Bursa’yı büyütenler
Değerli okurlar; yaklaşık 1 ay boyunca sizlerle bu sütunlarda buluşamadık. Nedeni biraz da özel yaşamımla ilgiliydi… Artık ben de ‘bekarlığa’ veda ettim… Sorumluluklarım arttı…
30 gün boyunca öncelikle yeni yaşamıma adaptasyon süreci yaşadım, bol bol gezdim ve deyim yerindeyse dinlendim… Bursa’da olup bitenleri yakından izledim, Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) Yönetim Kurulu Üyesi olarak toplantılara katıldım, açıklamaları satır satır okudum.
Öncelikle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) ‘İlk 250 Büyük Firma-2018‘ araştırmasının sonuçlarını irdeledim.
Önceki yıllarda ekonomi gazetecileri başta olmak üzere diğer branşlardan gazeteci arkadaşlarımızın da katıldığı basın toplantılarıyla açıklanan sonuçlar, bu kez elektronik posta adreslerimize gönderildi…
Hangi aklı evvelin fikriyse beğenmedim… BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a soru sorma keyfiyeti de elimizden alındı maalesef…
(Bu arada ‘2018 vergi şampiyonları’ da henüz açıklanmadı. Vergi Dairesi Başkanlığı, sanırım bu yıl açıklamayacak!)
CİROLAR FENA DEĞİL
Bu yıl 22’nci kez gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, listede yer alan firmalar katma değer, istihdam ve ihracatta en yüksek değerlere ulaşmış olarak görülüyor. Listedeki 250 firmanın toplam cirosu; 148,3 milyar lira… Hiç fena değil…
Firmaların katma değerleri toplamı; 27,8 milyar liraya ulaşmış olarak açıklandı. Net aktifleri de 101,7 milyar lira… Vergi öncesi dönem karları ise yüzde 29 oranında artarak 9 milyar lira olarak kayıtlarda yer alıyor.
İhracattaki rakamlar 2017’ye göre sadece yüzde 0,6 artmış ve 12,6 milyar doları yakalamış… Aslında yerimizde saydığımızı söylemek zorundayız… OYAK Renault, TOFAŞ, Bosch ve Karsan’ı çıkardığımızda geriye bir şey kalmıyor… Bursa’yı yönetenlerin ortak akıl çerçevesinde toplantılar yapma zamanı geçiyor…
Bursa’da ücretle çalışanların toplamı da 152 bin kişi… Çin’de sadece bir fabrikada 200.000 kişi çalıştığını bazı fabrikaların 400.000 kişi ile yoluna devam ettiğini bilin… Ölçek ekonomisinde nerede olduğumuzu irdeleyin…
BURSA BİR OTOMOTİV KENTİ
Bursa’da ciro büyüklüğüne göre ‘İlk 250 Firma Araştırması’nın zirvesinde hemen hemen her yıl olduğu gibi 2018 yılında da 20,2 milyar lira ile OYAK Renault yer aldı. Bu firmayı; 19,8 milyar lira ile 2017’nin lideri Tofaş izledi. Bosch firması ise 6,6 milyar liralık ciro ile listenin üçüncü sırasında…
Bu 3 firmayı sırasıyla Borçelik, Limak, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Asil Çelik, Özdilek AVM ve Korteks takip ediyor.
Listede otomotiv yan sanayinden 63, tekstil sektöründen 48, gıda tarım ve hayvancılık sektöründen 28, perakende sektöründen 26, makine ve teçhizat sektöründen 14, metal sektöründen 13, hazır giyim alanından ise 8 firma yer alıyor. Listede, 2017 yılına göre 42 yeni firma yer alıyor.
BURKAY MORAL VERİYOR
Gelelim; BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın 2018 yılı ile ilgili sözlerine… 2018 yılını iliklerine kadar hissettiğini anlıyorum. Finansal piyasalardan başlayarak reel sektörü de etkisi altına alan sancılı bir sürecin hemen herkesi etkilediğini dile getiriyor… İktidarın iş dünyasına sunduğu destekler ve teşvik politikalarının firmalara nefes aldırdığını atlamıyor… Minnettar bir yaklaşım içinde… Bursa’da 120.000 yeni istihdamdan sözünden bahsetme gayreti de gözden kaçmıyor; “Bursa iş dünyası, 2018 yılında tüm zorluklara rağmen ortaya çıkan riskleri iyi yönetti. Verimlilik ve karlılığa odaklanırken, istihdam ve katma değer artışında da bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı” sözleriyle Ankara’nın dikkatlerini Bursa’ya çekmeye çalışıyor…
Burkay’ın, “Yapısal dönüşüm adımlarını kararlılıkla uygulamayı sürdürmeliyiz. Yüksek faiz ve enflasyon; Üretimin, yatırımın ve istihdamın önündeki en büyük engeller arasında bulunuyor. Bu süreçte hükümetimizin ve Merkez Bankası’nın faizleri düşürmeye dönük politikalarını memnuniyetle karşılıyoruz” sözleri, kulaklara küpe olmalıdır.
Bursa koşmaya başladığında Türkiye kazanır…