Küçük, minicik hatta mini minnacık parçaların büyük işlerin temeli olduğunu çoğu zaman bilmeyiz, atlarız… Kolunuzdaki saatlerin kadranları, içindeki çarkları, kurulma kolu ve gösterge pencereleri mikronla ölçümlenecek parçalar…

Hakeza cep telefonları, balistik füzeler, radara yakalanmayan gemiler, insansız hava araçları, dronlar, otomobiller ve robotlar da mikro parçalarla donatılmış durumda.

Koç Grubu ile gittiğimiz Cenevre Otomobil Fuarı’nda dünyaca ünlü saatleri de yakından inceleme fırsatı yakaladım. O gezide bir kilisede görev yapan zangocun çan kulesine çıkarak günün o andaki saatini sesli olarak halka duyurduğuna şahit oldum… Günün o andaki saat dilimini doğal sesiyle duyuruyordu. Sonra bir polis memuru ile konuştum; çok çarpıcı bir sözünü unutmuyorum; “Bizim asıl mesleğimiz saatçilik. Evde saat imal ederiz. Polislik ikinci işimiz” demişti…

İşte o an beynimde şimşekler çaktı… Özellikle mikromekanik alanında büyük eksiklerimiz olduğunu, genç insanlarımıza yeni bir meslek alanı kazandırmak zorunda olduğumuzu fark ettim ve Bursa’ya dönüşte “Mikromekanik” konusunda iki yazı yazdım.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünyanın en ünlü saat koleksiyonerlerinden biri olan Hayrettin Akpınar ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çabalarıyla bu yıl mikromekanik alanında eğitim başlayacak.

Haber sitelerinde yer alan haberlere göre;

Eski adı ‘Bursa Sınai Mektebi’ olan Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bu yıl, savunma sanayi ve saatçilik sektörüne hizmet verecek yeni bir bölüm açılıyor.

Müfredatı, Türkiye Mikromekanik ve Saat Teknolojileri Eğitim Araştırma Vakfı’nın desteği ile hazırlanan bölümde yetişecek öğrenciler, lise mezunu olunca hemen iş sahibi olabilecekler.

Bölümün yer alacağı binanın tadilatı, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve vakfın destekleri ile tamamlanırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurt dışından aldığı özel saatçi torna tezgahları da Ankara’dan Bursa’ya getirildi.

İsviçre ve İtalya’dan gelen iki uzman da özel cihazlarla tam kalibrasyon yapıyorlar. Açılışı için gün sayan okulla ilgili bilgi veren ‘Mikromekanik ve Saat Teknolojileri Vakfı’ kurucularından Fatih Serhat Yurttakal’a da teşekkür etmeliyiz.

Bursa, hemen her alanda olduğu gibi bir ‘ilk’ için kollarını sıvayan ve taşın altına elini koyan insanlarıyla Türkiye’ye örnek oluyor. Umarım, geleceğimiz çok daha iyi olur… Çünkü bugünlerde bir yandan pandemi diğer yandan uluslararası sorunlarla boğuşuyoruz. Akılcı yaklaşımlara ihtiyacımız var…

XXX

Bazı gerçekler ve tekerler

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde statü, geçtiğimiz nisan ayında değiştiriliyor. Aradan 5 ay geçiyor; O da ne! Yangın çıkıyor ve 200 hektar (400 futbol sahası büyüklüğünde) alan kül oluyor.

Milletin içi yanıyor…

Statü değişikliği ile bölgeye otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor… İşin ilginç yani, bugüne kadar orada bir tane bile yangın çıkmamış olması! Statü değişmiş yangınlar da başlayıvermiş…

Hatay’da durum çok farklı görünmüyor…

Aynı anda birkaç yerde birden başlayan yangın 36 saat boyunca devam etti… Yüreğimiz yandı. Sonra sosyal medyadan yangın çıkaran 4 kişilik genç bir grubun görüntüleri geldi… Biri başka bir ülkenin askeri gibi giyinmişti. Ayağında bu sıcakta bot vardı… Haberlerdeki ayrıntı dikkatimi çekti… “Maden aramak için başvuru yapılan” yerlerdi yanan alanlar…

Allah’ın belası ‘tekerler’ yine iş başında!

Bu arada gözüm, ‘Çağrışan’da…

Anlayanlar anlamayanlara anlatsın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir