Omuz omuza verelim elektrikliye binelim
“Türkiye’nin otomobili” sloganıyla yola çıkan Türkiye Otomobil Girişimi Grubu (TOGG), bir süredir sessiz sedasız yol alıyor.
Kararlılık olduğuna ve Cumhurbaşkanlığı Yönetim Ofislerinin ısrarlı takipleri devam ettiğine göre; elektrikli otomobil konusunda bazı bilgilere ihtiyacımız olduğu ortaya çıkıyor.
TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Gürcan Karakaş’ın ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’ndeki sözlerinden ve Anadolu Ajansı’na verdiği demeçten edindiğim bilgilere göre; yerli otomobil en erken 2 yıl sonra deneme sürüşlerine başlayacak. Fabrikanın nereye kurulacağı, yan sanayi tesislerinden neler isteneceği ise şimdilik net değil. Bana göre otomobilin adresi Bursa olmalı. Hatta adres vereyim; TEKNOSAB bu iş için biçilmiş kaftan…
Türkiye’nin otomobilini imal edecek ekibin başında CEO olarak yer alan Mehmet Gürcan Karakaş (53), 1990 yılında Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ’de görev aldı. 1991-1992 yılları arasında Almanya Feuerbach’ta dizel püskürtme sistemleri ürün geliştirme mühendisi olarak çalıştı. 1995 yılında Bursa’da teknik aplikasyon projelerinden sorumlu kısım müdürü oldu ve 1996-1997 yılları arasında Almanya Bühlertal’da enerji ve karoseri sistemleri üzerine Japon ve İskandinav müşterilerden sorumlu proje müdürü olarak görev aldı. Gürcan Karakaş, 2004 yılında Bosch Türkiye’ye Genel Müdür olarak atandı. 2007 yılında Bosch’un Almanya’daki merkezine geçen Karakaş, o tarihten sonra grubun yenileme pazarlarından sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Almanya’nın gelecek vaat eden 100 yöneticisi olarak tanındı, başarıları hep konuşuldu.
Karakaş’ın Bursa’da görev yaptığı yıllarda, ekonomi alanında görev alan bir gazeteci olarak üç kez bir araya geldim. Disiplinli, güler yüzlü, gözlerinden zeka fışkıran bir yöneticiydi. Her soruya yanıtı vardı ve olumlu konuşmalarıyla enerjisini çevresindeki insanlara aktarmayı başarıyordu…
Gelinen son nokta ümit veriyor.
Örneğin, içinde bulunduğumuz ayın 5’inde; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla TOGG Yönetim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Burada prototipin 1/4 ölçekli modeli bakan ve yanındaki yetkililere gösterildi. Bu aracın ilk hali ise bu yılın aralık ayında kamuoyuna tanıtılacak…
Fotoğrafları aralık ayından itibaren paylaşılacak olan araç; Fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Türkiye’nin olan bir otomobil, bir başka üst akıl devreye girmez ise C segmentinde bir SUV olarak üretilecek ve tek şarjla 500 km. yol alacak…
Anlatılanlardan çıkardığım sonuca göre; Türkiye’de elektrikli araçlar motor güçlerine göre 3 farklı vergi dilimi içinde değerlendiriliyor. Bunlar; yüzde 3 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olan 85 kilovatı geçmeyenler, ÖTV oranı yüzde 7 olan 85-120 kilovat arasındakiler ile yüzde 15 ÖTV oranıyla vergilendirilen 120 kilovatın üzerindeki araçlar…
Demek ki yerli otomobil 3 ayrı versiyonuyla pazara sunulacak…
Türkiye’nin otomobili, akıllı bir araç olacak ve akıllı cihazlara bağlanabilecek. Araç pazara çıktığında rekabetin gerektirdiği otonom sürüş özelliklerine sahip olacak, bataryasında ise son seviyede geliştirilmiş lityum iyon hücreler kullanılacak. Şarj süresi de kısa tutulacak. Hızlı şarj 20 dakika, uzun şarj ise 2 saat olacak… Şimdi mühendisler her versiyon için tek bir süre üzerinde kafa patlatıyorlar.
Bu yazının ana fikri; Elektrikli otomobil, Türkiye’nin önde gelen yöneticilerinden biri olan M. Gürcan Karakaş’ın başında olduğu bir ekip tarafından geliştiriliyor. Geleceğin şekillendiği bugünlerde bence gurur duyacağımız, çevreyle dost, fosil yakıtlardan kurtulacağımız bir dönem geliyor.
Bugün ya da yarın, toryumdan da enerji üretmeye başlarsak eğer; Türkiye’nin çağı başlar. Önemli olan bilimden yana, demokrasiden yana, çok sesliliğe saygılı insanlarla örelim her yeri. Halka tepeden bakmadan yaşayalım, BİZ diyebilelim…