Milli ve yerli üretim
Bursa sanayide, ticarette, tarımda ve turizmde belirleyici rol üstlenir çoğu zaman. Siyasetteki ağırlığı ise görecelidir.
Seçilen milletvekilleri içinden başbakan yardımcıları ve bakanlar çıkaran Bursa’da bir çırpıda sayılabilecek siyasetçiler arasında; Turhan Tayan, Ertuğrul Yalçınbayır, Cavit Çağlar, Faruk Çelik, Kemal Demirel ve Manisalı olmasına karşın Bursa’dan seçilen Bülent Arınç öne çıkar. Yeni dönemin siyasetçileri arasında Mehmet Müezzinoğlu, Efkan Ala, Hüseyin Şahin, İsmail Aydın ve Osman Mesten’i sayabiliriz.
Prof. Dr. Lale Karabıyık, Ceyhun İrgil, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu da ‘muhalefet’ milletvekilleri olarak büyük bir çalışmanın içindeler.
Yazıya isimlerle başladım çünkü geleceğin siyasetçilerini bugünden yarına belirleyecek olan ‘özellikli konuşmalara’ dikkatinizi çekmek istiyorum bugün.
Yer; Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi.
Konu; MÜSİAD Bursa Şubesi’nin 19’uncu Genel Kurul Toplantısı.
Konuşmacı; Vali İzzettin Küçük.
Genel Kurul’da Türkiye’nin orta gelir tuzağını bir türlü aşamadığını vurgulayan Vali İzzettin Küçük, bürokrasideki mevcut yapılanmanın aksayan yönlerini anlatırken dilini hiç ısırmadı… Bir siyasetçi gibi konuştu. Bakın neler söyledi; “2013’ten beri patinaj halindeyiz. Bu ülkenin en büyük sorunu yavaşlıktır. Bürokrasi, devlet, siyaset ve iş adamları yavaş. Bu sene yüzde 2,5 büyüdük. Yüzde 8 oranında bir enflasyon var. Bu rakamlarla orta gelir tuzağını aşmamız mümkün değil. Döviz kuru kaynaklı olarak milli gelirde de düşüş var. Baktığınız zaman herkes birbirini suçluyor. Bu sistemde kimse kimseyi suçlamasın. Sistemin yapısı bu. Hızlı gitmeye engel. Herkes bürokrasiye kızıyor. Bürokrat bir iş yaptığı zaman 40 tane teftiş geçiriyor. Efendim risk alsın… Bürokrat niye risk alsın? Sonra 30 sene içerde yatsın. Kimin için risk alsın. Türkiye’deki sistemde güç; parlamento, kabine ve cumhurbaşkanlığı arasında bölünmüş. Ben vali olarak üç evrakı Ankara’dan çıkaramıyorum. Bir işin hazırlık süreci, yapım sürecinin iki katını buluyor. Sistem böyle kurgulanmış. Yeni anayasa tartışmalarını bu çerçevede değerlendirmenizi rica ediyorum. Bizim bu sistemle 2023 hedeflerini yakalamamız zor…”
Yukarıdaki tümceleri sindirerek bir kez daha okuyun lütfen. Sayın valimiz işlerin yavaşlığından, erklerin ayrılığına kadar toplumun bütününü kapsayan oldukça etkili tespitlerde bulunuyor. Çözümü de ‘Anayasal değişiklikte’ görüyor. Etkili ve yetkili kişiler bu demeci mutlaka bir dosyada saklasın. Zamanı geldiğinde şu ya da bu nedenle işe yarayacaktır…
Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin zaman zaman bazı kelimelerin üzerine basa basa yaptığı konuşmaya da değinmeliyim. MÜSİAD’ın kendi öz ve milli değerlerine sahip çıkan bir camia olduğunu belirten Altepe, ülkemizin ekonomi üzerinden dize getirilmeye çalışıldığını söyledi.
Türkiye’nin dünyaya insanlık dersi verdiğini belirten Altepe’nin, “Türkiye dünya ekonomileri arasında 17’nci sırada ancak insanlıkta, merhamette ilk sırada. İşte bu yüzden bu ülkeden korkuyorlar. Çünkü bu milletin kökü sağlam. Biz, dünyaya medeniyeti ve insanlığı öğreten bir ülkeyiz” sözlerinin altı oldukça doluydu. Altepe, tarihteki İslam bilginlerini sıraladı, bilinen buluşları anlattı… Türkiye’nin önünün hiçbir zaman kesilemeyeceğini ifade eden Altepe, “İlimin de, bilimin de, insanlığın da merkezi bu topraklar. Dolayısıyla bu milletin gelişmesi ve büyümesi, bir takım kesimleri rahatsız ediyor. Onlar istedikleri kadar rahatsız olsunlar, bizim dostlarımız sevinecek, düşmanlarımız üzülecek. Biz, bayrağımızı her yerde dalgalandıracağız. Çalışacağız, üreteceğiz, mazlumların umudu olmaya devam edeceğiz” dedi.
Bugün 68 ülkede 181 noktada hizmet veren MÜSİAD’ı kutlamak gerek. BUGİAD’ın sahneden indirilmesiyle aldıkları büyük rolün hakkını vereceklerine inanıyorum. Her şey hayırlı olsun…
Milli ve yerli kalın, hepsi bu…