Corona virüsü sadece insanları değil, can dostlarımızı da etkiliyor sevgili okuyucular. “Lütfen kapı önlerine birazcık mama, bir kap su koymayı unutmayalım” diye başlamak istiyorum bugün…

Ayrıca 4 ayaklı dostlarımızı 16 AGF 659 plakalı aracıyla takip edip, ateşli silahla öldüren şahıs da mutlaka yakalanmalı ve adalet önüne çıkarılmalıdır…

Burası Texas değil asla da olmayacaktır; olmamalıdır!

Ana konumuza dönelim…

Corona salgınına karşı alınan önlemler günbegün değişiyorMaske satışı yasaklanıyor, e-devlet üzerinden başvuru yapılsın deniyor… PTT, başvurular 5 milyonu bulunca sitesini kapatıyor, marketler aldıkları ürünleri bedava vermeyeceklerini söylüyor, eczane satışı yasaklanıyor, toplu alım yapacak olan fabrikalar nereye başvuracaklarını bilmiyor, sitelerinde virüs kapmış hasta olanlar tedirginlikle maske arıyor, kolonyayla yıkanıyor, dezenfektanla yatıp kalkıyor…

Bu arada piyasadaki durgunluk, hemen hemen tüm işyerlerini vuruyor. Kimi işçisini zorunlu izne gönderiyor, kimi kısa çalışma ödeneği için sıraya girdi bile… Bu konuda sarih açıklamalar yapıldı. Başvurular 23 Mart’ta başlarken, yapılan düzenleme ile de ödenekten yararlanmanın şartları kolaylaştırıldı.

Kısa çalışma ödeneği, işverenin haftalık çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltması, faaliyetini tamamen ya da en az dört hafta süreyle durdurması hallerinde devreye alınıyor.

İşyerinin çalışma süresini üçte bir oranında azaltması demek, 6 işgünü çalışma olan yerde 4 gün çalışma yapılmaması anlamına geliyor. Bu kapsamda da işçilere kısa çalışma ödeneği ödeniyor ve sağlık sigortası primleri karşılanıyor.

Bu konuda ‘İşsizlik Sigortası Fonu’ devreye giriyor. İşverenlerin ödenekten yararlanması için öncelikle mevcut istihdamı koruması ve bu dönemde işçi çıkarmaması şartı var. 2 ay çalışan ve 450 gün prim ödeyen çalışana kısa çalışma ödeneği verilecek. 30 Haziran 2020’ye kadar geçerli olacak.

Bu arada ‘Kısa çalışma ödeneği’ ile çalışanlara, en son eline geçen aylık prime esas kazancının günlük brüt tutarının yüzde 60’ı ödeniyor ve en yüksek ödenecek tutar aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini (4.414 lira) geçemiyor.

Buna göre de çalışana damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 1.752,40 lira ile en yüksek 4.380 lira arasında kısa çalışma ödeneği ödenmesi söz konusu… İşveren isterse çalışanına maaşının geriye kalan kısmını ödeyebiliyor…

Kısa çalışma talep eden işveren, buna ilişkin kanıtlarla birlikte ‘Kısa Çalışma Talep Formu’ ile ‘Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini’ bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine (www.iskur.gov.tr), göndermek zorunda. İŞKUR, gerektiğinde işverenle irtibata geçerek, ilave belgeler talep edebilecek. İşverene, başvurusunun alındığı yine elektronik ortamda bildirilecek. İşverenin talebi İŞKUR’a bağlı iş müfettişlerce değerlendirilecek.

Bu ödenekten sigorta prim ya da vergi borcu olanlar da yararlanabilecek… Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için işçinin kendisine ve aylık olarak ödenecek.

Bu arada; TBMM Genel Kurulu’ndan geçen yasa tasarısı ile işverenlere asgari ücret desteği de netleşti. İşçi sayısına bakılmaksızın işverenlere, günlük 2.5 lira, aylık da 75 lira asgari ücret desteği verilecek.

SALGIN TÜM ALGILARIMIZI DEĞİŞTİRDİ.

DAHA AZ İNSAN, DAHA AZ KONUŞMA VE DAHA AZ SOSYALLEŞME ZAMANI…

DAHA ÇOK YEMEK,

DAHA ÇOK KİTAP,

DAHA ÇOK İNTERNET,

DAHA ÇOK DÜŞÜNME başladı.

Aileler birlikte hareket ediyor. Korumacılık arttı…

Her musibette bir hayır vardır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir