Otomotiv sektörü vites küçülttü
Türkiye’nin lokomotif sektörü otomotivin Covid-19 testi, negatif çıktı. Karantinaya alınması gerekmiyor belki ama çok dikkatli bir izlenme sürecine alınmalı… Geç kalınmamalı…
Otomotiv endüstrisi, her yıl ağustos ayında bakım/onarım ve üretim planlamaları için verdiği arayı bu yıl daha kısa tutarak pandemi etkisiyle azalan üretimi artırmaya yoğunlaştı. Ağustos’ta toplam üretim geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 44 artarak 75 bin 341 adet, otomobil üretimi de yüzde 45 oranında artarak 45 bin 211 adet olarak kayıtlara girdi.
İLK 8 AYLIK ÜRETİM
2020’nin ilk 8 ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 23 azalarak 712 bin 98 adet oldu. Otomobil üretimi de yüzde 21 azalarak 485 bin 314 adet olarak gerçekleşti. Elektrikli yerli otomobilin (TOGG) piyasaya gireceği yıl olan 2022’ye kadar konvansiyonel üretimin nasıl bir evrim yaşayacağı ise şimdilik meçhul…
OTOMOTİV İHRACATI
Ocak-Ağustos döneminde ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 azalarak 523 bin 288 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 32 oranında azalarak 360 bin 118 adet olurken, ticari araç ihracatı ise yüzde 42 azaldı.
Avrupa’da ticaretin durma noktasına geldiği Nisan 2020’de 10 bin 613 adet olan otomotiv ihracatı; Mayıs’ta 44 bin 406, Haziran’da 70 bin 809, Temmuz’da 78 bin 242 adet olmuştu. Ağustos’ta ise bu rakam 42 bin 865 adet olarak gerçekleşti…
Toplam otomotiv ihracatı ilk sekiz ayda yüzde 14,2’lik pay ile ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu… Ocak-Ağustos 2020 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 27 oranında azalarak, 14,7 milyar dolar olarak gerçekleşti…
KAPASİTE KULLANIMI
Otomotiv endüstrisinin ilk 8 ayında kapasite kullanım oranı ortalama yüzde 53 seviyesinde gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları, hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 55, ağır ticari araçlarda yüzde 38, traktörde ise yüzde 40 olarak kayıtlardaki yerini aldı.
TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİ
2020 Ocak-Ağustos döneminde ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 27 daralırken, ağır ticari araç grubu üretimindeki daralma yüzde 13, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 28 oranında kaydedildi. Bu dönemde, toplam ticari araç pazarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 85, hafif ticari araç pazarı yüzde 86 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 75 oranında büyüdü. Stoklar eritildi. İlk 8 aylık dönemde, otomobil pazarında ithal araçların payı yüzde 61 olurken, hafif ticari araç pazarında ithal araç payı yüzde 38…
XXX
Bursalı ödül avcısı
Türkiye’nin en büyük havlu ihracatçısı Bursalı, yenilikçi ve katma değerli çalışmalarının karşılığını görmeye başladı. Global endüstriyel ürün markası Nuacotton ile kısa süre önce, American Business Awards’da 2 ayrı ödüle layık görülen Bursalı, kırılması güç bir rekora daha imza attı. Bursalı, bu kez de International Business Awards’da (Uluslararası İş Ödülleri) tam 9 ödül birden aldı. Firma, yarışmaya Bursalı markasıyla başvurduğu “Bilim veya Teknolojide Başarı”, “Yılın Şirketi-Giyim, Güzellik ve Moda” kategorilerinde altın ödüle hak kazanırken; “Yılın En Yenilikçi Şirketi”, “Yılın Şirketi – Tüketici Ürünleri” kategorilerinde ise gümüş ödül aldı.
Firma ayrıca; Nuacotton ile başvurduğu “Tüketici Ürünleri – Ev Ürünleri”, “Yılın Sağlık, Güvenlik ve Çevre Programı”, “Tüketici Ürünleri-Diğer” kategorilerinde altın ödüle layık görülürken; “Yılın İnovasyonu-Tüketici Ürünleri Endüstrileri”, “Sağlık ve İlaç–Ürün” kategorilerinde gümüş ödül aldı.
Bursalı İcra Kurulu Başkanı Alper Bursalı, “Bursalı olarak büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Bursalı ve global endüstriyel ürün markamız Nuacotton ile başvurduğumuz tüm kategorilerde ödül aldık. Bu bizim için çok gurur verici” dedi.
Başarı, hedeflerin gerçekleşmesine yardım eder… Kolay gelsin…