Son 12 aylık dönemde (Kasım 2016-Kasım 2017);
1-İhracat; bir önceki yıla göre yüzde 10.3 artarak 156 milyar 046 milyon dolara,
2-İthalat yüzde 15.6 artarak 229 milyar dolara,
3-Dış ticaret açığı da yüzde 29 artarak 73.1 milyar dolara ulaştı. İnanılmaz bir yere doğru gidiyoruz…
Oysa dış ticaret açığı 2015 yılında 63.3 milyar dolar, 2016’da 56 milyar dolardı. 73 milyar dolara demir attık…
İhracat gelirinin ithalatı karşılama oranı ise yüzde 68.1…
Borçlanmak zorundayız!
Gelelim çözüme…
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) ile Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl 8’incisi düzenlenen “Bursa 8’inci Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu ve 3. Bursa Yenileşim Ödülü” töreni inanılmazdı… Türkiye’nin aydınlık yüzlü insanları bir aradaydı ve geleceğe olan inancımız bir kez daha perçinlendi… Umutlandım bir kez daha…
Podyum Davet’in kapısından içeriye girdiğim anda; sanki başka bir dünyanın kapısından içeriye süzülüyormuşum gibi hissettim. Temizlik, düzen, masalardaki materyaller, kitaplar, çiçekler ve panoda Fütürist – Ekonomist Ufuk Tarhan’ın robot kadın tablosu… Teknolojinin geleceği noktaya işaret ediyor sanki; ya da T-insanın ete kemiğe bürünmüş hali…
Salon tıklım tıklım… Yer bulanlar şanslı sayıyor kendisini. Konuşmaların ardından ödüllere geçildi…
‘Liderlik Kategori Ödülü’ Aktaş Holding’e gitti. Aktaş Holding’in ödülünü Teknik Grup Yöneticisi Hakan Korkmaz aldı…
‘Strateji Yönetimi Kategori Ödülü’nü Yeşim Tekstil almaya hak kazandı. Yeşim Tekstil’in ödülünü Tedarik Zinciri ve Satın Alma Direktörü Ali Yayla aldı…
‘Büyük Ödül’ ise Maysan Mando’nun oldu. Maysan Mando’nun ödülünü Kalite Sistem Yöneticisi Ahmet Ersin Eren, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan ve Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu’nun elinden aldı.
Hak ederek alınmış ödüllerdi… Tüm katılımcıları tebrik ediyorum. Attığınız her adım Türkiye ve Anadolu’da yaşayan hepimizin geleceği için… Büyük bir idealin ilk adımları…
Fütürist – Ekonomist Ufuk Tarhan’ın, “Hibrid Gelecekte T-İnsan Olmak” adlı sunumu, gelecekte insanları bekleyen yeni gelişmelerle ilgili olduğu için soluksuz dinlendi… Hiç bilmediğimiz iş alanlarının geldiğini, bazı gelişmelere kulak tıkadığımızda oyun dışında kalan yedek oyuncu olacağımıza kadar vurucu bilgilerle adeta tokat yemiş gibi oldum. Sonra döndüm eğitim sistemindeki çarpıklıkları düşündüm… Kahrettim… Böylesi bir dünyada yerini korumak için belli partilere yanaşanları düşündüm. Fırıldakları, yandaşları, havuzda yüzenleri, yalancıları, geçmişini inkar edenleri…
Neyse derine dalmadan konumuza dönelim…
BUSİAD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu tarafından “Fütürizm ve İnovasyon: Geleceği Şekillendirmek” teması ile organize edilen sempozyumun açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, küresel rekabetin bilgi temelli olarak hız kazanmasının bilgi ekonomisini toplumsal gelişmenin anahtarı haline getirdiğini belirtti. Otomasyon ve otonom uygulamaların yarattığı ucuz iş gücünden bağımsızlaşma süreci ve merkeze dönüş eğilimi ile Endüstri 4.0’ı içselleştirmeye başladıklarını söyleyen Baylan, ülke olarak başarılı olmanın yolunun yönetişimden ve eğitimden geçtiğinin, aksi takdirde gelişmiş ülkelere göre düşük olan iş gücü maliyeti avantajının çok fazla anlamının kalmayacağının altını çizdi.
Baylan sürekli uyarıyor Ankara’yı… “Bir şeyler yapalım yoksa…” diyor. Umarım sesini duyanlar “Gel bakalım arkadaş dinleyelim sizi. Bize atladığımız noktaları göster” derler…
Türkiye sanayi ve bilgi konularında hep arka sıralarda kaldı. Şimdi geleceği şekillendiren ekipler harıl harıl çalışıyor ve üretiyorlar. Endüstri 4.0’ı kaçırırsak sadece bütçe açığı gibi bir sorunumuz olmayacak. Muhatap bile alınmayacağız artık…
Makinelerin birbiriyle iletişim kurduğu bir çağı yakalarsak ihracat-ithalat dengesi kurulabilir. Aksi halini düşünmek bile istemiyorum. Lütfen siyasi çekişmeleri bir kenara bırakarak üretmenin ve ayakta kalmanın yollarını bulun. Türkiye ile alay edilmesine izin vermeyin!