Geçtiğimiz ay, her zaman yaptığım gibi önce Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Danışmanı Osman Tüysüz’ü aradım telefonla… Yoğunluğundan olsa gerek; telefonunu biraz geç açtı… “Sayın başkanla önemli bir konu üzerinde görüşme yapmak istiyorum. Aratır mısın ya da ben arayayım mı?” diye sordum. Sayın Tüysüz, başkanın çok yoğun olduğunu, o gün için 11 ayrı toplantı ve görüşme yapacağını, sadece Bursa’dan Karacabey’e geçerken aracında yakalayabileceğimi söyledi.

Yolculuk saatini alınca hemen aradım. Sanıyorum saat 13.00’ü biraz geçiyordu… “Sayın başkan Alman otomotiv devi Volkswagen, Skoda marka araçların üretimi için Türkiye’de yer bakıyormuş. Bu arayışta Bursa’nın adı geçiyor mu? Bu konuda neler söylersiniz?” diye sordum… Sağolsun hemen ilgilendi. 3-5 saniye sonra içinde biraz da sıkıntı barındıran bir ses tonuyla “Can bey, bu konuda şimdi bir şey yazmayalım. Bu tip durumlarda firmalar gizliliğe önem veriyor. İş olgunlaşınca söz ilk bilgiyi sizinle paylaşacağım” dedi. Bu konuda ilk köşe yazımı yazacağım için heyecanlıydım ama “ülke menfaatlerini düşünerek, sayın başkana da güvenerek” yazmadım…

Birkaç gün sonra BTSO’nun gazeteciler için düzenlediği iftar programında sayın Burkay’a aynı soruyu bir kez daha; Bu sefer daha kısık bir sesle sordum… “Aman yazmayalım” dedi yine… Başka yatırımlar ve Bursa için düşündükleri projeleri anlattı.

İletişim çağında “yazmamak demek” aslında “elindeki haberi başkasına kaptırmak” anlamına gelir… Öyle de oldu…

Eğitirsen eğilir, eğitmezsen karşına dikilir” derim zaman zaman… Bu söz; “Yazmazsan yazarlar, yazını da beyninde yakarlar” şekline dönüşüverdi. Beklemeye karar verdim; Oysa haber uluslararası kanallarda resmen patladı…

CUMHURBAŞKANLIĞI DEVREDE

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ali Ermut’un Almanya’nın önde gelen gazetelerinden biri olan Frankfurter Allgemeine Zeitung’a (FAZ) yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düştü… Sayın Ermut, fabrikayı resmen istiyordu. Hatta adresi bile vermişti; İzmir diyordu… Bursa adı geçmiyordu…

Dünya otomotiv devlerinden biri olan Alman Volkswagen Grubu (VW) bu yılın başında Avrupa’daki emisyon sınırlamasına bağlı olarak Almanya’daki fabrikalarında elektrikli araç üreteceği için Doğu Avrupa’da yeni bir fabrika kurup, bazı modellerinin benzinli ve dizel yakıtlı versiyonlarını bu fabrikada üreteceğini açıklamıştı. Alman yetkililer, araştırmalarını yaparken, Türkiye ve Bulgaristan öne çıktı… Son 2-3 aydır Volkswagen yetkilileri Bulgaristan ile Türkiye arasında adeta mekik dokudu potansiyel arazileri gezdi.

Gazetenin haberine göre; Volkswagen (VW) Yönetim Kurulu Başkanı Herbert Diess, İzmir Torbalı’daki eski Opel fabrikasında incelemeler yaptı. Diess’in Ankara’ya giderek hükümet yetkilileri ile birebir görüştüğünü, son pazarlıkları yaptığını da biliyorum… Yeni fabrika büyük bir olasılıkla İzmir’e hayat verecek… Skoda markasının önemli modelleri artık Türkiye’de üretilecek ve dünyaya buradan gönderilecek…

BURSA BÜYÜK YATIRIMI KAÇIRDI

Aldığım bilgiye göre; Fabrikanın üretim kapasitesi ilk projeye göre yıllık 300 bin adet. Yatırım tutarı ise 2 milyar Euro… Bu noktada Türkiye’ye yatırım yapma kararı resmen açıklanırsa eğer; Volkswagen’in gelmesi Türk otomotiv sanayi için çok önemli bir açılım sağlayacak… Hele hele Passat gibi katma değeri yüksek araçlar üretilirse gerçekten önemli ve büyük bir yatırım almış olacağız… Yan sanayicimiz için Kütahya Gazi OSB de yeni yatırım alanı olarak görülebilir…

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL BURSA’YA YAKIŞIR

Hatırlatmak gerekirse; Türkiye’de en son otomotiv yatırımları 1997 yılında Toyota ve Honda ile yapılmıştı. 22 yıldır mevcut fabrikaların yatırımları dışında Türkiye’ye yeni hiç bir marka yatırıma gelmedi. Honda da Türkiye’deki yatırımını en alt düzeye çekme kararı aldı… 2020’de Türkiye’den çıkacak…

Umarım Türkiye’nin elektrikli otomobilini Bursa üretir… TEKNOSAB’da uygun bir yer bulunabilir…

Geç olsun, güç olmasın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir