Peak sonunda pik yaptı
Türkiye’nin büyük oyun şirketlerinden Peak, (eski adıyla Peak Games) ABD’li Zynga tarafından satın alındı. Bu işlem, ekonomideki hızlı değişimi göstermesi açısından çok önemli…
Webrazzi’de yer alan haberden özet yapacağım…
Zynga ile Peak’in ilişkisi zaten geçmişe dayanıyor. Hatta Zynga’nın Türkiye ile ilişkisi de oldukça eski… 2011 yılında Webrazzi Summit sahnesinde ilk kez Türkiye’ye seslenen Zynga, zaman içinde çeşitli satın almalarla hep gündemde oldu.
2017 yılında Türk oyun şirketi Peak’in sahip olduğu bazı oyunları 100 milyon dolara satın alan Zynga, 2018 yılında Türk oyun şirketi Gram HYPERLINK “https://gram.gs/”Games‘i 250 milyon dolara satın aldı.
Önceki gün ise Türkiye’nin bugüne kadar internet alanında gerçekleşmiş en büyük satın alması gerçekleşti…
TRENDYOL GERİDE KALDI
Alibaba’dan HYPERLINK “https://webrazzi.com/2018/06/28/alibaba-e-ticaret-platformu-trendyola-yatirim-yapti/” gelen 728 milyon dolarlık yatırım sebebiyle Türkiye’de internet alanında gerçekleşen en büyük yatırım ya da satın alma olarak Trendyol konuşulurdu.
Peak’ın kurucusu ve CEO’su Sidar HYPERLINK “https://www.linkedin.com/in/sidar/” Şahin‘i tebrik etmek gerek… Kaderin bir cilvesi mi dersiniz, büyük şans mı dersiniz, büyük başarı mı dersiniz bilemiyorum ama Sidar Şahin, Trendyol’un ilk yıllarında da operasyonel ortak olarak şirkette çeşitli bölümlerin yönetimindeydi. Peak’i kurarken de Trendyol kurucusu ve CEO’su Demet Mutlu ve eşi Earlybird yatırım fonunun ortağı Evren Üçok‘u melek yatırımcı olarak aldı. Türkiye’nin en büyük yatırım ve satın almalarını konuşurken Trendyol ve Peak’i anıp, her ikisinde de aynı isimleri görmek dikkat çekici diye düşünüyorum.
12.5 MİLYAR LİRALIK SATIŞ
Yaklaşık 1 aydır due diligence (denetim/durum tespit) süreci süren Peak-Zynga anlaşması, nihayet imzalandı… 1.8 milyar dolarlık satış inanılmaz… Yani yaklaşık 12.5 milyar TL. Türkiye’nin internet alanında gerçekleşen en büyük satın alması olarak tarihe geçti…
PEAK’IN ORTAKLARI
Şirketin kurucusu Sidar Şahin‘in yanı sıra yukarıda bahsettiğim gibi Earlybird‘ün ortağı Evren Üçok, Trendyol‘un kurucusu Demet Mutlu, yatırım fonu Hummingbird Ventures, yatırım fonu Earlybird Ventures (Evren Üçok kendi fonundan önce girmişti) ve Endeavor Catalyst, Peak’in Ekim 2018 tarihli güncel beyanlarında yatırımcıları arasında yer alıyorlar.
Elinde Toon Blast ve Toy Blast adında uygulama marketlerinin tepesinde yer alan popüler 2 oyunu olan Peak’in, Zynga tarafından satın alındıktan sonra sahip olduğu ekiple Peak şirketi altında oyun geliştirmeye devam edecek.
Satın alma nakit ve hisse şeklinde yapılacak. Bu da şu demek oluyor, Zynga aslında 1.8 milyar dolarlık satın almanın bir bölümünü nakit bir bölümünü ise Zynga hissesi ile ödeyecek. Durum böyle olunca ekiple birlikte Sidar Şahin’in de bir süre daha işlerin başında kalacağı kesin. Benzer bir modeli hatırlarsanız Yemeksepeti satın almasında görmüştük. Delivery Hero, Yemeksepeti’ni satın aldığında da nakit ve hisse şeklinde bir satın alma gerçekleşmişti ve şirketin yüzde 100’ü Delivery Hero tarafından satın alınmasına karşılık, Nevzat Aydın, Delivery Hero yönetim kurulunda görev alıp, ek olarak Yemeksepeti CEO’su olarak da görevini devam etmişti…
KİM, NE KADAR ALACAK?
1.8 milyar dolardan en büyük pay, Earlybird’ün oldu. Avrupa merkezli fon, satın alma bedelinin yüzde 43’ünden fazlasını yani yaklaşık 780 milyon doları kasasına koyacak. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Sidar Şahin 384 milyon dolar, aynı şekilde ilk yatırımcılardan Hummingbird Ventures da yaklaşık 362 milyon dolar alacak. Trendyol kurucusu Demet Mutlu ile Evren Üçok da 86 milyon dolar ve 139 milyon dolarlık yani toplam 225 milyon dolarIı ceplerine koyacak. Endeavor’un Catalyst fonu da 47 milyon dolar gelir elde etmiş olacak.
Türk yazılımcıların büyük başarısı tarihe geçti bile. Girişimcilerin bu alana yatırım yapmasının tam zamanı…