Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (BOSİAD) yeni başkanı Abdullah Bayrak ve yeni yönetim kurulu üyelerinin Bursa’nın geleceğinde rol oynayacak bir takım öneri ve görüşlerini öğrenmek hoşuma gitti. OSB’ye meslek lisesi açmak istiyorlarmış. Daha nitelikli iş gücü için gerekenlerin yerine getirileceğine inanıyorum.

Ülkemizi daha yaşanabilir kılmak, herkesi meslek sahibi yapmak ve gelişmiş ülkeler ligine taşımak için ‘mesleki liselerinin ve teknik okulların’ sayısını artırmalıyız. Bursa’nın ‘sanayi kenti’ kimliğini oluşturan özellikleri yadsınamaz ancak ‘Tophane Endüstri Meslek Lisesi’ ile ‘Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi’ mezunlarının başarılı işlere imza atmaları da bu kimlikte başrol oynadı, unutmayalım. Şimdi yerinde yeller esen Merinos’ta yetişen ustalarla tekstil sanayi nasıl vazgeçilmez hale geldiyse; Önümüzdeki yıllarda yetişecek yazılımcılarla da ‘uzay teknolojisi ve mikro mekanik’ konusu Bursa’nın yeni sektörleri olarak tarihteki yerini alacaktır…

Meslek liseleri, Almanya’yı Almanya yapan okullar olarak bilinir. Bursa’nın ağabey sanayicisi Fahrettin Gülener’in “Biz Alman sistemiyle yetiştik ve başarıyı yakaladık” sözünü hiç unutmam. Eğeyle ürün imal ederek başladığı eğitimin kendisine kazandırdığı disiplinle bugün çok daha ileriye bakabiliyor ve akıl danışılan kişi unvanını hak ediyor… Yolu açık olsun.

Türkiye’deki meslek liselerini incelemeye çalıştım. Bizim gençlerimizin en çok tercih ettiği bölümler özetle şöyle;

Bilgisayar’; Bu bölümü bitiren öğrenciler teknisyen, bölümle ilgili ön lisans eğitimi alan öğrenciler ise tekniker unvanı alıyor. İş bulmak, bu bölüm mezunları için çok kolay.

Elektrik’; Mezunlar, yetkili elektrikçilik belgesine sahip olabildikleri gibi elektrikle ilgili her alanda istihdam ediliyor. Öğrenciye biraz daha laboratuvar desteği gerekiyor.

Kuyumculuk’; Türkiye mücevher sektöründe dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğundan, mezunlar mumla aranıyor.

Gemi Haberleşme’; Bu bölümden mezun olan öğrenciler denizcilikle ilgili her alanda iş bulma şansına sahip.

Gemi inşa ve güverte’; Öğrencilere her türlü gemi inşa edilmesiyle ilgili teknik bilgi veriliyor ve ‘Gemi Adamları Yönetmeliği’ne göre gerekli ehliyete sahip oluyorlar.

Uçak ve gövde bakımı’; Mezunlar sivil ve askeri amaçlı hava araçlarının üretim, bakım ve onarım işlerinde uluslararası sertifikaya sahip oluyor. Kapış kapış gidiyorlar…

Raylı sistemler’; TCDD ile diğer raylı ulaşım sistemlerini üreten ve kullanan kamu ve özel sektörünün, teknik ve idari ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim veriyor. Bursa için vazgeçilmezler arasında ilk sıralarda…

Endüstriyel Otomasyon’; Bu bölümden mezun olan öğrenciler sanayi işletmelerinin üretim akışı ve kontrolüyle kalite kontrol birimlerinde iş bulma şansına sahipler.

‘Ağırlama ve Gıda Teknolojisi’; Mezunlar restoran, kafe, tatil köyleri, yemek şirketleri, fabrikalar, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlarda çalışıyor. Yurt dışında iş bulma olanakları çok yüksek. Gençlerin hayallerinden biri…

‘Çocuk Gelişimi’; Bölüm mezunlarının, ön lisans ve lisans şansları bulunuyor. Ayrıca kamu ve özel kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışma şansları var.

‘Büro Yönetimi’; Hukuk, tıp ve mali sekreterlik dallarından birini tamamlayan öğrenciler, kamu ve özel sektöre ait bürolarda rahatlıkla iş bulabiliyor. Öğrenciler mülakatla kabul ediliyorlar. Bilgisayarda program bilgisi gerekiyor.

Grafik Tasarım’; Teknisyen unvanıyla mezun olan öğrenciler medya, bilgisayar teknolojileri, fotoğraf, sinema, multimedya, matbaacılık, grafik tasarım ve reklam ajansları tasarım bölümlerinde teknik eleman olarak çalışıyor. Geliri iyi…

Otomotiv Kumanda’; Okul mezunları otomotiv sanayisinin her kademesinde iş bulma şansına sahip. Daha çok erkekler tercih ediyor. Ancak bölümde kızların da sayısı artmaya başladı.

OSB’lerde kurulacak liselerde sanırım kimya, plastik ve makine bölümleri de yer alacaktır. ‘Mikro mekanik’ de unutulmasın…

Emeği geçenlere teşekkürler…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir