En son 22 yıl önce otomotiv yatırımı alan Türkiye’nin önünde yeni ve güçlü fırsatlar var. Birincisi ‘Elektrikli Yerli Otomobil… İkincisi ise Alman otomotiv devi Volkswagen

Volkswagen’in Skoda marka araçları Türkiye’de üretmek için harekete geçmesi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin Alman yetkilileri İzmir Torbalı’da ağırlaması, Opel’in geride bıraktığı fabrikanın gezilmesi ve yasal olarak çeşitli kolaylıklar sağlanacağı sözleri umutlarımızı artırıyor…

Skoda’yı biraz daha yakından tanımak için bugün sizi biraz daha gerilere götürerek internetten derlediğim bilgilerle baş başa bırakacağım… Bir üretim ve kararlılık hikayesi…

Skoda 1895’te Çek Cumhuriyeti’nde kuruldu…

BİSİKLET TUTKUSU

Aslında Skoda’nın kuruluşu; çalışkanlık, sabır ve şansın birleşimiyle neler olabileceğine ibretlik bir örnek niteliğindedir. Çünkü; 1895’te Skoda ortaya çıktığında; sahiplerinin tek amacı bisiklet üretip satmaktı. Skoda’nın kurucuları olan Vaclav Laurin ile Vaclav Klement’in bisikletlere meraklı olmaları ve hobileri üzerinden para kazanmak istemeleri, bugünleri hazırladı… Vaclav Laurin teknisyen, Vaclav Klement ise bir kitapçıydı

1895’te “Slavia” ismiyle piyasaya sürülen bisiklet modelinin üstün bir başarı göstermesi üzerine Vaclav ortaklar; 1899’da motosiklet üretimine başladılar. Motosiklet üretimi; bisiklete göre çok daha mekanik ve teknik bir konu olmasına rağmen; o zamanki ismiyle Laurin&Klement Co. olan Skoda; bu alanda da başarılı oldu. Hatta yerel çapta birkaç yarış dahi kazanıldı.

Motosiklet evresindeki bu başarılı adımdan sonra ise 1905’te otomobil üretimine başlandı. Skoda geliyordu…

İLK MODEL ÇOK SATTI

Laurin&Klement Co. şirketinin ilk modeli olan Voiturette A otomobili de kısa sürede ülkesinde başarılı oldu ve Çeklerin geleneksel otomobili haline geldi. El attığı bütün işleri yeşerten Çek ortakların bu başarısı; artık isimlerinin Çek Cumhuriyeti dışında da duyulmasını sağladı… 1907 yılında şirket anonime dönüştürüldü ve yurt dışı çalışmaları da başladı. Son nokta olarak; Çek Cumhuriyeti’nin parlayan yıldızı haline gelen Skoda; 1914’te silahlı kuvvetler için de üretime başladı…

ORTAKLIK YILLARI

Şirketin Skoda ismini aldığı yıl, 1925… Çünkü Laurin ve Klement her ne kadar azimli ve başarılı girişimciler olsalar da; bu kadar talep karşısında teknik kapasiteleri ve üretim güçleri yetersiz kalıyordu. Tabii o zamanlar bugünkü gibi bankalardan kredi ya da destekler de mevcut değildi. Hal böyle olunca da endüstriyel yönden daha güçlü birileriyle ortaklık kurmak kaçınılmaz oldu. Böylece 1927’de Pilsen Skoda Co. isimli başka bir şirketle birleşme oldu ve Skoda Auto; otomotiv konusunda ülkesinin bir numarası haline geldi.

II. DÜNYA SAVAŞI YILLARI

15 yıl içinde hızla büyüyen Skoda; tüm dünya markalarında olduğu gibi 1939-45 yılları arasında büyük bir kan kaybı yaşadı; II. Dünya Savaşı… Bu kan kaybı sadece satışların düşmesine yönelik tarzda değildi. Savaş sırasında Çek Cumhuriyeti Nazi işgaline uğradı… Skoda o yıllarda Almanlara çalışmak zorunda kaldı…

II. Dünya Savaşı sona erince Çekoslovakya Devleti hızlı kalkınma ve gelişim için tüm sanayi ve endüstri unsurlarını kamulaştırma yoluna gitti. Böylece Skoda Auto; AZNP adını alarak ülkenin en büyük otomobil üretici olmaya devam etti. Fakat; göreceli olarak hızlı bir kalkınma gerçekleşmesine rağmen Skoda; sosyalist yönetimin de etkisiyle kapitalist Batı Avrupa’nın üreticilerinin gerisinde kaldı. Sovyetlerin dağılmasına kadar geçen sürede Skoda; Çek Cumhuriyeti ve Orta Avrupa’nın en büyük otomotiv şirketi olma unvanını korumasına rağmen, hep bölgesel olarak kaldı

Şirket; 1991 yılında Volkswagen Grubu’nun bünyesine katılarak Skoda Automobile ismiyle faaliyet göstermeye başladı

Bugün; Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Scania ve MAN Truck markaları, Volkswagen Grubu’nun bünyesinde üretilmeye devam ediyor…

Almanlarla işbirliği, gelecek yılları da şekillendirecek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir