Bursa’nın suyu, Bursa’ya yeter
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dün, medyamızı ziyaret etti… Bursa Haber TV’de Cansu Sarsılmaz Dağaltı’nın kente ve gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Aktaş’la hemen hemen her konuya değindik ve doyurucu yanıtlar aldık…
Benim açımdan ana gündem maddesi; Hava şartlarına bağlı olarak yaşanma ihtimali yüksek olan ‘SU SIKINTISI’ oldu. Son 35 yıla baktığımda, kar yağmayan günlerin sayısı ciddi oranda artmaya başladı. Dün, hava sıcaklığı 24 dereceydi ve esen lodos nedeniyle resmen terledim. Evde kısa kollu tişörtle oturdum. 11 Ocak 2021 ve bunalıyorum. Olacak şey değil.
Sanki mevsimler yer değiştiriyor… Bulutlar ‘yağmur duasına çıkanların inadına’ yağmur biriktirmiyor artık. Küresel iklim değişikliği ve kuraklık, geçen yıldan bu yana barajlarımızın boş kalmasına yol açtı. Bu nedenle susuzluk tehdidi yaşayan Bursa için atılması gereken adımları merak ederek başkan Aktaş’a ‘neler yapıldığını’ sordum…
Geçen hafta içinde Büyükşehir Belediyesi’nde önlemleri ele almak, atılması gereken adımları görüşmek üzere teknik bir toplantı yapıldığını söyledi Aktaş. Nilüfer ve Doğancı için ayrı ayrı dosyalar oluşturulduğunu, asıl yatırımın Çınarcık barajı için gündeme geldiğini söyledi.
Var olan 80 kuyuya ilave olarak 75 kuyu daha açıldığını kaydeden Aktaş, böylece Bursa’da hiç kimsenin herhangi bir su sıkıntısı yaşamadığını hatırlattı. Bu aşamada Çınarcık Barajı çok ama çok önemli bir yatırım… 2023 yılında devreye girmesi planlanan barajla birlikte kentin 30-40 yılı garanti altına alınmış olacak.
ABDEST ALIRKEN AZ SU LÜTFEN
Başkan Aktaş’ın bir de ricası var… Bursalıların gusül (boy) ve namaz abdesti alırken, duş yaparken, bulaşık yıkarken, ev temizlerken, çiçek ya da çim sularken azami dikkati göstermesini istiyor. Hak vermemek mümkün değil…
BELEDİYE İŞTİRAKLERİ AZALIYOR
Atık suların temizlenerek yeniden kullanım suyu olarak değerlendirilmesi için çalışma yapılabileceğini de sözlerine ekleyen Aktaş, 12 bin 800 kişi ile aldığı belediyeyi bugünlerde 11 bin 800 çalışan ile yönettiğini; 10 olan şirket sayısını da önce 8’e düşürdüğünü, yakın gelecekte 7’ye indireceğini dile getirdi. Anladığım kadarıyla Burbak veya Burkent tarihteki yerini alacak. Tek yönetim kurulu ile devam edilecek, şirketlerden biri diğerinin içinde eritilecek… Umarım covid-19 salgını ile birlikte kimse işsiz kalmaz…
Bir başka ayrıntı da dikkatimi çekti… Belediyede en düşük ücret 3 bin 995 TL olarak uygulanıyor.
Hiç sözünü etmesek de tekstil ve otomotiv endüstrisi suyu adeta kana kana içer. İçer ama doymak da bilmez… Özellikle boyahanelerin kullandıkları su konusunda ivedilikle uyarılmaları gerekiyor. Gazlı içecek firmalarının açtığı artezyen kuyularının kontrol edilmesi de hayırlı olur…
OSB’LERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Sayısı 23’ü bulan sanayi bölgelerinin yanına yenileri eklenecek yakında. Tüm bölgelerin proses su konusunu çözmeleri, kullanım suyunu arıtmaları, buhar konusunda güneş enerjisine geçmeleri, eğer yağarsa yağmur suyunu biriktirmeleri, yetkililerin uyarılarına kulak vermeleri gerek ve şarttır… Yaşamın temeli su olduğuna göre; herkesin elini taşın altına sokma zamanı geldi ve geçiyor… Binlerce gıda ürününü ithal etmeye başlayan Türkiye, su ithal etmemeli… (Bazı lüks mekanlarda Avrupa su markaları gördüm ve üzüldüm…)
ULUDAĞ’A ANTRENMAN SAHASI
Bu hafta içinde Uludağ’a kar yağacak. “Uludağ Ekonomi Zirvesi’ için hazırlık yapılıp yapılmadığını da sordum. Başkan Aktaş, her şeyi açıklıkla anlattı: Uludağ Alan Başkanlığı’nın kurulmakta olduğunu, karayolunun kente yakın bölümlerinde çalışmaların devam ettiğini, 1-2 yeni kayak pisti ile 1-2 yeni otelin hayata geçeceğini, dağda sıcak su kaynağı için sondajların yapıldığını; Dağyenice, Gököz, Orhaneli, Keles ve Büyükorhan’da kırsal turizm yatırımları ile spor turizmi için futbol antrenman sahalarının inşa edileceğini öğrendik.
“Tasarımcı, tedarikçi ve teknolojik Bursa” akıllı insanlarla yoluna devam edecek. Siz; lütfen katılımcı olun!