Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliği ile bu yıl 5.’si düzenlenen Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belirlendi. Yarışma sonuçlarına göre ‘ilk 100 firma’ içinde Bursa’dan 4 firma yer aldı…

Kendilerini kutluyorum.

Yarışma sonuçları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı dolayısıyla Samsun’da düzenlenen törende açıklandı. 2015-2017 arası 2 yıllık ciro artışı dikkate alınarak yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışmasında, satışlarını 2 yılda yüzde 5.324 oranında artıran Aydın merkezli firma ‘Biomar Sagun Yem Sanayi’ ilk sırayı aldı.

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı’nın yanı sıra TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanları katıldı.

Törende bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu; “Bu liste çok önemli. Birincisi şu; Biliyorsunuz bizim kültürümüzde güzel bir söz var; ‘marifet iltifata tabidir’ denir. İşte iltifatı en çok hak edenler, bu ülkenin zenginleşmesinde öncü rol üstlenen, vergi ödeyen, üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan, girişimcilerimiz. Hele ki, böyle bir dönemde, büyük başarılar elde eden şirketleri, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini takdir etmek, onlara teşekkür etmek istiyoruz. İkinci olarak; İyi yönetilen, geleceği parlak olan bu şirketlerin, önünün daha fazla açılmasını, daha fazla büyümelerini istiyoruz. İşte bunun için, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini herkese tanıtıyoruz. Yatırımcıya ve müşteriye daha kolay ulaşmalarını sağlıyoruz. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da aktif olmaları, ihracat yapmalarını istiyoruz. Bunun için destek oluyoruz. Bu işe önem vermemizin üçüncü nedeni de şu; Bu çağda zenginleşmenin, kalkınmanın anahtarı girişimcilik. Bizim de daha fazla girişimciye ihtiyacımız var” dedi.

Listeye giren 100 şirketin 2015-2017 döneminde cirosunu yüzde 605 artırdığını belirten BTB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Özer Matlı, şirketlerin ortalama ciro büyüklüklerinin ise 59,8 milyon lira, şirketlerin nominal gelirlerindeki artış oranının ise Türkiye’nin nominal milli gelirindeki artışın 18 katı olduğunu belirtti.

Firmaların 2015-2017 döneminde istihdamlarını yüzde 70 yükselttiğini de belirten Matlı, “Bu 100 şirketin yüzde 63.39’u ihracat yapıyor. Listedeki 36 farklı sektördeki şirket tarafından 68 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Umuyorum ki devletimizin katkıları ve sanayicimizin gayreti ile ihracatçı sayımızı her yıl katlayarak büyütebiliriz. Bunun için daha fazla girişimciye ihtiyacımız var” dedi

Matlı, listeye giren Bursalı dört firmayı da ayrıca tebrik ederken bu sayının, sanayinin lokomotifi Bursa için yetersiz olduğunu, dijitalleşme ve teknolojinin ağır sanayide, hayvancılıkta, tarımda her alanda yaygınlaştırılması gerektiğini, bu konu üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

İlk 100’deki ilk 5 firma şöyle;

1-BIOMAR SAGUN YEM SANAYİ TİCARET AŞ, yüzde 5 bin 324;

2- OPTİMAL PROJE YÖNETİMİ VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ. Yüzde 4 bin 452;

3– NATUREL YENİLENEBİLİR ENERJİ TİCARET AŞ, yüzde 3 bin 774;

4– VERGO ENERJİ SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. AŞ, yüzde 3 bin 030;

5– PROFEN SAVUNMA VE GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ, yüzde 2 bin 320 büyüdü…

-“En Hızlı Büyüyen 100 Şirket” sıralamasında Bursa’yı temsil eden 4 firma listede 19. 28. 58. Ve 71. sıralarda yer aldı.

19ADA AGRO Tarımsal Faaliyetler Danışmanlık San. Tic. AŞ.

28ALTAY TASARIM İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ.

58PROLIFT ASANSÖR Sanayi ve Ticaret AŞ.

71FOCUS KONTROL Teknik Ölçüm Sistemleri Makine Otomotiv Endüstriyel Temizlik Ltd. Şti.

Yolunuz açık olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir