BTSO çalışıyor, çarklar dönüyor
Sanayinin başkenti olmak öyle kolay bir iş değil… Gençleri eğitecek okullarınız olacak, alt yapınız mükemmel olacak, hammaddeniz olacak, lojistik merkezleriniz olacak, ustalarınız olacak, mühendisleriniz olacak, kabiliyetli işçiler olacak… Dünya ile rekabet edecek girişimcileriniz olacak, markalarınız olacak, tarımınız olacak, vizyoner kişiler cirit atacak…
Bursa, tarih boyunca üreten ve satan bir kent olarak biliniyor. Kumaşları kapış kapış gidiyor… At arabası imalatından günümüze uzanan çizgide otomotiv sektöründe ataklara sahne oluyor. Madenleri sanayicilerini tetikliyor…
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) alınan kararlar da bugünleri yarına taşıyacak özellikleriyle dikkati çekiyor…
2020 yılının ilk Meclis toplantısında BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın ağzından dökülen tümceler içinde, ‘Mükemmelliyet’ geçenleri topladım önce…
Teknik Tekstil Mükemmelliyet Merkezi ve Kompozit Mükemmelliyet Merkezini duydum… Ardından Türkiye’de bir ilk olacak Mikro Mekanik Mükemmelliyet Merkezi’nin Bursa’da kurulacağını işittim…
Bir ekonomi yazarı olarak geçen yıl ‘mikro mekanik’ konusunda yazılar yazmış, saat endüstrisinin Bursa’ya kazandırılmasını istemiştim. Yazılarım etkili oldu diye düşünüyorum. Hemen harekete geçildi ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nde bölüm açıldı. Sanayiciler araştırmalara girişti…
Eğer kararlı adımlar atmaya devam edersek gençlerimiz gelecekte iş korkusu yaşamayacak demektir… Maddenin en küçük boyutlu olanlarına doğru yol alacağız. Kirletici sanayi kuruluşlarından da kurtulacağız… Devasa makineler yerine robotların hiç durmadan çalışacağı, uzay şartlarında kurulmuş fabrikalarda dünya ile rekabete gireceğiz…
Savunma ve silah sanayi de buralarda gelişecek…
28 Ocak 2020 saat 18.00’deki toplantıda konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 2020 Başkanı İbrahim Burkay, yeni sanayi devriminin sembolü olan TEKNOSAB’ın da 4 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçirildiğini belirterek, “Son 20 yılda Bursa’da kurulan ilk organize sanayi bölgesi olan TEKNOSAB’ta mayıs ayı içinde ilk fabrika inşaatlarına başlayacağız” dedi. Önce 12 milyon metrekare, sonra 8 milyon metrekare olarak planlanan bölge son olarak 10 milyon metrekare olarak hayata geçti. Ramsar Anlaşması nedeniyle bölgenin sınırları mecburen değiştirildi… Sanırım yük taşımacılığı için de tren yolu bölgenin içinden geçecek… Yine Marmara Denizi’ne de Türkiye’nin en büyük limanlarından biri inşa edilecek…
Toplantıda Bursa’nın ekonomisi ile ilgili bilgiler veren Burkay, küresel ölçekte korumacılık politikalarının hızla arttığı bir yılın geride bırakıldığını belirtti… Yaşanan tüm zorluklara karşın Bursa’nın ekonomi performansını koruduğunu dile getiren Burkay; “Bursa, ekonomideki gücünün yüzde 44’ünü dış ticaretten sağlıyor. Geçtiğimiz yıl 15.8 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Bursa, 7 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir kent. Kentimiz dünyadaki dış ticaretin daraldığı bir dönemde, 1-2 puan da olsa ihracatını artırma başarısı göstermiştir. Odamızın yürüttüğü Küresel Fuar Acentesi, UR-GE ve alım heyeti organizasyonlarımız da şirketlerimizin dış ticaret faaliyetlerine ciddi katkı sağlıyor. Üreten ve ihraç eden özelliğimiz sürecek” dedi.
Bu arada 113505 Oda Sicil numaralı Pars Global Makine Limitet Şirketine kınama cezası verildi ve adreslerini güncellemeyen oda üyelerinin kayıtlarını silineceği de kayıt altına alındı…
Xxx
NOT: Yazı uçarsa söz de biter…
29 Ocak 2020 tarihli nüshada yayımlanan yazımda, ödül alan iki isimde hata yapmışım. Nilüfer Kent Konseyi eski başkanı ve Çini Kitap Yöneticisi Fehmi Enginalp, uyardı. Teşekkür ederim…
İşte ilk hata; İncelemeye Katkı Ödülü’nü Emel Kaşar almış meğerse… Katılamadığı için ödülü avukat Pelin Yılmaz’a verilmiş… Ben sahnede Yılmaz’ı görünce işler karışmış…
Bu arada “Çeviriye Katkı Ödülü” de Gökhan Hacıoğlu’na değil Volkan Hacıoğlu’na verilmiş…
Af ola…