TÜSİAD’da Kaslowski dönemi
Türk iş dünyasının sözcüsü olarak kurulan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) 49. Genel Kurulu dün gerçekleşti… Genel Kurul’da yapılan oylamada tek aday olan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Simone Kaslowski, yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi.
Daha 5 yıl önce Bursa’dan Muharrem Yılmaz’ın kısa süreliğine de olsa başkanlık yaptığı dernek yönetiminde, Bursa’dan tanınmış bir iş insanının olmamasına üzüldüğümü buradan söylemeliyim… İrtifa kaybediyoruz…
Simone Kaslowski’yi birlikte tanıyalım.
‘Google Amca’daki bilgilere göre; İtalya’nın Torino kentinde 1963 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamlayan Simone Kaslowski, ABD’de Clark Worcester Üniversitesi’nden 1984 yılında mezun olduktan sonra, 1985 yılında aile şirketi olan Organik Kimya İstanbul’da satış bölümünde göreve başladı.
Organik Kimya üretim ürünlerinin ihracat pazarını geliştirme yönünde çalışmalar yapan Kaslowski 1993 yılında Organik Kimya’nın satış bölümü yöneticisi oldu. Yatırım projelerinde aktif olarak görev aldı. 1995 yılında Organik Kimya CEO’su olan ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ni üstlenen Kaslowski firmanın büyümesine liderlik etti. 80’den fazla ülkede faaliyet gösteren Organik Kimya, İstanbul’da Kemerburgaz ve Tuzla’da, yurtdışında ise Hollanda’nın Rotterdam ve İsviçre’nin Lugano kentlerindeki üretim tesislerinde yılda 250 bin ton kapasiteyle üretim yapıyor ve distribütörlük faaliyetleri yürütüyor.
Evli ve üç çocuk babası olan Kaslowski, İngilizce, İtalyanca ve Fransızca biliyor.”
Oldukça donanımlı bir başkanla karşı karşıyayız. Toplantıda, Türkiye’nin içinden geçtiği dar koridoru değerlendiren Kaslowski, dernek olarak önce anlamak, analiz etmek ve görüşlerini kamuoyu ile paylaşmak istediklerini belirtti…
Toplantıda; “2019 Yılına Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi” başlıklı rapor da dağıtıldı… Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 1 büyüyeceği, enflasyonun yüzde 16,2, işsizliğin ise yüzde 12,5 düzeyinde gerçekleşeceği öngörüsü dikkati çekti… Bu yıl sonunda ihracatın 173 milyar doları bulacağı da belirtildi…
Televizyondaki ekonomi kanallarının canlı yayınında izlediğim TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın konuşmasından aldığım notlarda “Tarım ürünlerinin fiyatları dünyada yüzde 10 artarken Türkiye’de yüzde 200 arttı” tümcesi, olan bitenleri göstermesi açısından ilginçti… Kısa vadeli çözümler yerine kalıcı adımlar atılmasını istedi…
Yapıcı eleştiriler hemen belli oluyordu…
“1-Gıda fiyatlarındaki son aşırı yükselişe karşı bazı önlemler alınıyor fakat sorunun yapısal boyutunu çözmeye yönelik bir irade görmüyoruz.
2-Üretim ve satışlar düşüyor, yeni istihdam yaratılamıyor, işsizlik artıyor; kısmi iyileşmeye rağmen ekonomide kırılganlık yaratan nedenler devam ediyor.
3–Hükümet ekonomik zorluklarla mücadele için paket üzerine paket açıyor; oysa yapısal sorunlar kısa vadeli adımlarla çözülemez.
4-Reel sektörün finansman sorunu çözülmezse sorun bankacılık ve finans sektörüne sıçrar, derin sorunlar böyle çıkar.”
Türkiye’nin temel üretim alanlarında üretim ve ihracat yapan şirketlerin sahipleri, temkinli sözler sarf ediyorlar. Geleceğin kararmaması için çözüm aradıklarını belli ediyor, önerilerde bulunuyor ve ülkedeki yangına körükle gitmiyorlar…
Umarım akılcı çözümler üretir ve milli hasıladan halkın da yararlanması noktasında gereken adımları sıralarsınız…
Kolay gelsin…