Teknolojideki akıl almaz fırsatları gören kurumlar içinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’ni (KOSGEB) ayrı bir yere koymak gerekiyor. Dijital çağın gereklerini yerine getirmeye başlamalarına sevindim.

Aldığım son bilgiye göre; geliştirilen yerli ürünlerle son dönemde yıldızı parlayan ve önemli bir ihracat potansiyeline sahip olan oyun sektörüne yönelik desteklere bir yenisi daha eklendi. KOSGEB bilişim teknolojileri alanında oyun, ürün, mobil uygulama, yazılım geliştiren firmalara 250 bin liraya kadar nakit para vermeye başlayacak.

Küresel pazarda yüksek katma değer üreten sektörlerin geliştirilmesini hedefleyen Türkiye için sevindirici bir gelişme.

KOSGEB, ‘Bilişim Teknolojileri KOBİ’lerinin Geliştirilmesi Teklif Çağrısı’ ile bu yöndeki çabalara katkı veriyor. Bu doğrultuda, bilişim teknolojileri alanında faaliyette bulunan KOBİ’lerin, sayısal içerik ve ürünlerinin geliştirilmesi, ürün/oyun/mobil uygulama/yazılım gibi bilgi teknolojilerinin ticarileştirilmesi, ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin artırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amaçlanıyor.

Bazen kırılan umutlarımın tazelendiği anlar oluyor. İşte şimdi tam da o anlardan birini yaşıyorum. Yazılıma destek verilmesi en azından ıskalanmayacak yeni bir yüzyıla da işaret ediyor.

KOSGEB’in yaptığı çağrının hedefinde, “bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı“, “bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler” ile “veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler, web portalları” sınıflandırmalarına giren faaliyetler bulunuyor.

Desteklerin kapsama alanı oldukça geniş tutulmuş… “Yeni yazılım, oyun ve mobil uygulamalarının geliştirilmesi”, “Bilişim teknolojilerindeki işletmelerin üretim süreçlerini ve ürün kalitesini iyileştirilmesi, üretim kapasitesi ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi”, “Mevcut pazarlara başarıyla sunulabilecek ya da yeni pazarlar yaratabilecek yeni ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri ile oluşturulan süreçler”, “Yeni teknolojilerin kullanımı konusunda yetkinliklerini artırılması”, “Tasarım ve yeni ürün geliştirme yetkinliklerinin artırılması”, “İhracata başlama veya ihracatın artırılmasına yönelik projeler” olarak sıralanmış.

Türkiye’de oyun sektöründeki aktörlerin tamamına yakınının KOBİ düzeyindeki işletmelerden oluşturduğu ve başta ticarileşme olmak üzere projelerin çeşitli aşamalarında finansal sorunlar yaşadıkları dikkate alındığında, KOSGEB’in desteği bu alandaki çalışmalar için büyük önem taşıyor.

Ay sonuna kadar yapılacak başvuruların değerlendirilmesinin ardından aranan ölçütleri taşıyan projelere geri ödemesiz 100 bin lira, geri ödemeli 150 bin lira olmak üzere 250 bin liraya kadar destek verilecek.

Yapılan bir araştırmaya göre; oyun sektörünün ekonomik büyüklüğü 100 milyar doların çok üzerinde. Türkiye’nin geçen yıl yazılım ihracatı yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleşirken, yazılım ihracatının yaklaşık yarısı kadar oyun ihracatına da imza atıldı. Türkiye’deki oyun firmalarının ihracatı 400 milyon dolar civarında… Öte yandan, Türkiye’de oyunlar için yaklaşık 400 milyon dolar harcandı. Bu bütçenin 20 milyon doları Türk şirketlerinin oyunlarına gitti.

Oyun sektörü açısından Türkiye’nin ithalat ve ihracatı hemen hemen eşit seyrediyor.

2023 hedefi 2-2,5 milyar dolarlık oyun ihracatı… Bu amaçla ekonomi bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, ODTÜ Teknokent Yönetim AŞ, Ankara Kalkınma Ajansı, üniversiteler çeşitli faaliyetler yürütüyor.

Bu alanda büyük fırsatlar var. Haydi gençler! Zaman sizin, gelecek sizin!

xxx

ULUTEK’te güzel etkinlik

Uludağ Üniversitesi, BTSO ve ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin birlikte organize ettiği ULUTEK MAKER ÇOCUK projesi, çocukların geleceğinde önemli bir işlev üstlenecek. Çocuklar, yaz tatilinde bilgisayar ve tablet karşısında saatlerini geçirmeyecek, teknolojiyi kullanan değil, üreten bireyler haline dönüşecekler.

Emeği geçenleri kutluyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir