Kentsel dönüşüm ve çözüm-1
Kurucuları arasında yer aldığım ve üyesi olduğum Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) olarak, pek çok kentte olduğu gibi Bursa’da da kangrene dönüşen, ‘Kentsel Dönüşüm’ konusunda yeni bir pencere açmak amacıyla, 2 Mayıs 2019 günü “Çözüm için Buradayız” başlığı altında bir panel düzenledik.
Panelimizin konuşmacıları; Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Şahin, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Sekreteri Hakan Karademir, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ile Bursa’da ilk kentsel dönüşümü başlatan şirket olan Ergünkent İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emin Adanur oldular… Bildikleri yerden gelen sorulara içtenlikle yanıt verdikleri için öncelikle buradan teşekkür etmeliyim…
BEGD Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Nurullah Nuri Yavuz’un moderatörlüğünde gerçekleşen panele katılım, oldukça iyiydi…
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, AKP Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Uşun, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, Büyükşehir İmar Komisyonu üyeleri, evlerine kavuşmak için gün sayanlar, mağduriyet yaşayanlar, dernek üyelerimiz, gazeteciler ve evlerini müteahhitlere vermek için uygun koşulları bekleyenler salondaki yerlerini aldılar…
Panelin açılış konuşmasını yapan, BEGD Başkanı Yavuz, 2015 yılında Orhan Çelik başkanlığında kurulan derneğin, bu süreç içinde kenti ilgilendiren ya da kentin geleceğine damga vuracak konuları kamuoyunun gündemine taşıdığını hatırlatarak; “Bursa’daki kentsel dönüşümün nasıl başladığını, nelerin yapılıp nelerin yapılamadığını, hataları, alınacak önlemleri konuşacağız. Umarım buradan bir sonuç elde ederiz” dedi.
Sunuculuğunu dernek üyemiz Erdal Şen’in yaptığı panelin konuşmacılarından BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, “1960’lı yılların başında hızlanan sanayileşme, iç göçü tetikledi. Buna bağlı olarak kaçak yapılaşma ve gecekondu bölgeleri oluştu. Deprem riski taşıyan binalarımızın yoğun olduğu bölgelerin varlığından hepimizin haberi var. O nedenle kentimizin ‘kentsel dönüşüm’ için adım atması gerekiyordu. Öyle de oldu. Bu konuda Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere yerel yönetimlere ve inşaat ile ilgili tüm sektör temsilcilerine büyük iş düşmektedir. 8 bin firmamız var. Bizler müteahhit olarak daha çok içeriye çalışırız. Şimdi BTSO olarak müteahhitleri dış ülkelere yönlendireceğiz” dedi.
Panelistlerin konuşmalarını daha teknik bulduğum için bugün konuklar atasında yer alan ve aynı zamanda mimar olan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in çözüm odaklı konuşmasından pasajları paylaşacağım…
Biliyorsunuz ‘Kentsel dönüşümün kalbi Nilüfer’de artıyor… Siz ‘rant’ deyin ben ‘kolay bölge’ diyeyim devam edelim…
Başkan Erdem, ilçedeki her binayı yakından tanıyan ender idarecilerden biri olarak yapıcı bir tavır içinde; “Nilüfer, kentsel dönüşüm açısından en çok rağbet gören bölgelerden biri oldu. Bu da beraberinde birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi. 0.50 emsal artışından yararlanarak evini müteahhitlere teslim edenlerin mağduriyetleri için mutlaka adım atılmalıdır. Yönetmeliklerin değişmesi, yeni yönetmelikler çıkması, ekonomide yaşanan olumsuzluklarla birleşince sıkıntı arttı… Belediye olarak hızlı hareket ederek, bu sorunun çözümü için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Halkımızın yanında olduğumuzu, istenenleri yerine getireceğimizi bilin” dedi.
Yönetmelik gereği yeşil donatı alanlarının olması gerekiyor. İnşaatların devam etmesi, mağduriyetlerin giderilmesi için belli yerlerde büyük park alanları gösterecek Nilüfer Belediyesi… Planda oranlar tutsun diye belki bazı yerleri istimlak etmek bile gerekebilir bence…
Erdem, konuşmasıyla yüreklere su serpti dersem yanılmış olmam…
AKP Milletvekili sayın Atilla Ödünç de olumlu önerilerde bulundu. Genç milletvekili, konulara vakıftı… Mağdur taraf olan mülk sahiplerinin sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini söyledi ve “Ben büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonunda çalıştım. Hatalı kararlar vermiş olabilirim. Bunun için özür dilerim. Hatalı projeler yüzde 10’u geçmez… Bir mühendis olarak çalıştım. Yönetmeliklere göre imza attım” dedi.
Ödünç’e göre; her kesim fedakarlık yapmalı. Ev sahipleri 100 yerine 80 metrekare eve razı olmalı, maliyetlere katkıda bulunmalı… Müteahhitler de daha az kazanmalı…
Not: Akademik odalar ne istiyor, ne öneriyor?