Devleti ayakta tutan, memuruna (Cumhurbaşkanı da dahil) maaş olan; Yol, su, elektrik olarak halka ulaşan hizmetlerin finansmanında kullanılan vergilere yenileri geliyor.

Öyle böyle değil epeyce konuşulacak bu vergiler…

Hatırlarsanız zengin olduğunu düşündüğümüz vatandaşlarımızın oturduğu; Özellikle boğazdaki villaların ve konakların emlak vergileri artırılmıştı… Kıyamet koptu… Bursa’da da Bademli, Balat, Nilüfer Köy, Çekirge, Dobruca ve Mudanya gibi görece zenginlerin oturduğu semtlerin emlak değerleri, vergiye konu olacak değerlendirmelere açık hale gelmişti… İşte konu yeniden ısıtıldı ve halkın ödeyeceği düşünülen değerlere indi…

İktidarda 18’inci yılını yaşayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)’nin hazırladığı yerel yönetimler düzenleme taslağı, halkın zorlanacağı özellikleriyle dikkati çekiyor. Bir dizi yeni zam kararı için hazırlık yapan bürokratlar, klavyelerinden kağıda geçen rakamları kolaylıkla yazıverdiler.

Taslak düzenlemeye göre; Emlak vergileri artık 4 yıl yerine 2 yılda bir ve semt bazında belirlenecek. Deniz gören evler, ormana bakan yerler, akarsu ya da göl kenarı muhitler, alt yapısı tam olan sokaklar, güvenlik elemanları dahi olan siteler, havadar tepeler, anayola yakın yerler gibi kıstaslar değerlendirmelerde göz önüne alınacak demektir…

Düzenleme yasalaşırsa emlak vergileri her 2 yılda bir artacak ve halkın oturduğu sokağa göre zamlar yapılabilecek.

Biliyorsunuz; Emlak vergileri takdir komisyonları tarafından her 4 yılda bir belirleniyor ve her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılıyor. Böylece hem emlak hem de arsalar için her yıl ödenen vergiler kısmen düşük düzeyde kalıyordu. Yeni düzenlemeye göre ise bu vergiler 2 yılda bir zamlanacak ve çok daha hızlı artışları görmeye başlayacağız…

Bir başka hazırlık daha var… Halen emlak vergileri il ve ilçe bazında belirleniyor. Örneğin İstanbul’da Sarıyer İlçesi için belirlenen birim fiyat, sokak ya da mahalle ayrımı yapılmaksızın tüm ilçe için uygulanıyor. Yeni düzenlemeyle vergiye esas alınacak birim fiyatlar semtin müstesna ve görece daha zengin yerlerinin ayrımı yapılarak tek tek belirlenecek.

Dolayısıyla evi merkezde olan, ‘iyi bir yerde’ oturan sokağı veya konumu güzel olan ev sahiplerinin emlak vergisi olağanüstü düzeylerde artacak. Emlak Vergisi hesaplama sisteminde yapılacak olağanüstü değişiklik gayrimenkul alan ve satanların ödediği tapu harcını da artıracak.

Alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 ödenen tapu harcına esas emlak değerleri artacağı için, ev alan da satan da konutun bulunduğu yere göre çok yüksek düzeylerde harç ödemek durumunda kalacak.

Yeni düzenlemeyle, su faturalarına eklenerek tahsil edilen Çevre Temizlik Vergisi tutarlarına da büyük zam yapılacak. Düzenlemeye göre su tüketiminde metreküp başına 12 kuruş ile 15 kuruş olarak alınan ÇTV, 15 kuruş ile 47 kuruş düzeyine çıkarılacak. Böylece ÇTV tutarları yüzde 42 ile yüzde 213 arasında zamlanacak. ÇTV’ye yapılan zam, su faturalarına büyük zam olarak yansıyacak.

Halkı canından bezdiren elektrik ve doğalgaz faturalarına bir de su faturaları eklenecek. Demek ki hep beraber yanacağız…

Xxx

Durmazlar, durmuyor…

Bursa’nın adını dünyaya duyuran firmalarımızdan biri olan Durmazlar, ilk vagon ihracatını Avrupa Birliği (AB) üyesi Polonya’nın Olsztyn kentine gerçekleştirdi. Öncelikle tebrik etmem gerekiyor… Başarı için gecesini gündüzüne katan, yaşanan sorunları bünyesinde çözen başarılı bir ekibe liderlik yapan Hüseyin Durmaz, Sinan Durmaz ve Fatma Durmaz’ın bundan sonra “Hızlı Tren Vagonu” için çalışmaları doğru olur.

İhracat başarısı için firmayı ziyaret eden BTSO Başkanı İbrahim Burkay, demir yolunun sanayiyi, ticareti, kültürü ve sosyal yaşamı değiştiren bir nitelik taşıdığını söyleyerek; “’Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ mottosuyla yolumuza devam ediyoruz. Firmalarımız başarılarıyla göz dolduruyordedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir