Ekonominin temel bileşenleri; İçinde geliştikleri coğrafyadaki değişimlere duyarlıdır. Gerekirse doğru adımlar atılmasını sağlamak ve müdahalede bulunmak zorundadırlar…

İş insanları; Ülkelerini daha ileriye taşıyacak olan sivil yönetim birimlerinin alacağı kararları, hükümetin attığı adımları, askeri ya da sivil darbeleri, su ve hava kalitesindeki değişimleri, ulaşım olanaklarını, hammaddeye yakınlığı, nitelikli elemanları ve uluslararası pazarlara olan uzaklık gibi değişkenleri değerlendirirler

Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’nin en tepesindeki isim olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘başkan’ sıfatını kullanan gazete ve gazetecilere herhangi bir yaptırımı olmadığına ve eleştirmediğine bakarak; Gelecek yılların getireceği kural ve kurallar bütününe kafa yormaya başlamak zorundayız diye düşünüyorum. Almanya’nın bütünsel yönetimini incelemeye başlayan AK Parti kurmaylarının Türkiye için yeni ve hiç denenmemiş bir sistem için olabilirlik öngörüleri olduğu gerçeğini atlayamayız. Bavyera eyaletinin aldığı kararların merkezi hükümete ilettiği projelerine ‘olur’ alması aşamasında atılan adımların, Diyarbakır eksenli ortama taşınması aşamalarını çok yakından incelemek gerekebilir…

Bir eyalet sistemi gelecekse eğer; Bursa özelinden de hareket edilebilir. Tarihi boyunca yüzü batıya dönük olan Bursa, büyük bir olasılıkla Çanakkale, Balıkesir coğrafyasının çekim merkezi olacaktır. Bakanlıklarda ‘Altın Halka’ olarak anılan ve Marmara Denizi’nin çevresine otoyol yapılmasını ve demiryolu örülmesini öngören plana göre; Bursa bu bölgenin temel kenti ve üretim merkezi olarak yer alacaktır.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da CHP adayı Mustafa Bozbey’in de projelerinde bu nokta temel nokta olmalıdır. Bursa, 2050’li yıllara bugünden hazırlanmalıdır…

31 Mart 2019 tarihi itibarıyla Bursa ya Aktaş’la ya da Bozbey’le yoluna devam edecek. Nilüfer Belediye Başkanı olarak ilçesini bir dünya markası olarak konumlandırmayı başaran Bozbey’in projelerini henüz açıklamadığını görüyorum. Ekibinin yetkin isimleri YSK’nın kesin listeleri açıklayacağı 3 Mart 2019 tarihini bekliyor olabileceğini tahmin ediyorum…

Oysa İnegöl Belediye başkanlığının ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak atanan Alinur Aktaş, yeni projeler açıklamaya devam ediyor. Kapsamlı çalışmalar da devam ediyor…

Bursa’nın en önemli sorunu ulaşım… Her yere 20 dakikada ulaşmak isteyen Bursalılar, artık büyük bir kentte yaşadıklarını unutmuş görünüyor… Ayrıca ne kadar çok yol yaparsanız yapın araç girişi asla düşmüyor…

Tek çıkış yeraltı metro sistemiydi ancak o şans da kaçmış görünüyor. Çünkü Bursa kararını ‘hafif raylı sistem’ olarak verdi ve yeraltı maalesef sadece mezar yeri olarak kaldı!

Küçük dokunuşlarla rahatlayan Bursa trafiği, iş insanlarının da işlerini yaparken karşılaştıkları en büyük sorun… Yurt dışından gelen misafirlerini otele, oradan üretim tesisine, öğlen saati yemeğe, akşam bir eğlence merkezine götürürken utanıyor olmalılar… Çünkü zaman en değerli olan zaman, yollarda heba oluyor…

Bir başka sorunumuz da hava kalitesi… Bozbey bu konuda dakika dakika veri alıyor ve halka açıklıyor… Büyükşehir Belediyesi de atacağı adımlarda kirleticilere karşı savaş açmalıdır. Arıtmasız fabrika kalmamalıdır. Arıtmalar çalışmalı ve emisyon salınımları kontrol edilmelidir… Hızla artan kanser hastası sayısı beni korkutuyor… Bu hastalık; hava, su ve gıda kaynaklı olmaktan çıkarılmalıdır… İş insanlarının değerli elemanları kanserden kaybedilmemeli, uzman ekipler tarama yapmalıdır.

Çeşitli açıklamalara göre; Yunuseli, otogar, Demirtaş, Çalı, ve Görükle’ye ulaşım için raylı sistem gündemde. Daha önce de önermiştim. İnegöl ile Mustafakemalpaşa ilçeleri arasında, hızlı tren yolu boyunca bisiklet yolları düşünülmelidir. Bursa Ovası’nda bisiklet kullanmak çok kolaydır. Olmalıdır…

Dijital çağda artık çok daha ileri düşünce ve sistemlere gereksinim var. Monoray neden düşünülmüyor anlamıyorum…

Xxx

BUSİAD’ın adı değişti

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD), tüzük değişikliğine giderek, adını Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği olarak değiştirdi. Eşitlikçi yaklaşım… Hayırlı olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir