Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD)…

Başkan, İpek Yalçın…

Başkan Yardımcısı, Oya Eroğlu.

Dernek Sekreteri, Şeyda Şençayır.

Dernek Saymanı, Pervin Katana.

Yönetim Kurulu Üyeleri; Fatma Belgin Gökçe, Janset Beklen, Dikmen Avcıer, Türkan Kaya ve Zuhal Kumova Toker.

Dernek bundan 10 yıl önce kurulmuş. Başarılarla yoluna devam ediyor. Projelerle adından sıkça bahsettiriyor.

Geçtiğimiz cumartesi günü; Eski bakanlardan, sanayici ve iş insanı Cavit Çağlar’ın sahibi olduğu Mercure Otel’de buluştuk kendileriyle. Son derece zarif bir ortamda sohbet ettik. Derneğin 10. Yıl pastasından da tattık…

Dernek Başkanı İpek Yalçın, özel sektörde profesyonel bir yönetici olarak çalışıyor. İşi oldukça ağır olmasına karşın BUİKAD için zaman ayırıyor, Bursa’yı ve Türkiye’yi derinden etkileyecek görüşleri var. Mükemmele yakın konuşma metnini sanki ezberlemiş gibi. Arada notlarına göz atması yetiyor. Üyelerinin bakışlarından ‘kendisini çok sevdiklerini’ hissettim. Gözünün içine bakıyor, üzerine titriyorlar.

Etkinlikte başkan Yalçın tarafından gündeme taşınan bazı gerçeklerden söz ederek başlayalım. İstatistikler önemli.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Eşitsizlik Endeksi’ne göre Türkiye; 144 ülke arasında 130’uncu sırada yer alıyor. Çok aşağılardayız anlayacağınız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ülkemiz, utanılacak bir durumda…

Türkiye’de çalışabilir kadın sayısı 29 milyon… Peki kaç kadın iş gücüne katılıyor dersiniz; Sadece 8 milyon… Geriye kalan 21 milyon kadın ne yapıyor dersiniz? Doğal olarak ev kadını olarak bedava işçilik… Onların da işleri zor ancak eşlerinin getirdikleriyle yetinmek zorundalar. Evde bir şeyler dikenler, el örgüsü ya da yemek yapanlar ve satanlar olabilir. Ancak bu durum geçici ve emeklilik sigortaları yok…

Bursa’da otomotiv sektöründe çalışan sayısı 57 bin. Bunlardan da sadece 8 bini kadınlardan oluşuyor. Demek ki sorun başka bir yerde. Zihniyeti falan karıştırmadan olan bitene çare arıyor BUİKAD. Asıl çözüm kreş… Anne olanlar çocuklarını bırakacak bir yer arıyor. Peki kreşi olan işletmelerin sayısı kaç Bursa’da. Sadece 1 (bir). O da Yeşim Tekstil. Neden işletmeler kreşten kaçıyorlar anlamıyorum. İşte dernek, yetkililerle konuşarak organize sanayi bölgelerine kreş kurulmasının öncüsü olmaya gayret ediyor.

Bu arada Bursa’da sadece DOSAB ve NOSAB’ın kreşi olduğunu da belirterek; bu iki OSB’nin yetkililerini alkışlayalım.

Buradan sesleniyorum; “Sayın yetkililer, sadece kreş bile kadınların işgücüne katılmasını hızlandıracaktır. Kadınlar erkeklere göre bazı mesleklerde çok daha dikkatli iş yapıyorlar. Sinir sistemleri buna uygun çünkü.

Bir başka gerçek daha var. Bursa gibi bir sanayi kentinde, kadın girişimcilerin toplam girişimciler arasındaki payı sadece yüzde 1,5. İnanılmaz bir rakam. Oysa kadınlar tekstil, konfeksiyon, moda, ıtriyat, ilaç, mimarlık, mühendislik, yazılım, yemek, kafeterya, özel okul, ihracat-ithalat, taşımacılık, doğal tarım, organik ürün ve sağlık gibi alanlarda çok başarılı işletmeler kurabilirler.

İşte bu aşamada dernek üyeleri, iş kurmak isteyen kadınlara mentörlük yapıyorlar. Bir işin inceliklerini öğretiyorlar.

Bir başka iş daha yapmış dernek. Kamu spotları… Üç ayrı konuda filmler çekilmiş. Kız öğrencilere, evde oturan kadınlara ve erkek patronlara sesleniyorlar. Sosyal medyada seyrettim hepsini. İçerik ve mesajlarını net olarak vermişler. Emeği geçen herkesi buradan tebrik ediyorum. RTÜK aşamasından sonra tüm televizyon kanallarında yayınlanmasını canı gönülden arzu ediyorum. Umarım televizyon yöneticileri destek olurlar…

Dernek 10 yıl önce 11 kişi ile kurulmuş, şu anda üye sayısı 140… Üyeler daha çok girişimcilerden ve üst düzey yönetici kadınlardan oluşuyor. Kurumsal üye de almaya başlamışlar. Maysan Mando ve İnoksan derneğe kurumsal üye olmuşlar.

26 Ocak 2018 tarihinde AK Parti Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık’ı ağırlayacaklar. Siyasette kadını konuşacaklar.

Kalite Belgesi’ olan BUİKAD’ın yolu açık olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir