Geçtiğimiz günlerde Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin (BUİKAD) düzenlediği ‘İş’te Sohbetler’ programının ilk konuğu olan CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa’yı dinleme fırsatı yakaladım.

Sayın Çapa, saat 14:30’da Kabataş’tan kalkan BUDO feribotuyla Mudanya’ya geldi. Karşılama komitesi içinde tesadüfen ben de vardım… Çıkış kapısının önüne geldiğimizde; Çapa’nın, tablasında taze meyve satan seyyar satıcıya doğru göz ucuyla baktığını fark ettim; “İster misiniz?” diye sordum. “Taze dut ve kiraz olabilir” dedi. Yol boyunca dut yedik. “Sakın bülbüle benzeme” diye takıldım. Epeyce güldük… Yol boyunca Almanya’nın sözde Ermeni katliamı konusunda konuştuk. Ekonomide yaşanan sıkıntıları tartıştık ve yeşil Bursa konusunda sorulara yanıt verdim. 7 gezi grubu olduğunu, Bursa’ya arada sırada geldiklerini, özellikle Yıldırım Külliyesi’ni gezdiklerini öğrendim. “Çok özel bir yer orası” dedi… 25 dakika sonra etkinliğin gerçekleşeceği Bursa Grand Swiss-Belhotel Celik Palas’taydık… BUİKAD Başkanı İpek Yalçın ve yönetim kurulu üyeleriyle ayaküstü sohbetin ardından bizler otelin önündeki oturma gruplarına geçtik. Çapa da tıraş olmak üzere izin aldı ve odasına çıktı… Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından Çapa sohbetin gerçekleştiği büyük salondaki yerini almıştı. Oldukça dakik bir insanla karşı karşıya olduğumuzu o an anladım…

Yeni Dünyayı Anlamak, Yeni Dünyaya Hazır Olmak’ başlıklı sohbet, beynimizin zorlandığı bilgilerle hafızalara kazındı. Çapa, bir konuda değil pek çok konuda bilgisi olan özel bir insan. Türkiye aşığı, halkını seven, halkına güvenen, Anadolu’yu tanıyan ve dünyadaki yerimizden memnun olmayan bir gazeteci, Emin Çapa.

Yakından tanıyalım…

1967 İzmit doğumlu olan Emin Çapa, 1984’te başladığı İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik bölümünde eğitimini tamamladı, lisansüstü eğitimlerinin ikisini de AB üzerine yaptı. Üniversiteye başladığı yıl Hürriyet’te stajyer olarak çalışmaya başladı. 1989 yılında ilk kez “kadrolu ekonomi muhabiri” olarak Tempo dergisinde ekonomi muhabiri olarak yer aldı. Gemi Mühendisleri Odası’nda Oda Müdürlüğü de yaptı. Türkiye’nin ilk özel radyolarından Genç Radyo’nun kurucuları arasında…

Endüstri ilişkileri ve “maaş” konularına duyduğu ilgi nedeniyle kısa bir süre TİSK’te çalıştıktan sonra, gazetecilik mesleğine geri döndü.

Sabah gazetesinde 5 yıl ekonomi muhabirliği yaptı. Ardından TÜSİAD’da Muharrem Kayhan ve Erkut Yücaoğlu döneminde başkan danışmanı olarak çalıştı. 1999 Kasım ayından bu yana CNN TÜRK’te çalışıyor… Editör olarak başladığı CNN TÜRK hayatında, önce Ekonomi İstihbarat Şefi, ardından Ekonomi Haber Müdürü, son olarak da Ekonomi Müdürü oldu. Çapa, evli ve Strasbourg Üniversitesi’nde hukuk ve AB eğitimi alan bir oğlu var. Amatör olarak bahçıvanlık ve arkadaşlarıyla olmak ve para almamak kaydıyla sanat tarihi-arkeoloji rehberliği yapıyor.

Kısaca bir entelektüel ile karşı karşıyayız…

Gelelim sohbete… Çapa’nın sunumundan önce söz alan BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın ‘İş kadını veya erkeği olarak ayırt etmeden; iş insanları olarak ortak platformlarda bir araya gelmek ve iş dünyasına birlikte dokunmak istediklerini’ belirtti. Oldukça güzel hazırlanmış bir tanıtım filmi de izledik. Sadece filmdeki ‘Kadınlara seçme ve seçilme hakkı’nın verildiği tarih 1935 değil 1934 olmalı… Seslendiren arkadaşı uyarmak gerek…

Çapa’nın konuşmasındaki çarpıcı detaylar ise şöyle sıralanabilir; İnovasyon, dijital evren, robot çağı, yapay zeka, yaratıcı endüstriler ve alışverişte yeni oluşumlar…. Her biri kendi içinde bir başka devrim olan konuları yarın sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

NOT: 6 haziran tarihi hem Bursa Ticaret ve Sanayi Odası hem de benim için çok önemli. Tüzel kişilik 127, ben ise 54 yaşıma girdim dün. Aramızdaki yaş farkına rağmen kendisiyle anlaşabiliyoruz… İlk kurucuların attığı adımlar bugün bir sanayi ve ticaret merkezini dünyaya armağan etti. Doğru adımlarda yanlarında, yanlış adımlarda ise karşılarında olmaya devam edeceğim… Bursa’nın gelecek nesillere tertemiz ve yeşil bırakılması gerekiyor.

Kısa değil uzun vadeli bakış açılarını bekliyorum…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir