Ekonominin çarklarındaki yavaşlamayı bir kenara bırakarak bugün, tarımsal alandaki devlet kredileri ve hibeler konusunda sizlere özet bilgiler vermeye çalışacağım.

Hibe ve destek dediğimizde; “devlet tarafından üreticilere sağlanan yardımlar” olarak ifade edebiliriz. Hibeler, tarımsal üretim yapan çiftçilere verilen ve geri ödemesiz olan yardımlardır. Destek ise, yine tarımsal üretim yapan çiftçilerimize verilen, belli bir kısmı geri ödemeli olan ya da teşvik olarak verilen yardımlar olarak ele alınmalıdır.

Bu hibe ve destekler genel olarak “organik tarım, ceviz, badem yetiştiriciliği, mazot, yakıt, gübre, kırmızı solucan gübresi, traktör, mibzer ve benzeri alanlarda” verildi. Bu alanlarda, hibe ve desteklerin yanında, yine devlet destekli krediler konusunda büyük gelişmeler yaşandı. En son yapılan düzenlemeye göre “çiftçiye, makina ve ekipman alımlarında, yüzde 50 hibe desteği” verildi. Ayrıca çiftçilere toplam olarak 10 milyar TL tarımsal destek verildiği de kayıtlarda yer alıyor.

2017 yılında çiftçilere sağlanacak tarımsal desteklerin alanları şu şekilde belirtilebilir;

1-Mazot, gübre ve toprak analizi desteği.

2-Fındık desteği ile üreticiler desteklenecek. Bu aynı zamanda piyasalarda fiyat istikrarı için gerekli…

3-Bitkisel üretim destekleri. Üreticiye bu destekle, prim ödemesi yapılır ve bu ödeme miktarı her yıl artırılır.

4-Sertifikalı tohum, fide ve fidan destekleri.

5-Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteği.

6-Devlet destekli tarım sigortası ile çiftçilerin üretimleri garanti altına alınmaya devam edilecek.

7-Kırsal kalkınma projelerine destekler…

Yukarıda saydığımız desteklerden yararlanmak için öncelikle kararlı olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Tarımsal kredileri alarak başka alanlarda yatırıma girişenleri Bursa unutmadı.  

Tarımsal üreticilere verilen devlet kredileri; düşük faizli krediler, faizsiz krediler, Dünya bankası kredileri, tarım ve hayvancılık kredileri, kırsal kalkınma kredileri, IPARD destek ve kredileri, Avrupa yatırım bankası destekleri, ceviz ve badem ağacı destekleri, seracılık destekleri ve kredi faiz desteği gibi alanlarda üreticiye ulaşmaya devam edecek.

Hibe, yardım ve desteklerden ayrı KOSGEB de unutulmamalı. KOSGEB gerek hibe gerek faizsiz kredi destekleri ile işletmelerin yapmayı planladıkları ama finans sağlayamamaları nedeniyle gerçekleştiremedikleri yatırımların hayata geçmesinde önemli rol oynuyor.

Eğer sizin de küçük bir işletmeniz var ve büyümek istiyorsanız ilk kapısını çalmanız gereken kurum KOSGEB olmalı. KOSGEB firmalar ve girişimciler için pek çok farklı kategoride destek sağlıyor. Bunların başında hibe destekleri geliyor. Bu hibe destekleri gerek yeni bir fikir ile kurulan işletmeyi desteklemek amaçlı gerekse de var olan bir işletmenin büyütülmesi amaçlı geliştirilen projelere hibe verilebiliyor. KOBİ destekleri de firmanın kuruluşundan üretimine, tanıtımından fuar desteklerine, personelin alanında eğitim almasından AR-GE ve inovasyona kadar pek çok alanda gerçek ya da tüzel kişiliğe verilebiliyor.

KOSGEB’in destek programlarına dikkat etmenizi öneririm;

A-KOBİ Proje Destek Programı, B-Tematik Proje Destek Programı, C-İşbirliği Destek Programı, D-AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Programı, E-Genel Destek Programı, F-Girişimcilik Destek Programı, G-Gelişen İşletmeler Piyasası Kobi Destek Programı, H-Kredi Faiz Desteği, I-Laboratuvar Hizmetleri…

KOSGEB’in KOBİ’ler için en önemli desteklerinden biri de  ‘Kredi Faiz Desteği’dir. Gerekli iş planınızı hazırlayarak KOSGEB’e başvurduğunuz zaman, kurum sizin yerinize bankalarla görüşür ve kredinizi ayarlar. Kredinin faiz kısmının tamamını veya bir kısmını da firmanız adına KOSGEB üstlenir. Böylece size sadece anaparayı ödemek düşer. Süper destek….

Araştırın, okuyun, bilenlere sorun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir