Makine ve kalıpta ‘Bursa lider kent’
Otomotiv sektörünün ardından üretim ve ihracatta ikinci sıraya oturan makine sektörüne yön veren beş farklı sektörün gövde gösterisi, bugün ‘Bursa Endüstri Zirvesi’ adı altında izleyicileriyle ve profesyonellerle buluşuyor.
TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş Adamları Derneği (TİAD) ve Makine İmalatçıları Birliği (MIB) işbirliğinde, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB ve Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçirilen “Bursa Endüstri Zirvesi”nde; 15. Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, 8. Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı, Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) ve Prestij Yayıncılık işbirliği ile hazırlanan; Kalıp Avrasya, İş ve İşçi Güvenliği, Sağlığı ve Ekipmanları Fuarı ile Bursa 14. Uluslararası Elektrik, Elektronik ve Makine Otomasyonu Fuarı, bugün de dahil olmak üzere 4 gün boyunca açık kalacak.
Fuarlarla ilgili olarak Almira Otel’de düzenlenen basın toplantısında TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü’yü, sektörün nabzını tutan BTSO, UKÜB, MİB ve TİAD başkan ve yardımcılarını dinledim. Notlar aldım ve ‘Türk makine imalatçılarının milli bir duruş sergilemekte kararlı olduklarına kanaat getirdim.’ Ziyadesiyle sevindiğimi söylemeliyim. İthalata karşı olduklarını belirttiler, “biz yaparız, biz üretiriz, biz hazırız” dediler.
Kaliteli üretim ile birlikte uluslararası pazarlarda markalaşma yolunda ilerleyen makine sektörüne yönelik düzenlenen, 2002 yılında sadece iki salonda 5 bin metrekarede açılan Endüstri Zirvesi Fuarlarının, aradan geçen 15 yılın sonunda büyümesine devam ederek bugün 40 bin metrekarede düzenlenen dev bir sektör buluşması haline gelmesi aslında Türk insanının üreterek ayakta kalmaya başladığını hatta rakiplerine gözdağı verecek düzeye geldiğini göstermesi açısından ele alınması gerektiğini düşünüyorum.
Fuarlar, Türkiye’ye 1 ila 3 saatlik uçuş mesafesinde, yaklaşık 50 ülkeyi kapsayan, 1 milyar 500 milyon nüfuslu geniş bir alanın merkezinde hayata geçiyor. İşte Bursa’nın gücü buradan geliyor. Tarih boyunca üreten bir kent oldu Bursa. Tarımda olduğu kadar sanayi alanında da çağını yakalamak isteyen girişimcileri ağırladı hep. At arabasıyla başlayan bir sürecin ardından otomotivi keşfetti Bursa. Sektör büyüdükçe bağlı yan kuruluşlar geldi. Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Kosova, Yugoslavya gibi Avrupa’da yer alan coğrafyada 500 yıl kalan Türkler Bursa’ya göç edince de üretim resmen patladı. Alman eğitim sistemiyle yetişen kuşakların katkısı unutulmaz.
Makine denilince dünyanın her yerinde Bursa markaları konuşuluyor artık. Kentlerin rekabetinde Türkiye’den İstanbul, Bursa ve İzmir akla geliyor. Öyleyse özel destekler olmalı…
Fuarlar kapsamında yurtdışından gelen iş adamları ve iş kadınlarıyla katılımcı firmalar arasında geçecek görüşmeler sonucunda yeni iş bağlantılarının kurulmasını canı gönülden diliyorum. Umarım hedeflenen rakamları geride bırakan yeni iş bağlantıları kurulur, çarklar devamlı çalışır…
Toplantıda konuşan BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, TİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, MİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan ve Prestij Yayıncılık Genel Müdürü Kenan Anıl’ın anlatımları, fuarların başarılı olacağını gösteriyor. Bu konuda emeği geçen herkesi kutluyorum.
Bursa’da yaşamanın ve üretmenin keyfi başka…
Xxx
İpeker’e büyük ödül
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği İhracat Zirvesi 2016’da İpeker Tekstil, “Türkiye’nin En Çevreci Şampiyonu” ödülünü aldı. İhracatta kullandığı ürünlerinde uyguladığı atık azaltımı, kaynağından ayrıştırma, enerji verimliliği, karbon ayak izi indirgeme ve daha az hammadde, daha az su kullanılarak üretim yapma kriterlerini Türkiye’de en üst seviyede uygulayan İpeker, çevreci ürün grubu ile Türkiye’yi 52 ülkede temsil etmesi ve bu alanda en yüksek ihracatı gerçekleştirmesi nedeniyle ödül almaya hak kazandı.
İpeker Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker’in şahsında tüm firma çalışanlarını kutluyorum. Yolunuz açık olsun.