Yerli otomobil
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin otomobilini yapacak Ortak Girişim Grubu’nda Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding‘in bulunduğunu açıkladı.
Demek ki alttan alta çalışmalar devam ediyormuş ve başarıyla sonuçlanmış… Bu 5 büyük kuruluşun ‘Otomobil fabrikası’ yerine ‘Otomotiv Endüstrisi’ için güç birliği yapacağına inanıyorum. Temel üretim merkezlerinden olan Bursa’daki iş insanlarını da bu ortaklığın atacağı adımlarda hemen yanlarında görmek hoş olur. Ortalama 12 bin parçayı bir araya getirme çabasında mutlaka Bursa ve Bursalılar olmalıdır. Çarpışma Test Merkezi’nin Yenişehir’deki yerine yakın yerlerde üretim yapmak avantajlı gibi görünüyor. TEKNOSAB’da da hem üretim hem de model geliştirme çalışmalarını organize edebilmeliyiz…
Türkiye’ye hayırlı olsun.
Bu arada otomotiv sektörü ihracatta tarihi rakamlara ulaşmak için inanılmaz pazarlama yöntemlerine başvururken; bir taraftan da Rusya krizinin getireceği yükü hesaplamaya çalıştığını fark ettim… Türkiye ile Rusya’nın otomotiv alanında birçok işbirliği bulunuyor. Özellikle uluslararası markaların üretimi şimdilik krizin önüne geçiyor. Yıllık 1 milyon 500 bin adetlik pazara sahip Rusya’da 1 milyon 700 bin adet üretim yapan otomotiv sektörü, yedek parça ve motorların büyük kısmını Türkiye’den karşılıyor.
Yan sanayide 450 milyon dolarlık Rusya ihracatına imza atan Türkiye’nin, motor üretimi yapan ve oradaki fabrikalara gönderen Oyak Renault bu alanda öncülük yapıyor. Öte yandan geçtiğimiz yıl Ford Otosan, Rusya’nın en büyük otomotiv üretim tesislerinden Avtotor ile anlaşma imzalayarak kamyon ve çekicileri Kaliningrad kentinde üretme kararı almıştı.
Üretimi Rusya’daki Renault fabrikalarında yapılan grubun markalarından Dacia’nın Duster, Logan, Sandero ve Renault’un Megane ile Fluence modelinin motoru kentimizde kurulu bulunan Oyak Renault fabrikasında imal ediliyor.
Bu arada Tolyatti Özel Ekonomi Bölgesi’nde faaliyete geçen İspanyol otomotiv yan sanayi şirketi CIE Automotive Rus, Türkiye’deki Renault fabrikasına Rusya’dan ürün gönderiyor. Şirket, alüminyum motor, vites kutusu, şasi ve diğer aksamları üretiyor.
Martur ve Ulyanovsk Bölge İdaresi, bölgede bir oto koltuk fabrikası kurmuş durumda. Şirket, fabrika için 5 milyon Euro yatırım da yaptı.
Rusya ile ilişkisi olan işletmelerden biri de Ford Otosan. Şirket, Eskişehir İnönü Fabrikası’nda üretilen ve 30 ülkeye gönderilen Ford Trucks kamyon ve çekicilerin Rusya’da da üretimi için Rusya’nın en büyük otomotiv üreticilerinden Avtotor Holding ile 2014 yılında anlaştı. Tesislerini Rusya’nın Kuzey-Batısı’nda yer alan Kaliningrad’daki Avtotor Fabrikası’na taşıyan Ford Otosan, Rusya’da 1846T çekici, Yol Serisi 4×2 ve 6×2, İnşaat Serisi 6×4 ve 8×4 modellerini üretiyor.
Otosan’ın Rusya’da üretim yapmasının altındaki en büyük neden ise 2020 yılına kadar ağır ticari pazarın 80 bin düzeyine ulaşacak olması… Türk otomotiv yan sanayicilerinin Rusya’ya ihracatı, 450 milyon doları buluyor.
Demek ki yeni bir modelle ve teknolojiyle yakın coğrafyaya ulaşmak mümkün. Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Kazakistan, Moğolistan, İran, Irak, Suriye, Tunus, Fas, Cezayir, Kuzey Kıbrıs, Lübnan, İsrail, Rusya pazarlarına girebiliriz. Elektrikli otomobil ve daha ileri teknolojiye sahip araçlar üretmeyi başarmalıyız…
Xxx
Aktaş’a ağır görev
84.978 oy alarak İnegöl Belediye Başkanı seçilen Alinur Aktaş, yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında artık Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı… Ağır ve daha yorucu bir süreç başlıyor. Daha çok çalışacak, daha çok terleyecek. Dedikodularla uğraşacak, yazacak, çizecek, yer değiştirecek, akıllı insanları yanına alacak ve öncelikle ulaşımda kalıcı yatırımlara girişecek. Tebrikleri almak için zaman harcamadan işe koyul sayın başkan. Bursa hızla kayboluyor. Özellikle merkezde atılacak çok adım var…