Türk özel sektörünün uzun vadeli dış kredi borcu 210.2 milyar, kısa vadeli borcu ise 12 milyar dolar… Ocak-Nisan dönemi bütçe açığı 54.5 milyar Lira… Konut satışları nisan ayında yüzde 18.1 düştü, ancak yabancılara satışlar yüzde 82 artarak 3 bin 774 adet oldu… Merkez Bankası net uluslararası rezervi 26.6 milyar dolara yükseldi… Tüketici Güven Endeksi yüzde 59.6’ya geriledi… TL varlıklarda satış baskısı giderek artıyor… Dolar 6.0111, Euro ise 6.7564 TL’den işlem görüyor. Piyasa asansör gibi… Rusya ve Ukrayna tonlarca domatesi iade etti!

Rakam ve verileri, 16 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla not ettim…

Burası çok önemli” diyebileceğim bir başka gelişme daha var. İŞSİZLİK!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat 2019’a (Ocak-Şubat-Mart) ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Felaket yavaş yavaş geliyordu ancak çığa dönüşmesi an meselesi…

Açıklamaya göre; 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişiye çıktı. Aynı dönemde işsizlik oranı da 4,1 puan yükselerek yüzde 14,7 oldu… Tarım dışı işsizlik oranı ise istatistiklerde 4,4 puanlık artışla yüzde 16,9 olarak yer aldı… Yine aynı dönemde 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 7,1 puan yükselerek yüzde 26,1 oldu. İşsizlik oranı, 15-64 yaş grubunda ise yüzde 15…

Rakamlar açıklanmadan 12 saat önce Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (BUSİAD) Podyum Park’taki iftar programının konuk konuşmacısı olan Prof. Dr. Seyfettin Gürsel de perdeye yansıttığı grafiklerle işsizlik artacak demişti…

Sosyal açıdan büyük sorunların başlangıcı olabilecek özellikler taşıyan işsizlik konusunda ayrıntılara giren Gürsel, 2019’un ardından 2020’de de büyüme olmaması halinde çok daha vahim gelişmelerle yüz yüze kalabileceğimizi de hatırlatarak; “Türkiye ilk kez bu kadar büyük ve uzun bir süre işsizliği konuşacak. Yükseköğrenimli kadınlarda işsizlik daha da artacak. Kriz geçse bile bu durum değişmeyecek” dedi…

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü de olan Prof. Dr. Seyfettin Gürsel’in anlatımlarını dinleyenler arasında CHP Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık da vardı. İşsizlik ve teşviklerin yerini bulmadığı konusunda yorumda bulundu, haklıydı…

Gazeteci arkadaşlarımızın sorularıyla açılan konulardan biri de IMF ile ilgiliydi… Prof. Dr. Gürsel, ”Sayın Cumhurbaşkanı IMF kapısını çok sert kapattı. Kusura bakmasınlar ama şu anda ekonomi yönetimine güven sıfır. (Sayın Cumhurbaşkanı) ya zorlanacak, sonunda epey işsizlik, düşük gelir ve yoksulluk… Bütün bunlar uzun süre yaşandıktan sonra belki bu yol (IMF) seçilecek, bilemiyorum” dedi…

Bir başka yorum da dikkati çekti… Prof. Dr. Gürsel’e göre siyasette sistem nasıl değişti ise ekonomide de değişebilir. Yani “bu oyunun kuraları bana göre değil. Ben bu kurallarla bu oyunu oynamak istemiyorum” da denilebilir…

İlginç bir yaklaşım…

Açılış konuşmasını yapan, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay da konuşmasında çevre konularına değindi; “Karbon salınımı, insanların doğayla pazarlık edebileceği bir konu değil. Zarar görmüş topraklar rehabilite edilmeli. Tarımda doğru yatırımlar yapılmalı. Son 150 yılda havadaki karbondioksit miktarı 280 ppm’den, 440 ppm’e yükselmiş durumda. İlk olarak yüksek karbon çıktısı olan endüstrilerden vazgeçmeliyiz. Yerine daha düşük karbon salımı üreten sanayiye yönelmeliyiz. Geri dönüşüme çok özel bir önem vermeliyiz. Evsel atıkların geri dönüşümünü kaynağında çözmek için uğraşmalıyız. Bizim gibi güneşi bol bir ülkede, güneş enerjisini daha iyi kullanabilmenin hukuksal ve ekonomik altyapısını bir an önce iyileştirmeliyiz. Elektrikli araçlar, bisikletler, ulaşım için desteklenmeli. Yeşil ekonomiye geçip, bunun koordinasyonunu oluşturacak bir birim kurmalıyız. BUSİAD olarak saydıklarımızın çoğunu kentimiz Bursa için de geçerli olduğunun bilincindeyiz. Bu açıdan bir süredir dile getirdiğimiz, Bursa’ya 500’er dönümlük 5 park fikrimizin de karşılık bulmasını temenni ediyoruz” dedi…

BUSİAD, yorgan yanmadan ateşe su taşıyor. Kolay gelsin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir