Merkez Bankası’nın yayınladığı son bilgilere göre; 24 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla kredi kartı borçları toplamı 135 milyar 339 milyon 027 bin TL…

Bunun 56 milyar 925 milyon 968 bin TL’si taksitli, 78 milyar 413 milyon 059 bin TL’si ise taksitsiz kartlardan kaynaklandı…

2006 yılında kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 121 bin iken 2007 yılında 156 bin, 2008 yılında 436 bini bulmuştu. Bu yılın ilk 3 ayında kart borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 217 bin kişi arttı.

BORÇLU SAYISI

Merkez Bankası verilerine göre; mart sonu itibariyle geçmiş yıllardan kalanlarla birlikte kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 1 milyon 063 bine ulaşmış durumda.

Asıl üzerinde durulması gereken rakam bu.

Çünkü yıllık ve aylık rakamlar gelişmeyi gösteriyor ancak sorunun boyutunu ortaya koyamıyor, travma anlaşılamıyor…

FERDİ KREDİ MİKTARI

Merkez Bankası’nın yayınladığı bilgilere göre ferdi kredi borcu ödemelerinde de büyük aksamalar yaşanıyor. 2007 yılında ferdi kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 42 bin iken 2008 yılında 205 bini buldu. Bu yılın ilk 3 ayında 144 bin kişi ferdi kredi borcunu ödemedi ya da ödeyemedi…

Geçmişten kalanlarla birlikte ferdi kredi borcunu ödeyemeyenlerin toplam sayısı 421 bin olarak görülüyor.

HERKES KART ALIYOR

18 yaşınızı doldurur doldurmaz, ilk almak isteyeceğimiz seçenekler arasında kredi kartları yer alır… Bazen 18 yaşına gelmeden bile ebeveynler tarafından çocuklarına ek kart olarak kredi kartı verilir ama yasal olarak 18 yaşına ulaşan kişinin kredi kartı başvurusu yapma hakkı var.

İşlemler gerçekleştikten sonra bankaların yapacağı araştırmalar sonucunda, kredi kartına sahip olup olamayacağınıza karar verilir ve kredi kartı yanıtınız gelir, kabul edilir ya da reddedilir.

KART BAŞVURU ŞARTLARI

Alışveriş konusunda birçok faydası bulunan yeni kredi kartı başvurusu sırasında bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Bunların en başında ise limit kontrolü gelir. Düzenlenen yasaya göre bir kişinin toplam kredi kartı limiti, gelirinin 4 katı olabilir. Bunun üstüne çıkılamaz. Basit bir örnek verecek olursak; 2.000 TL aylık gelire karşılık 8.000 TL limitli toplam kredi kartınız olabilir.

Toplumun giderek yoksullaşmasının altında yatan gerçeklerden biri olan yüksek faiz ve kredi kartları konusunda acil adımlar atılmalıdır. Aksi halde hacizler başlayacak ve halkın hoşnutsuzluğu bir kez daha artacak.

İŞLETMELERE 25 MİLYAR TL

KOBİ’ler ve KOBİ dışı tüm işletmeler için Hazine ve Maliye Bakanlığının garantisi ve 12 bankanın katılımı ile 25 milyar TL’lik destek devreye alınıyor.

“Ekonomi Değer Kredi Paketi” ile firma bazında ciroya göre 5 milyon TL ile 50 milyon TL arasında değişen tutarlarda kredi kullandırılacak.

“Ekonomi Değer Kredisi Paketi’nin Toplam Azami Hazine Destekli Kefaleti” 20 milyar TL olacak. Toplam kefalet limitinin 8 milyar TL’lik kısmının 0 ile 125 milyon TL ciro aralığındaki işletmelere; 12 milyar TL’lik kısmının ise cirosu 125 milyon TL üstündeki işletmelere tahsisi öngörülüyor.

Katılımcı bankalar; Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank, Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Vakıfbank, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Şekerbank ve Eximbank…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir