Bursa Şehir Hastanesi bugün hizmete giriyor. Hatırlatalım; Bursa Şehir Hastanesi’nin açılışıyla birlikte; Bursa Memleket Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğumevi ile Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi bugün itibariyle hizmete kapatılıyor. Taşınmalar bitti sayılır…

Hastalar ve yakınları Küçük Sanayi ile Organize Sanayi Bölgesi (OSB) duraklarından kalkacak belediye otobüsleriyle Şehir Hastanesi’ne ulaşabilecekler.

Acil durumlarda taksi ile gitmek isteyenlerse mesafeye göre ceplerinden 50 ila 100 TL’yi çıkarmak zorunda kalacaklar…

BİR TEKLİFİM VAR

Son 3 gündür boşaltılmaya çalışılan ve ‘Bursa Devlet Hastanesi’ olarak da bilinen “Türkiye’nin ilk Memleket Hastanesi” hakkında alınan “Butik hastane” fikrine karşıyım. Çünkü; Bursa Büyükşehir Stadyumu karşısında inşaatı hızla devam eden hastane yatırımı, gelecek yıllarda sağlık alanındaki açığımızı bir nebze olsa da kapatacak.

Oysa hastane yüzyıllarca yaşayacak bir müzeye dönüşebilir.

SAĞLIK MÜZESİ TAŞINSIN

Edirne’deki sağlık müzesinden sonra Türkiye’deki ikinci sağlık müzesi olan Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’ni oraya taşıyalım

Müzenin kurucusu olan CHP Bursa eski Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in de bu fikri destekleyeceğine inanıyorum.

Şu andaki müzede; İrgil’in kişisel koleksiyonu ile birlikte sağlıkla ilgili eşyalar, doktorların kullandığı aletler, mercek setleri, tıbbi cihazlar yer alıyor.

Giriş kat daha çok bilgilendirme amaçlı düşünülmüş… Tıp tarihi ile ilgili cihazları da burada görebiliyoruz. Alt katın bir odası, sağlık üzerine kitapların bulunduğu bir kütüphane olarak tasarlanmış. Merhum Dr. Rüştü Burlu’nun özel eşyaları ve muayenede kullandığı aletler müzede özenle sergileniyor.

Odaların birinde, Osmanlı döneminde diş tedavisinde kullanılan ekipmanları, diş çekiminde kullanılan malzemeleri, protez dişlerden örnekleri görebiliyoruz. Müzede kavanozlar içindeki doku ve organ örnekleri de var. Kavanozlar içinde safra kesesi taşları, kanamalı beyin ve sirozlu ciğer örnekleri ve ceninler de dikkati çekiyor.

Osmanlı dönemini konu alan anlatımlar ve cihazlar müzenin üst katında. Canlandırmalarla desteklenmiş tedaviler ve eczacılık alanındaki gelişimini anlatan bilgilendirme panoları önemli. Osmanlı’nın 16. yüzyılın sonlarında inşa edilen ilk hastanesi olan ‘Yıldırım Darüşşifası da ayrıntılarıyla anlatılıyor. Raflarında ilaçların bulunduğu İpekçioğlu Eczanesi de üst katta ziyaretçileri etkileyen bir başka köşe…

Memleket Hastanesi’nin doktorları, hemşireleri, hasta bakıcıları, binlerce hastası, başhekimleri ve Bursalılar…  Uğramayan yoktur o binaya… Mimari olarak özel bir bina ve küçük dokunuşlarla çok güzel bir ‘Müze’ haline gelebilir…

Otel yapalım” diyenler olduğunu biliyoruz. Turistler için onlarca otelimiz var zaten. Araplara ev inşa edenler de olduğuna göre, en doğru karar

‘Müze’ olmalıdır.

KALICI BİR ESER OLUR

Binanın önüne ambulans koyalım mesela… Başhekimlerin büstleri, sağlık alanında buluşları olan Türk büyüklerinin mum heykelleri, binanın yapımında emeği geçenlerin fotoğrafları, yararlı bitkilerden örnekler, bugüne kadar kullanılan cihazlar, kayıt defterleri, teşhis kağıtları, tıp kitapları, açılış gününe ait fotoğraflar, telgraflar, röntgen cihazları, deney tüpleri, EKG cihazı, MR cihazı, insan kemikleri, kas örnekleri, kafatasları, mikroskoplar, göz kontrol cihazları, patolojik veriler daha neler neler…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Sağlık İl Müdürü Dr. Özcan Akan, değerli doktorumuz Ceyhun İrgil ne dersiniz…?

Ya siz Bursalılar; bu teklife evet oyu verir misiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir