Köylerdeki küçücük sınıflarda eğitildi; Bu ülkenin zeki ve çalışkan çocukları… Matematik, fizik, kimya, coğrafya, tarih ve insanlık dersi aldılar. Dişlerini fırçalamayı, ayakkabı boyamayı, küçüklerin gözlerinden büyüklerin ellerinden öpmeyi, çevre temizliğini, ağaç dikmenin ne anlama geldiğini, arkadaşlığı, paylaşmayı, yakan top oynamayı, sek sek için yerlere çizdikleri oyun alanına basmamayı, 5-10 kuruşa alabildikleri simidi bölüşerek tüketmeyi de öğrendiler.

Köy okullarında okuyarak cumhurbaşkanlığı makamına kadar yükselmek, genelkurmay başkanlığı koltuğunu doldurmak, bakan veya milletvekili olmak, dünyanın en büyük gemilerini, uçaklarını kullanmak mümkündü Türkiye’de… Hemen her çocuk, gelecek kaygısı yaşamadan, öğretmeninin her dediğini harfiyen uygular, eksik kalan bilgilerini arkadaşlarından tamamlardı…

Muasır Medeniyet Seviyesi’ mutlaka aşılacak; Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesillerle övünecektik

Emeğin kutsal olduğu günlerden geçtik, sömürgeci ülkelerin oyuncağı olmamak için direndik. Öylesi iç içe geçmiş bir sistem kurmuşlar ki; Girdaba biz de girdik… İçimizdeki filizler; Hak, hukuk ve adalet olarak sunulan ve demokrasi ile yönetilen ülkelerin vatandaşı olmaktan gurur duyar hale geldiler. Eğitim almak için her yıl ABD’ye giden 50 bin gencimizi düşünün… “Neden gidiyorlar?” diye düşünün…

İşte Bursa’da da beyinlerini kullanmayı bilen ve geleceğe taşınacak değerlerimizin farkında olan bir gurup insan, “Bursa Laik ve Kamusal Eğitim Platformunu (BULKEP) kurarak eğitim ve öğretimde yaşanan sorunları yerinde tespit etmeye, çözüm önerileriyle de ‘Milli Eğitime’ katkı sunmaya başladı.

Eğitim-İş Bursa Şubesi, Nilüfer Kent Konseyi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi, Bursa Dergiler Platformu, Eğitim Hizmetlerine Yardım ve Eğitim Geliştirme Derneği, Veli-Der (Öğrenci Velileri Derneği) ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin bir araya gelmesi çok güzel…

Bursa’da 560 bin öğrenci ve 30 bin öğretmenle yola çıkan milli eğitim sistemine, içinde bulunduğumuz Covid-19 Pandemisi nedeniyle var olan sorunlara yenilerini ekledi.

24 okulu ‘depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle’ yıkan sistem, sadece 3 okulun inşaatına başlayabildi… Örneğin; Yıkılan Demirtaşpaşa Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, 3 ayrı okula yönlendirildi. Yıldırım’da Has Asansör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne, Osmangazi’de Mehmet Halit Baki Anadolu Lisesi’ne ve Nilüfer’de de Çıraklık Eğitim Merkezi’ne gitmek zorunda olan öğrenci ve öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar da bu platformun ilgilendiği konular arasında…

Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona’nın verdiği bilgiye göre; İktidarın ‘Tekli Eğitim Sistemi’ adı altında başlattığı reform yılları geride kalınca, Bursa’da 2 bin derslik açığı ortaya çıktı… Bilgi Edinme Yasası’ndan kaynaklanan hakları olan bilgilere dahi ulaşamaz hale geldiklerini açıklayan Rona; “Bizler laik, kamusal ve bilimsel eğitimden yana olan veli, öğrenci ve öğretmen örgütleri olarak gerici ve piyasacı eğitim sistemine karşı mücadeleyi ortaklaştırmak amacıyla bir araya geldik. Çünkü eğitim sistemi, iktidarın kendi varlığını sürdürebilmesi için kullandığı bir alan olarak, yap-boz tahtasına çevrilmiştir. Şu an iktidar, hem kendi politikalarını devam ettirmek, hem de dindar ve kindar nesil yaratma projesini hayata geçirmek üzere eğitim sistemini tahrip etmektedir. Eğitimdeki dinselleşme tüm hızıyla sürerken cinsiyetçi, ayrımcı ve ırkçı politikalarıyla eğitim alanını kullanarak iktidarını devam ettirmek, pekiştirmek adına kendi makbul vatandaşını yaratmaya çalışmaktadır” dedi.

Bursa Laik ve Kamusal Eğitim Platformu (BULKEP) üyeleri, Anayasada yazan; ‘Türkiye Cumhuriyeti, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir’ ilkesine uygun olarak hareket ederek toplumu bilinçlendirecek eylem ve söylemlere başladı.

Halkı geleceğe hazırlayacak olan öğretmenlerimizi dinlemek zorundayız. Onlardan öğrenecek ve gelişmeye başlayacağız.

Sizi karanlık dehlizlerde bekleyen şeytan ve üç harflilere dikkat edin… Bazen insan kılığında dahi görünebilirler!

NOT: DEVAM EDECEK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir