Mesleki eğitimde Coşkunöz farkı
Türkiye’nin sanayileşme serüveninde Bursa’nın neden öne çıktığını anlayabilmemiz için öncelikle kişilerin eğitimine ve öğrenme süreçlerine bakmamız, okullardaki öğretmen kadrolarına eğilmemiz ve bir amaç etrafında toplanan insanları yad etmemiz gerekiyor. Öylesine bir süreç değil tarih. İlmek ilmek işlenerek bugünlere kadar geldiğimizi kimse unutmamalı…
Sümerbank Merinos ve İpekiş gibi iki dev üretim tesisinin Bursa’ya kattığı artı değeri görmezden gelemeyiz. Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün engin dehasıydı belki Bursa’yı Bursa yapan. Attığı her adımda geleceği gören bir liderin 28 kez geldiği Bursa, bugün daha da iyisini yapacak güce sahip. Zaman içinde özel sektörü ayağa kaldıran ustaların bu fabrikalardan devşirildikleri de kayıtlarda durup duruyor.
Sosyalist ülkelerden Türkiye’ye gelenlerin çalışkanlıkları, hammaddeye yakınlığı, suyun bolluğu, havanın uygunluğu ve beyin takımlarının yönlendirmesiyle Bursa, Anadolu’nun sürekli büyüyen kenti oldu. Öyle isimler gelişip serpildi ki; Dünyanın süper güçlerinin bile dikkatini çekmeyi başardılar.
Bugün Bursa’da mesleki teknik eğitimin geleceği bir kez daha masaya yatırılacak. Ülke sanayisine nitelikli çalışan kazandırmak, mesleği olmayan gençlerin meslek edinmesini sağlamak ve mesleki teknik eğitimi desteklemek amacıyla 28 yıldır faaliyetlerine aralıksız devam eden Bursa Coşkunöz Eğitim Vakfı (CEV); Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) ev sahipliğinde “Türkiye’de Mesleki Eğitim ve Eğitim Sektöründeki Gelişmeler Çalıştayı” gerçekleştirecek.
Ben bugün biraz adına vakıf kurulan M. Kemal Coşkunöz’den bahsetmek istiyorum. (Nur içinde uyusun)
Öğrenmeye, öğretmeye olduğu kadar üretmeye de gönül veren Coşkunöz Holding şirketlerinin kurucusu M. Kemal Coşkunöz, 1946 yılında Tophane Sanat Okulu’nda teknik lise öğretmeni olarak çalışma hayatına başladı. 1949 yılında Türkiye’de ilk kez kalıp ile çatal, bıçak, kaşık üretimini gerçekleştirmek üzere kendi atölyesini kurdu. Coşkunöz, Türk sanayisinin yokluk dönemlerinde pek çok ilke imza atarak, Türkiye’de ilk patentli tekstil markalama makinesini üretti. Ayrıca akümülatör maşasının seri üretimini gerçekleştirerek ilk yağ keçesi, ilk çelik karoseri ve ilk şoför kabini üretimlerinde görev aldı. “Bir işi yapıyorsam en iyisi olmalıyım” yaklaşımını tüm meslek hayatında kendine ilke edinen Kemal Hoca, Coşkunöz Holding’in ilk anonim şirketini 1973 yılında kurduğunda, ülke ekonomisiyle birlikte büyüme hedefini benimsedi. Türk otomotiv sanayisinin gelişimine ve yerlileşmesine büyük katkılar sağladı.
Çağdaş Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olarak gördüğü mesleki eğitimdeki eksikliği gidermek, üretim sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak, mesleksiz gençleri iş ve meslek sahibi yapmak amacıyla 1988 yılında Bursa Coşkunöz Eğitim Vakfı’nı kurdu.
Bir teknik öğretmenin neler yapabileceğini görmek için rahmetli M. Kemal Coşkunöz’ün hayatına bakmak yeterli aslında. Herkesin üniversite kapısına yığılmasının önüne ancak bu şekilde geçileceğine inanıyorum. Yazılım dehası gençleri de buralarda eğitmek, onlardan yararlanmak mümkün.
Niteliksiz gençleri mutlaka eğitmeliyiz.
Bu arada Coşkunöz Holding A.Ş. Kurumsal İletişim Kısım Müdürü Gülnur Seymen’den bir ileti aldım. Bursa’da ’Bu işte bilim var’ etkinliğinde çocukların yaptığı birbirinden güzel çevre projeleri dikkatimi çekti. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte çocuklar 2 bin atık pet şişeden gerçek boyutta otomobil yapmışlar. 7-12 yaş aralığındaki çocuklara deneyler yoluyla bilimsel düşünme becerisi kazandırmaları takdire şayan. Çocuklar, “Hidrolik Sistem” (Pnömatik) atölyesinde günlük hayatta karşılaştıkları malzemeleri tanımışlar, mekanizmaların çalışma prensibini kavramışlar ve kısa bir uzay yolculuğuna çıkmışlar.
Unutmayalım, ağaç yaşken eğilir…
xxx
Cemil İpekçi Bursa’da
Koza Lions Kulübü’nün, Lions Alzheimer Hasta Konuk Evi yararına düzenleyeceği ve ünlü modacı Cemil İpekçi’nin koleksiyonunu sergileyeceği defile, bugün Podyum Davet’te. Kaçırmayın…