Bursa; İstanbul ve Kocaeli’nin hemen yanı başında sanayicisiyle öne çıkan, üretimiyle göz dolduran, nitelikli iş gücüne gıptayla bakılan bir kent olarak geleceğe yürüyor.

Tarih ve turizm kenti olarak tüm avantajlarını sanayi tesislerine cömertçe sunan Bursa, bu uğurda tarım alanlarını,  ormanlarını, madenlerini, suyunu, toprağını ve emek gücünü hoyratça harcadığını da unutmamalıdır.

Fakat önümüzde büyük bir fırsat var. İnsana hiç de ihtiyacı olmayan dünyaya ‘insanlık gösterme fırsatı…

Sanayiciler için özellikle Marmara ve Ege bölgesinde yaşanan arazi sorununa yönelik radikal bir çözüm hamlesi geliyor… Üretim Reformu Paketi’ne eklenmesi hedeflenen düzenleme ile artık yer altında fabrika kurmak mümkün hale gelecek.

Harika bir gelişme…

Organize Sanayi Bölgeleri’nde bu sayede ilk etapta toprak üstündeki depolar yer altına alınabilecek, fabrikaların üretim alanları da yer altına inşa edilebilecek… Hatta projeye göre mevcut fabrikalar da bulundukları arsanın altı için proje geliştirip üretim alanlarını genişletebilecekler…

Böylece 10 bin metrekarelik bir arsa için yeni 10.000 metrekarelik bir alan ortaya çıkacak…

Bursa’da içinde olmak üzere sanayi tesislerini barındıran kentlerdeki sanayi parsellerinin metrekare fiyatlarının çok abartıldığını biliyorum. Bazı yerlerde sanayi arsalarının metrekaresi 500 dolardan başlıyor… Kent içinde 600-900 dolar arasında yer bulmak bile çok zor artık…

Sıfır kodunun altında emsale dahil edilmeyecek yapılaşmaya izin verildiği takdirde, üretime yardımcı üniteleri ve depolama faaliyetlerini yerin altına indirip üretim alanlarını iki katına çıkarmak mümkün olacak. Sanayiciler, maliyetleri yüksek bile olsa bu yeraltı konusuna ağırlık verecektir diye düşünüyorum… Yabancı yatırımcıların anlamakta zorluk çektiği bir konuydu arsa fiyatları. Daha baştan milyonlarca dolar ödemeyi kabul edemiyorlardı. Rant gelirlerinin azalması ise bazılarını üzecektir. Ancak ‘YETER’ deme zamanı geldi…

Bugünkü teknolojiler yeraltı fabrikalarına izin veriyor. Bu dönüşüm Türkiye ekonomisi için yeni bir açılım anlamına geliyor. Endüstri 4.0 olarak da adlandırılan yeni dönemde ‘karanlık fabrikalar’ olarak tabir edilen, insan kas gücünün minimum kullanıldığı dönem başlayacak. Fabrikaların yerin üstünde veya altında olmasının bir önemi olmayacak. Böylece tarım alanlarımız da sanayi için heba edilmeyecek…

Sanırım bu konu TEKNOSAB’ı da yakından ilgilendirecek. BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve arkadaşlarının gündemine girmeli. Bursa geleceğe taşınırken ovasını ve suyunu korumalı. Bu ‘karanlık fabrikalar’ Bursa’nın kurtuluşu anlamına da geliyor. Robotlara enerji vermek ve program yüklemek yeteceğine göre yerin 1000 metre altında bile çalışacaklardırTOFAŞ ve Renault ilk adımı atabilirler… Arkasından Bosch, Durmazlar, Ermaksan, Özdilek, Yeşim, Aktaş ve diğer fabrikalar takip etmeli… Bursa Türkiye’ye örnek olmalıdır

Şahsen ben ısrarla bu konunun yanında yer alıyorum. Sanayicilerin ve buluşları olan gençlerin de destek vereceğini umuyorum. Geleceğimizi el ele omuz omuza kurmalıyız…

Xxx

İhracat 2.2 milyar dolar

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla eylül 2017’de yapılan ihracat 2 milyar 231.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. UİB’in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise listelerde 28.2 milyar dolar olarak yer aldı… İlk sırayı her zaman olduğu gibi Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) aldı. Birlik, 1 milyar 933 milyon dolarlık ihracata imza attı. 9 aylık ihracat ise 18.6 milyar dolar…

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği 86.6 milyon, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 43 milyon, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği de 13.8 milyon, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise 12.8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi…

Otomotiv dışında pek de iç açıcı değil rakamlar. Dikkat!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir