2013 yılında 3 bin 700 olan ihracatçı sayısı, 2017 yılında 800 yeni kişi ve kurumun katılımıyla 4 bin 500’e çıktı Bursa’da. Dünyanın her yerine ticari ziyaretler, ikili iş görüşmeleri, ürün göndermeler ve atılan imzalar… Özelinde Bursa ekonomisi için gibi görünse de Türkiye’nin geleceğine koyulan tuğlalardı her bir çaba. Ülkesini sevenlerin büyük adımlarıydı…

Şimdi sıra “Endüstri Zirvesi” geldi… 6 kıta ve 60 ülkeden gelecek olan bin 100 yabancı iş insanı… Şu anda otellerde yerlerini aldılar. Kentimizi geziyorlar, yemek yiyorlar, gözlemlerde bulunuyorlar… Bazılarına sizler de rastladınız,  hatta konuştunuz belki. Önceki gün bazıları Kozahan’da çay içti, simit yedi ve bol bol fotoğraf çekti…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ işbirliğinde gerçekleşecek olan ‘Zirve’, 30 Kasım (bugün)–3 Aralık 2017 tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak… Yılın son fuarı olan ‘Endüstri Zirvesi, Bursa’nın 2023 hedefi olan 75 milyar dolarlık ihracat için çok özel bir anlam ifade ediyor… Makine, uzay, havacılık, savunma, kompozit ile raylı sistemler ağırlıklı bir organizasyon… Zirveye damga vuracak sektörlere dikkat ettiniz mi? Teknoloji ağırlıklı…

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın önceki akşam Meclis’te verdiği bilgiye göre; son 4 yılda 16 bin şirket kuruldu Bursa’da. Bunlar arasında teknolojiye yatırım yapanlar önümüzdeki dönemde kazananlar listesinde yerlerini alacaklar.

Bursa Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan ‘Zirve’ için uzun zamandır ter döken BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener’in mutluluğu gözlerinden okunuyor. Sobacılıktan geldiğini gururla söyleyen, Türkiye için emeğini, beynini ve varını yoğunu harcayan Gülener, ‘Teknik Üniversite’nin Bursa’da kurulması aşamasında da yoğun çaba harcadı.

Yeni fikirlere açık, dünyayı izleyen ve Bursa’nın ‘ağabey’ olarak nitelendirdiği Gülener bakın neler söylemiş; “Sektörün önemli markalarının yeni teknolojilerini ve ürünlerini sergileyeceği Bursa Endüstri Zirvesi 2017, endüstri liderlerini tek bir platformda topluyor. Yurt içinden ve yurt dışından önemli ziyaretçi ve yatırımcıları çeken zirvede, katılımcı firmalarla yabancı firmaların temsilcileri arasında ikili iş görüşmeleri yapılacak. Zirve aynı zamanda Bursa’nın turizm ve ticaretine de ayrı bir güç kattı…

Yabancılarla konuşmayı, anlaşmayı, onları ürünler konusunda doğru bilgilendirmeyi başardığımıza göre şimdi yapay zeka ve Endüstri 4.0 uygulamalarını hızla hayata geçirmeliyiz. Yollarımız, suyumuz, havamız, insan kalitemiz, eğitim düzeyimiz hemen uluslararası standartlara yükselmeli… Bugün başladığımızda önümüzde 20 yıl var demektir… Bir ya da birkaç nesil harcanmalı ancak gelecek mutlaka kurulmalı…

Bu arada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü 2 Aralık 2017 Cumartesi günü Bursa’da olacak. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile birlikte Endüstri Fuarı’nı ziyaret edecekler.

11 SEKTÖR İÇİN YENİ OSB

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), kent içinde kalan küçük ve orta ölçekli işletmeler için yeni bir organize sanayi bölgesi kurmaya hazırlanıyor. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Bugün tarihi adımlardan birini daha gerçekleştiriyoruz. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz için yaklaşık 2 yıl önce hazırlıklarını başlattığımız yeni organize sanayi bölgesini kuruyoruz. Bu konuda komite ve konseylerimizin de talepleri vardı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz KOBİ OSB’yi güçlü bir altyapı ile sektörlerimizin hizmetine sunacağız. Başlangıçta 11 farklı sektörle hayata geçecek olan KOBİ OSB için taleplerimizi de zaman kaybetmeden toplamaya başlayacağız. KOBİ OSB’yi de tıpkı TEKNOSAB örneğinde olduğu gibi çok hızlı bir şekilde hayata geçirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Otoban, raylı sistemler ve liman bağlantılarıyla birlikte Bursa’ya kazandırılacak OSB için talep toplanmaya başlandı bile… Yeri sır gibi saklanan bölge, Bursa’da büyük bir açığı kapatacak gibi duruyor. Hayırlara vesile olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir