Boya sektöründe 60 yıl…
Kadri İyigüllü’nün 1956 yılında temelini attığı İyigüllü Şirketler Grubu’nun 60’ıncı kuruluş yıldönümünde, şirketlerin 3’üncü kuşak yöneticileriyle tanıştım. Melih, Mihriban İyigüllü ile Mihrican İyigüllü Aydıner’in hem eğitimleri hem de işlerine olan bağlılıkları dikkatimi çekti.
Melih İyigüllü, Türkiye’deki eğitiminin ardından ABD’de de sistem mühendisliği ve Cornell Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği ile işletme eğitimi almış genç bir girişimci. Sabah 06.00’da güne sporla başlayan, 08.30’da işinin başına geçen Melih İyigüllü, iş gününü genellikle 18.00’de tamamlıyor. Araştırmaya ve dünyadaki gelişmelere açık bir kişilik sergileyen İyigüllü, Bursa özelinde ‘Türkiye için daha iyi ne yapabilirim?’ diye düşünen gençlerimizden.
Mihriban İyigüllü, Yeditepe Üniversitesi İşletme bölümü mezunu; işinde profesyonel ve duyarlı bir genç girişimci. Mihrican İyigüllü Aydıner de Maltepe Üniversitesi Görsel İletişim ve Tasarım bölümünü başarıyla tamamlamış; Ailenin ve dolayısıyla şirketin en genç yüzü olarak titizlikle çalışanlardan… Her yeri ve herkesi yakından izliyor…
Aldığım bilgilere göre; İyigüllü Şirketler Grubu’na 1980 yılında katılan Akiş Boya, DOSAB’taki 15 bin metrekarelik alanda üretim yapıyor. Sanayi, otomotiv, mobilya, inşaat, tekstil ve izolasyon gibi birçok sektöre yönelik boya ve yardımcı ürünlerle adından söz ettiren şirket, Türkiye’de pek çok ‘ilk’e attığı imzalarla sektörde haklı bir unvana sahip.
ISO 9001 ve birçok üründe TSE belgeli olan firma, ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi çalışmalarını da tamamlamak üzere. Bu belge şirkete dünyanın tüm kapılarını açmak için gerekli… Alkid Reçine ve PVA üretim departmanlarıyla kendi ham maddesini kendisi üreten Akiş, sürekli Ar-Ge politikasıyla her geçen gün daha da ileriye doğru adım atıyor. Türkiye’de ortalama ömür süreleri 24 yıl olan şirketlere bakınca 60 yaşındaki bir gencin başarısı boşuna değil diye düşünüyorum. Şirkette şu anda 6 mühendis sürekli yeni ürün geliştirmeye çalışıyor. Soya ve ceviz esaslı bir hammadde peşindeler mesela. Umarım istedikleri sonuçları alırlar…
2002 yılında Alkid Reçine ihracatıyla aldıkları Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Özel Ödülü de heveslerini artırmış olmalı.
Endüstriyel boya sektörünün önde gelen firmalarından İyigüllü Şirketler Grubu’nun 60’ıncı yılında vefanın sadece bir semt adı olmadığına da tanık oldum.
Gazeteci arkadaşım Nagihan Görken hemen önümüzdeki masada oturuyordu. “Neden o masada acaba. Neden yanımızda değil?” diye düşünürken bir anons yankılandı salonda; “Aramızda bizimle birlikte yola çıkan ve 39 yıldan bu yana şirketimizde iş gören sayın Ethem Görken, lütfen sahneye…” O ana kadar sevgili Nagehan’ın babası olduğunu bilmiyordum. Meğer en eski çalışanmış İyigüllü Boya’da. Tören sonrası yanımıza geldi ve sohbet ettik. Daha bir 39 yıl çalışacak enerjisi var. 2000 yılında emekli olmuş ama bırakmamışlar. Yurtiçi ve yurtdışı satış servisinde günde 4 saat çalışıyor. Tebrikler İyigüllü Ailesi; vefa işte böyle bir şey… Almira Otel’deki törende; 20 ve 30 yılını şirkette geçiren çalışanlara da plaketleri verildi. Unutulmadıklarını hissettiler… Hediye kahve fincanları da ’60. yılın hatırası’ olarak güzeldi…
Gecede konuşan İyigüllü Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Melih İyigüllü, sektördeki konumlarını ve gelecekle ilgili planları ayrıntılarıyla anlattı. Gayrimenkul ve tarım alanında yatırım ve iş geliştirme çalışmalarını çok olumlu buldum.
Gecenin konukları arasında yer alan; Akiş Boya’nın uluslararası ortağı Carboline yetkilisi Jad Nasser da tanışmalarını ve gelecekle ilgili planlarını anlattı. Nasser’in İngilizce konuşmasını Melih bey Türkçe’ye çevirdi.
Gecede duygu dolu anlar da yaşandı… Rahmetli Mehmet İyigüllü’nün plaketini oğlu Melih İyigüllü annesi Gülen hanıma takdim ettiğinde salonda bulunanların gözyaşı pınarlarının harekete geçtiğine şahit oldum.
Daha iyi, daha güzel, daha müreffeh bir Türkiye’ye yol alırken inovasyon ve araştırma yapan şirketlere ihtiyacımız var… Akiş kendi sektöründe üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor.
Darısı diğer şirketlerimizin başına…