Sen kimsin Bitcoin
Önce yatırımcıda kuşku uyandıran sonra da “acaba hata mı ettik?” diye dövünenlerin olduğunu biliyorum. Sanal ortamda büyük kazanç elde edenlerin haberlerini okuyan ‘sağlamcı’ beylerin ve hanımların son zamanlarda eğilmek zorunda kaldığı bitcoin konusunda çarpıcı gelişmeler var… Özellikle son aylarda kırdığı rekorlar ile adını duyuran Bitcoin kuşkusuz kripto para piyasasının en çok yatırım alan üyesi ve bir süre de öyle kalacak gibi görünüyor. Geleceğin parası diyebiliriz…
Peki Son dönemlerde pek çok kullanıcının yer aldığı bu dünyada dikkat etmeniz gerekenler neler?
Bitcoin nasıl alınır?
Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?
Bitcoin işlemleri nasıl güvenli bir şekilde yapılır?
Bitcoin alım satımı hizmeti veren yerli ve yabancı pek çok platform bulunuyor. Oldukça da başarılılar… Öncelikle Bitcoin yatırımı yapacağınız şirket ile ilgili araştırma yapın. İnternette bu platformlar ile ilgili pek çok yorum ve öneri ile karşılaşacaksınız. Okuyun, inceleyin…
Söz konusu platformların işlem karşılığı sizden tahsil edeceği ücretleri de incelemenizde büyük fayda var. Zira bu oranlar oldukça değişken bir yapıya sahip ve zarar etmenizi istemem.
Yatırım yapacağınız platformu seçip, üyeliğinizi oluşturduktan sonra mutlaka 2FA özelliğini devreye sokun. Çift aşamalı güvenlik örneği hesabınızın ‘hack’lenip paranızın çalınma riskini en aza indirmek için mutlaka yapmanız gereken bir işlem. Bunu sakın atlamayın…
2FA için ya SMS desteği ya da ‘Google’ın uygulaması ‘Authenticator’ı kullanabilirsiniz. Google’ın söz konusu uygulaması her girişinizde size özel ikinci bir şifre oluşturduğu için hesabınız daha korunaklı hale geliyor. Biri ya da birileri sizin hesaplarınıza girmek isteyebilir. Hacker grupları yoğun olarak bu işin peşinde koşturuyorlar…
Google’ın söz konusu uygulaması hem ‘App Store‘da hem de ‘Google Play‘de ücretsiz olarak yer alıyor.
Para oluşturma işlemine madencilik (mining) denilmektedir. ‘Madencilik’, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır.
Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere “madenci” denilmektedir.
Bitcoin’in sembolü: ฿, kısaltması ise: BTC… Herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluş ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimi… Yepyeni bir yatırım aracı. Ödeme de yapılıyor.
Virgülden sonra 100 milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Ayrıca ‘Derin Ağ’da en çok kullanılan kripto para birimi olarak dikkat çekiyor… Bitcoin ağı, 3 Ocak 2009’da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto…
Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer. Bu çok önemli bir izleme…
Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması istenmektedir. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 50 BTC (şu anda 25 BTC) ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin’ler emisyona sürülmüş olur.
Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece bozulması oldukça zor (Yüzde 51 saldırısı hariç) bir blok zinciri oluşur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) yarıya düşürülür.
Bitcoin’in değerini piyasadaki arz ve talep koşulları belirlemektedir. Talep artınca fiyatı artmakta, düşünce de fiyatı azalmaktadır. Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin vardır ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmaktadır. Devletler yakından incelemektedir…
Savaş açılmaz ise Bitcoin iyi bir yatırım aracı…