Bursa yazılım cenneti olmalı…
Teknoloji tabanlı iletişim, girişim ve üretim modellemeleriyle çok yakından ilgilenen dünya devleri, geleceği planlarken; Yerelde bir takım çalışmalar yapan gençleri de gözden ırak tutmuyor. Hepimizin “vay be” diyebileceğimiz yazılımlarla örülü dünya, gençlerin hayalleriyle şekilleniyor artık…
Türk gençlerinin yatırıma açık yazılımları da inanılmaz…
Türkiye’nin en önemli hızlandırma programlarından biri olan “Girişim Fabrikası” da hemen hemen aynı yolları arşınlamaya başladığından bu yana, teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerine sahip girişimciler; Potansiyel yatırımcılarla, iş ortaklarıyla ve uluslararası şirket yöneticileriyle bir araya gelmeye başladı. Türkiye adına sevindirici bir gelişme…
Bu tanıtım günlerinden birinde bulundum ve “Demo Günü” adı verilen toplantılarda, gençlerimizin attığı adımların değer yaratması için mutlaka “melek yatırımcılarla tanışmaları gerektiğine” karar verdim. Konuştuğum gençler, yazmak, yaşatmak ve ileride her şeyi alabilecek kadar çok para kazanmak istiyor… İnsanları mutlu edecek, sağlıklarını koruyacak, hayatı daha yaşanabilir kılacak fikirlerle donanmış hepsi. Yeni girişim fikirleri çok çarpıcıydı…
Alışkanlık haline gelen hemen her şey değişime uğradığına göre; “beyin teri” döken gençlere sahip çıkılması şart. Uzun vadeli ucuz kredi, huzur ortamı, güvenli sokaklar, güvenli gıda, mis gibi hava, eğitimli insanlar, kindar olmayan bir yaşam ortamı da temel istekler arasında yer alıyor…
O gün; teknoloji tabanlı yenilikçi girişimlerden oluşan sekiz proje yeni fikirlerle yakından ilgilenen melek yatırımcılar ve kurumsal şirketlerin yöneticilerinden büyük ilgi gördü. Gençler, Fon ve şirket yöneticileri ile birebir görüşerek projelerini anlattılar, birbirlerini tanıdılar…
Uluslararası teknoloji şirketlerinin iş geliştirme bölümlerinden temsilciler; Hemen hemen herkesle ve her şeyle yakından ilgilendiler. Notlar, telefonlar, fotoğraflar ve bilgiler aldılar, ülkelerindeki ortamı anlattılar.
Konuştuğum kişilerin birçoğu gelecek planlarını “DIŞ ÜLKEYE GİTME VE ORADA YAŞAMA” üzerine yapıyordu… Bunu öyle açık açık söylemediler belki ama fısıldaşma çok daha etkiliydi…
Ülkelerini terk etmeye hazır bir beyin takımı… Çok üzüldüm…
Yazılım ve donanım içerikli projeleri dinlerken ve sahipleriyle konuşurken; Türk gençleriyle gurur duydum.
Proje sahipleri birer global oyuncuya dönüşebilir…
Fikirlere birlikte göz atalım…
ParaCebe: Paracebe.com, internetten yapılan alışverişlerde harcanan paranın bir kısmını nakit olarak tüketiciye geri ödeyen bir yazılım. Büyük ilgi çekti…
Fixelis: İnşaat sektöründe, nitelikli eleman ihtiyaçları için harika bir yatırım alanı… İşe en uygun mühendis, usta ve teknik kişiyi bulmayı sağlayan bir platform.
Akıllı Harçlık: Mastercard ortaklığında geliştirilen, çocuklara özel harçlık kartı. İzlenebiliyor…
CollabMobile: CollabMobile çeşitli platformlardaki verilerinizin her an, her yerde size ulaşmasını sağlıyor. Yönetim paneli yardımıyla, herhangi bir geliştirme yapmanıza gerek kalmadan, raporlarınızı oluşturabiliyorsunuz.
Fit ve Mutlu: Kişilerin; interaktif ve online canlı bağlantıyla, spor yapmalarını sağlayan bir site.
LifeCall: LifeCall size kendinizi her zaman güvende hissedeceğiniz giyilebilir bir EKG cihazı sunuyor.
MicroMedicine: Kan ve diğer vücut sıvılarındaki hücrelerin ayrıştırılması için yeni bir teknoloji.
Mobeacon: Otel check-in ve check-out’larında zaman kayıplarını önlemek ve ödeme altyapısını tamamen değiştirecek bir sistem.
Bursa iş dünyası, Türkiye’de ilklere imza atmasıyla tanınıyor. Gençleri bir araya getirecek, fikirlerini değerlendirecek bir platform kurmalı ve yazılımcıları teşvik etmeliyiz.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bu alanda harekete geçmeli; çağı yakalayacak girişimler kaçırılmamalıdır…