Korelilere İskender Kebap
Temmuz ayının son günlerinde Bursa’da, Kore Cumhuriyeti’nden konuklarımız vardı. Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinin turizm potansiyelini tanıtmak ve iki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla organize edilen ‘Turizm Tanıtım Etkinliği’, sanırım amacına ulaştı.
Kore’nin nüfusu 52 milyon ve ortalama 27 milyonu her yıl turist olarak dünyanın çeşitli ülkelerine geziye gidiyor. İnanılmaz bir rakam… 31 Temmuz 2019 akşamı Sheraton Otel’de gerçekleşen etkinlikte aldığım bilgilere göre; Kore Cumhuriyeti’nden ülkemize geçen yıl 342 bin turist gelmiş. Bursa’nın payına düşen sayı ise sadece 2 bin…
“Çok ama çok az” dediğinizi duyar gibiyim… Sayı bence de çok az. Bir başka anlatımla; “Sanayi, tarım, tarih, termal ve otomotiv kenti Bursa”, turist fakiri aslında…
Şimdi hedef Kore’den Bursa’ya 25.000 turist olmalı…
80 milyonluk Türkiye’den geçen yıl sadece 8 milyon kişi turist olarak yurtdışına gitmiş… Güney Kore gibi; Her yıl 40 milyon Türk vatandaşının yurt dışına tatile gittiğini hayal edin. Görgüsü, bilgisi, tecrübeleri artan, yeni yerlerde ufku açılan gençlerimizi, huzur bulan yaşlılarımızı düşünün. Herhalde refah ülkesi haline gelirdik. Daha iyisini ister, daha kaliteli yaşamanın yollarını bulur ve yöneticilerimizi çok daha başka ölçütlere göre değerlendirebilirdik…
Çıta yükselirdi…
BEBKA ÇOK ÇALIŞTI
Kore’den gelen misafirlerimiz için gecesini gündüzüne katan kişilerin başında BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim geliyor. Güney Kore ile Türkiye arasında geçmişe dayanan dostluğun turizm sektörüne çok fazla yansımadığını kabul ediyor. Gerim, Güney Kore’den gelen turist sayısının yeterli olmadığına inananlardan… Bir şeyler yapılması gerektiğini biliyor.
Büyükşehir belediyesinin Bursa tanıtım filmlerinden, çekilen fotoğraflardan, tanıtım sitelerinden yararlanıyor olmalı…
Hedefler doğrultusunda geçen ay Seul’e bölge temsilcilerinden oluşan bir heyet ile ziyaret de gerçekleştirmişler. Kore’nin tanınmış ve etkin ‘influencer ve blogger’larını Bursa’da ağırlayacaklar. Bursa, Eskişehir ve Bilecik’teki ören yerleri, müzeler, tarihi mekanlar gezilecek. Yemekler tadılacak, insanların alışkanlıkları karşılaştırılacak ve paylaşımlara Kore’den gelen yanıtlar detaylarıyla ele alınacak. Fotoğrafların kaç kez tıklandığı da çok önemli…
Bu arada o akşam ilginç gelişmeler de oldu…
Gazeteci ağabeyimiz Ahmet Emin Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı panelin konuşmacıları Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Choi Hong-Ghi, Türkiye’nin Seul Büyükelçisi D. Ersin Erçin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş oldular. Bursa’nın turizm potansiyeli, Güney Kore ve Bursa arasında turizm çeşitliliği, ülkelerin birbirlerinden beklentileri, planlanan stratejiler tartışıldı.
Önerilerim;
1-Koreliler, öncelikle bu kış Uludağ’a getirilmelidir. Seyahat acenteleri ve yerel işbirlikleri bu açıdan ele alınmalı; Uludağ Esnaflar Turizm Geliştirme Kooperatifi ile ortaklaşa organizasyonlara imza atılmalıdır.
2-Kore’de Google hizmeti olmadığı için “Bursa” hakkında hemen hemen hiçbir şey bilmeyen insanlardan bahsediyoruz. Orada stantlar açılmalı, televizyonlarda ve filmlerden önce Bursa tanıtım filmleri gösterilmelidir.
3-Büyük dostluk yaşayan iki ülkenin insanları olarak; asla güvenlik sorunu yaşanmamalı, turiste ‘kazık atılmamalıdır…!’
4-“En Kulüp” ya da bir başka oluşumla dil bilen gençler bir araya gelmeli, turistlere destek olmalarının yolu açılmalıdır.
Bayrakları da aman unutmayın…