmek zorundayım. Doğal olarak pek çok konu gündeme geldi, söz döndü dolaştı 1050 konutlar kentsel dönüşüm projesine de geldi…

Grafikler üzerinden dün ve bugün gerçekleşen konut satışları, yabancılara satışlar, fiyatlardaki değişimler ve faiz politikalarının etkileri tartışıldı…

Konut kredi faiz oranının yüzde 0,64 seviyesine düşürülmesinin satışlarda ciddi etki yarattığını anlatan Andıç, “Faiz oranının bu kadar düşük seviyede olması sanırım yatırım iştahını teşvik etme ve yastık altındaki altın ile dövizin piyasaya girişini sağlama amacıyla gerçekleşti. Bu şok bir faiz oranıydı gerçekten. Fakat bizim için önemli olan sürdürülebilir olmasıdır. Saman alevi gibi bir anda parlayıp sonra sönmesi sağlıklı değil” dedi… İlginç olan bir başka gelişmeyi daha öğrendik; Ticari alanların satışında düşük faiz oranı uygulanmamış… Oysa çok sayıda ticari alan var Bursa’da…

Hemen devreye girerek, “Elinde konut stoku olan bazı büyük müteahhitlere para aktarılmış olabilir mi?“ diye sordum… Andıç, 6-7 saniye kadar düşündü ve “Sanmıyorum” dedi… Oysa elinde 1000 adet daire olan bir müteahhit, ortaklarını kendi belirlediği bir başka firma kurup; Ortakları adına tüm daireleri için kredi başvurusu yapmış olabilirdi… Yasaya uygun olan bu girişimin adı “Kurtarma” olarak da görülebilir…

YABANCIYA SATIŞLAR

Koronavirüs nedeniyle yabancı yatırımcı (Arap) da gelmiyor artık. Dövizin yükselmesiyle yabancı yatırımcının alım gücü yükseliyor ama önceki yıllarda yakalanan ivme artık yok… Andıç, bu konuda da “Şu an Suudi Arabistan’da ‘aldığınız gayrimenkulleri satın’ diye bir boykot baskısı ve çağrısı var. Ama ben o ülkede de çalışan biri olarak şunu gördüm ki vatandaş çok da Suudi hükümetiyle aynı düşüncede değil. Ama bu yine de yeni alımlarda düşüşe neden olacaktır” dedi…

İMARLI ARSA AZALDI

Bursa’da arsa stokunun süratle azaldığını da duyduk bu arada… Yeni imarlı alanlar noktasında çalışma yapılmıyormuş… Bursa’da birkaç bölgede inşaat faaliyeti sürdürebildiği için o bölgelerde de arsa fiyatları yükselmiş…

GÖRÜKLE MERA

Bizim en büyük rekabet ettiğimiz kuruluş TOKİ, yani maalesef devletimiz” diyen Andıç, “TOKİ’nin bize kıyasla maliyet avantajı var. Arsa temini konusunda da bizden daha rahat durumdadır. Bursa’da bazı noktaların imara açılması talebimiz uzun zamandır var. Belediyenin de bazı çalışmaları var ama detaylarını bilmiyoruz. Bizim beklentimiz özellikle Görükle meranın imara açılması” diye konuştu.

Malzemeye gelen zamlar da sektörü zorluyor. Örneğin son 4 ay içerisinde sadece çimentoya yüzde 15, demire de yüzde 40 zam gelmesi, 100 metrekarelik bir evin maliyetini 350 bin liraya kadar çıkarmış durumda… Yeni zamlar da geleceğine göre, ev almak için para biriktirenler ve kredi çekmeyi düşünenlerin işi de zora girecek demektir… Çünkü son dönemdeki ekonomik sıkıntılarla birlikte vatandaşın alım gücü azaldı.

1050 KONUTLAR

Kentsel dönüşüm süreci yılan hikâyesine dönüşen 1050 konutlar hakkında, İMSİAD özel bir proje düşünüyor. Başkan Andıç, “Bursa, deprem beklenen iller arasında. 1050 konutlar kentsel dönüşüm açısından çok önemli. Burada jandarma, okul, sağlık ocağı, cami, park ve yol var. Üyemiz mimar Şenol Şimşek, bir çalışma yaptı. Bu çalışmada yola bakan cephedeki 64 blok kalkıyor ve arkadaki blokların zemin + 7 kat olarak üstüne ekleniyor. Burada ticari alan adası kuruyoruz ve bunun getirisiyle de arka tarafı yapmayı planlıyoruz. Diyelim ki arkada 200 daire var. O daireleri yapan firmaya önden onun karşılığında yer vermeyi planlıyoruz. Mevcutta 2 bin 290 konut var projemizde de 2 bin 296 konut olacak” dedi.

Teklif değerlendirilmeli diye düşünenlerdenim.

4 yıl orada oturdum, evler gerçekten dökülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir