Ülkede her yeri kazıyorlar Bursa da payına düşeni aldı!
Corona virüsünün (Covid 19) etkilemediği, etkileyemediği; ancak çok zararlı alanlardan biri de “Talan sektörü…”
Türkiye’yi geleceğe taşıyacak projelerin yanında yer aldı halkımız. Geçmediği köprüye parasının ödendiğini öğrendi, sustu; Binmediği uçağın parasının kendi vergilerinden alındığını öğrendi, sustu; 1923 yılından bu yana kurulan tesislerin, limanların, havaalanlarının, fabrikaların, birliklerin özelleştirildiğini duydu, sustu; Dünyanın oksijen merkezlerinin başında gelen Kaz Dağları’nda altın madeni çıkaranları duydu ve artık susmaması gerektiğini öğrendi…
Ekoloji Birliği, Covid-19 döneminde yürütülen yıkım projelerini derlemiş. Türkiye’nin hemen her yerinde ‘Talan Sektörü’ hareket halinde…
Bursa da bu talandan payını alan illerin başında geliyor…
Kentin doğusunda madenciler, batısında enerji şirketleri, ortasında otelciler, kuzeyinde mermerciler hiç durmadan derine kazıyor, ağaç kesiyor, toprağın altını üstüne getiriyor…
Berrak akan bir tane bile akarsuyu kalmayan, hava kalitesi günden güne bozulan, içme suyunu damacanalardan karşılayan bir il olduk artık. ‘Yeşil Bursa’da yeşile hasret nesiller yetişiyor. Mimarisi tartışmaya açık binalarda ömür tüketiyoruz. Palyatif çözümler üzerinden geleceğe bırakacağımız değerlerimizi varın siz söyleyin artık.
Türkiye genelinde saldırı altında olan coğrafi bölgelere ve ‘Ekolojik Yıkıma Yol Açan Projelere’ birlikte göz atalım…
1. Çanakkale Kumarlar Köyü’nde baraj inşa etmek isteyen Doğu Biga Madencilik isimli şirket tarafından, köylülere mera alanlarını boşaltmaları için baskı yapıldı.
2. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize Güneysu Gürgen köyünde halkın tepkisine rağmen HES projesini yürüten şirket, coronavirüs gündemini fırsat bilerek çalışmalarını hızlandırdı.
3. Artvin’deki maden ve HES çalışmaları devam ediyor. Cengiz Holding’e ait Eti Bakır’ın işlettiği Artvin Cerattepe ve Murgul’daki maden sahalarında faaliyete ara verilmedi.
4. Artvin Yusufeli’nde ilçe halkının itiraz ettiği HES projesiyle ilgili çalışmalara başlandı.
5.İngilizlerle ‘Nükleer Enerji Anlaşması’ imzalandı.
6. EÜAŞ International ICC, İngiliz şirketi Rolls-Royce ile kompakt nükleer güç santrallerinin teknik, ekonomik ve hukuki uygulanabilirliği ile birlikte üretim imkânlarını değerlendirmek üzere bir mutabakat zaptı imzaladı.
7. Salda Gölü 1. derece doğal sit ve korunan alan statüsüne sahip olmasına rağmen, millet bahçesi yapmak amacıyla iş makineleri ile Salda’ya girip bölgeye özel kumulları taşıdılar ve Millet Bahçesi kapsamında yapacakları yol ve otopark alanına serdiler. Tepkiler üzerine faaliyet durdu.
8. Niğde Ulukışla Tepeköy’de, Gümüştaş isimli maden firmasına ait atık havuzundan sızan siyanür komşu taşınmazlarda yüzeye çıktı. Köylüler konuyu kamuoyuna taşıdı.
9. UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır Sur’ları ile Dicle Nehri arasındaki bir bölgede yer alıyor. Kültürel bir miras olan bu alan, millet bahçesine dönüştürülmek isteniyor.
10. Adana’dan 9, Artvin’den 1, Bolu’dan 3, Erzurum’dan 7; Toplamda 14 bin dönümlük alan, ‘Yayla’ olmaktan çıkarıldı.
11. Ilısu Barajı’nın su toplaması sonucunda, Hasankeyf ve 40 köy bütünüyle sular altında kalırken, 60 köyde de evlerin ve tarım arazilerinin büyük bir bölümü suya gömüldü.
12. Nilüfer ilçesine bağlı Çalı Mahallesi’nde Hidroelektrik santrali (HES) Projesi çalışmaları başladı. Köylüler, basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.
13. Mersin Karaduvar’da Polipropilen Fabrikası: Mersin’de doğayı kirleteceği iddiasıyla büyük tepkiye neden olmasına rağmen yapılmak istenen polipropilen tesisi için Toros Tarım AŞ’nin olduğu bölge Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi.
Devam edecek…