Sanayi ve üretim konusunda Türkiye’nin en önde gelen illerinden biri olan Bursa’da doğan ve doyanların, geleceği şekillendirmek ile ilgili kaygılar taşımaya başladığını görüyorum artık. Kaygıların giderileceği adresin ise öncelikle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) olduğunu biliyorum…

 

Bursa, var olan teknolojik düzeyini üst düzeye çekmek zorunda olan illerin başında geldiğine göre; kendi yazılımlarını mühendislerle ve bilim insanlarının hayalleriyle gerçekleştirebilmeli. 30 yıl önce alınan makinelerini yenilemek, araştırma ve geliştirmeye önem vermek, nitelikli eleman konusunu takip etmek ve Bursa markasını destekleyecek yeni buluşları yapmak zorunda olan bir kent, Bursa.

BOL PARA DÖNEMİ BİTTİ

Dünyada para kazanmanın çok zor olduğu bir dönemden geçildiğini sağır sultan bile biliyor artık. 2002-2008 arasında yaşanan rahatlığı uzun bir süre bulamayacağız. Parasal bolluk, yabancı sermaye girişi ve yeni yatırımlar bir süre daha olmayacak. Bu durum, kademeli olarak her alana yansıyacak ve kapımızda resesyon tehlikesi bile var…

Ülkenin zor dönemlerinde yapılması gereken ne ise o yapılmalı. Daha çok eğitim, daha çok çalışma, daha çok buluş zamanı.

Bursa özelinde bugünün değil yarının konuşulması gerekiyor. Bursa özellikle otomotiv konusunda bir üs konumunda olduğuna göre; bu sektörün bileşenleri ortak faydanın nerede olduğunu biliyor olmalı. Atılacak adımların hızlanması, elektrikli ve otonom araç kültürüne hazırlık konusunda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile görüşmeler yapılması gerekiyor.

BURSA GÜÇ BİRLİĞİ YAPMALI

Yeni yollar yapılırken elektrik şarj istasyonları, emniyet şeritleri, güneş enerjisinden faydalanma istasyonları şimdiden planlanmalı. Sürekli geç kalan bir ülke konumundan çıkmalıyız… Daha ucuza mal edip, ihraç edilebilen araçlar konusunda faaliyet gösteren tüm yan sanayiciler de ana sanayi kuruluşlarıyla teması artırmalıdır. Yan sanayicilerin milli araç konusunda atacağı adımlar mutlaka vardır. Ortaklaşarak büyümeyi düşünme zamanı geldi. Küçüklerin bir gün pazardan silineceği asla unutulmamalıdır. “Bursa Güç Birliği AŞ”nin ya da ajansının kurulması, buradan gençlerin desteklenmesi, gerekirse TEKNOSAB’da büyük parsellere taşınılması şart.

TEKNOLOJİYE YATIRIM

TEKNOSAB’ı bir ilk olarak çok önemsiyorum. Yüksek katma değerli ürün çıkarmak için beyin teri akıtılacak bir alan olarak görüyorum. İhraç edeceğimiz pahada ağır ürünlere geçeceksek eğer; Bursa’nın bunda çok önemli bir payı olacak.

Yenişehir’de otomotiv test merkezi açılması konusunda yapılan çalışmaların yavaşlamasını içime sindiremiyorum. Bursa’da üretilen otomobillerin test edilmesi için yılda 35-40 milyon dolar harcanıyor, belki de daha fazla… Bu test merkezlerinin de sayısı çok az dünyada. 1.5 milyar TL’lik bir yatırımdan bahsediyoruz. İlk olarak fren test merkezi inşa edilecek. Ancak kamulaştırmada sıkıntılar olduğunu anlatıyor yetkililer. Buradan BOTAŞ’ın ve diğer kurumların elektrik hatları geçiyor. Sanırım bu hatların başka yere taşınması da gerekiyor…

İLK 10 PEK DEĞİŞMİYOR!

Son 10 yıla baktığımızda Türkiye’nin en büyük 10 şirketi üç aşağı beş yukarı hep aynı. ABD’de 10 yıl içinde bütün ilk 10’lar hep değişti. Yeni teknoloji almış başını gidiyor. Türkiye bu konuda geride kaldı. Son dönemde verilen teşvikler genelde ‘şirket kurtarmaya’ yönelik. Şirketlerin kredilerinin yeniden yapılandırılması, çiftçi borçlarının ertelenmesi, hazine kefaleti ile şirketlere taze kaynak verilmesi, bunların hepsi mikro teşvikler… Gerçeklerden uzaklaşıyoruz.

İş gücünden kaynaklanan maliyet unsuru teknoloji ile ortadan kalkıyor. Eğer Bursa bu dönüşümü sağlayamazsa elinde sadece lojistik avantajı kalıyor. Bursa bu dönüşümü yapacak ilk kent konumunda. Teknolojik gelişmeler ve Endüstri 4.0 ile kentin altyapısı çok daha fazla değer kazanacak.

Her şeye rağmen ilk yatırım insana olmalı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir