Bursa’da ‘İlk 250 firma’ ve artık düşünme zamanı…
Bursa’da faaliyet gösteren, işçisini Bursa’dan karşılayan ve ihracatlarıyla ülkeye döviz kazandıran firmalar, ‘Bursa’nın ilk 250 Büyük Firma Araştırması’na katıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay sonuçları yazılı olarak açıkladı. Tüm veriler 2019 yılına ait…
Araştırma sonuçlarına göre; Bursa halen otomotiv, metal, makine, gıda ve tekstil kenti. Karlılık düşük olmasına karşın ‘faaliyet dışı gelirlerin’ arttığını görmek mümkün… Ucuz finansman ve kurlardaki değişimler, kar eden kuruluşların bilançolarında önemli bir artı olarak yer alıyor.
Türkiye ekonomisinin lokomotif kentleri arasında bulunan Bursa’da firmaların ciro, ihracat, istihdam, katma değer, karlılık, öz sermaye ve net aktifleri değerlendirmeye değer.
NET SATIŞLAR ARTTI
Listede yer alan 250 büyük firmanın net satışları yüzde 11,1’lik artışla 164,8 milyar TL, üretimden satışları yüzde 10,5 artışla 118,4 milyar TL, öz sermayeleri yüzde 18,4’lük artışla 40,8 milyar TL, net aktifleri de yüzde 14,3’lük artışla 116,1 milyar TL olarak kayıtlara geçti.
DÖNEM KARLARI DÜŞTÜ
Bursalı firmaların 2019 yılında ulaştıkları katma değer toplamı yüzde 9,1’lik düşüşle 25,3 milyar TL olarak kaydedilirken, şirketlerin vergi öncesi dönem karları da yüzde 1,5 oranında azalarak, 8,8 milyar TL oldu.
İLK VE İKİNCİ 10 ŞİRKET
Ciro büyüklüğüne göre 2019 yılında ilk 10’a giren firmalar; Oyak Renault, TOFAŞ, Bosch San. ve Tic., Borçelik, Limak Uludağ Elektrik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Pro Yem, Özdilek ve Beyçelik Gestamp Otomotiv oldu…
Korteks, Asil Çelik, Karsan, Bosch Rexroth, Yazaki, Yeşim, Gemlik Gübre, Köfteci Yusuf ve Türk Prysmian firmaları da ikinci 10’a girmeyi başardılar.
Ancak 17’inci sırada yer alan şirketin adını maalesef yazamadım. Çünkü listede adının açıklanmasını istememiş… Önümüzdeki yıllarda ilk 10 şirket “Benim adım yer almasın” diye dilekçe verirse ne olacak bilemiyorum…
İHRACATTA AZALMA VAR
Listede yer alan bilgilere göre; Bursa, küresel ticaretteki daralmadan olumsuz etkilendi. 250 firmanın ihracatı önceki yıla (2018) göre yüzde 8,6’lık düşüşle 11,5 milyar dolara geriledi. İlk 250 firmanın istihdam katkısı ise yüzde 0,6’lık gerilemeyle 151 bin 741 kişi olarak kayıtlara girdi…
YERLİ TEKNOLOJİYE EĞİLMEK ŞART
Bu yıl 23’üncü kez gerçekleştirilen araştırma sonuçlarını değerlendiren BTSO Başkanı Burkay, “Yaşadığımız olağanüstü süreçler, yapısal reformları hızla hayata geçirmemiz, değişen koşullara karşı uyum yeteneğimizi artırmamız, özel sektör firmalarımızı finansal açıdan rekabetçi hale getirmemiz ve daha da önemlisi yerli ve milli üretimle ekonomimizi güçlendirmemizin gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu” dedi.
Bu aşamada umudu yitirmeden planlı üretim ve pazarlama yapmak gerekecek. Hemen eğitime ağırlık verilmeli. Ara eleman yetiştirme, çalışanların motivasyonunun artırılması, teknolojiyi takip etme ve sektörel çeşitlilik sağlanması için yatırımlar devreye girmeli.
Pandemi nedeniyle yakında seyahatler yeniden yasaklanacak gibi duruyor. Fuarlar olmayacak, alım heyetleri gelmeyecek. Siparişlerde de belli oranda azalmalar olabilir…
2020’nin verileri de 2019’u aratacağına göre; Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde adımlar atılmalı. İnternet üzerinden ihracat ve satışlar konusunda uzmanlaşan gençlere evlerinden iş yapabilecekleri olanaklar sağlanmalıdır…
Umudu yaşatan her kim varsa selam olsun…
Tüm verilere www.ilk250.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Orada da farklı bir değerlendirmem var…