Teknolojinin yaşamımızı derinden etkilediği yılları hep birlikte yaşıyor, gelişmeleri merakla bekliyoruz… Uzaktan kontrol edebildiğimiz cihazların sayısı da günbegün artıyor. Özellikle otomobillerdeki yeni özellikleri algılayabilmek için epeyce zaman harcamak gerekiyor artık.

Anlayabildiğim kadarıyla önümüzdeki yıllarda ‘nesnelerin interneti’ uygulamalarıyla 20 milyar birbiriyle bağlantılı cihazımız olacak. Taşıtların kullanım verilerinden perakendeye, akıllı binalardan akıllı hastanelere kadar neredeyse her sektörde adeta yeni bir devrim yaşanacak.

Teknoloji sağlayıcıları ve sistem analizcileri, nesnelerin internetinin (Internet of Things–IoT) sektörleri nasıl değiştireceğini açıklamaya başladılar bile… Şirketlerin rekabet gücünü artıracak olan IoT ile neredeyse tüm sektörlerde büyük değişimler yaşanacak. Ayak uyduramayanların ise yerinde yeller esmesi kaçınılmaz…

HER İNSANA EN AZ 3 CİHAZ

Yapılan araştırmalara göre; 2017 yılında 8.3 milyar cihaz, bağlantılı olarak iş görürken, 2018 yılı sonunda bu sayı 11.1 milyara çıkacak. 2020 yılında ise bu rakam 20.4 milyar adet olacak. Bir başka anlatımla 2 yıl gibi kısa bir sürede birbiriyle ilintili cihazların sayısı iki kat artacak. Yine araştırmalara göre; Dünyada kişi başına 3 adet birbiriyle bağlantılı cihaz bulunacak. Bu dönemde bu gelişimi öngören şirketler rekabette öne çıkacaklar. BigData ve Blockchain teknolojileri de hızla yükselişe geçiyor. Dijitalleşen dünyada dönüşüm fırsatını kaçırmamak gerekiyor. Kaçırmak demek oyun dışında kalmak anlamına geliyor…

OTOMOTİV SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR

Araçlardaki takip cihazları ile başlayan süreç daha da gelişecek. Araçlarda bulunan mini kutular sayesinde mekanik ve elektronik aksam ile ilgili tüm verilere ulaşılacak. Örneğin; lastik hava basıncı, frenlerin durumu veya sürücünün kullanım alışkanlıkları depolanacak ve sigorta şirketlerine gönderilecek. Böylece daha dikkatli araç kullananlar daha az sigorta ücreti ödeyecek. Hasar ödemelerinde bilgi öne geçecek.

ARIZA TESPİTLERİ

Marketler, tekstil şirketleri, akaryakıt istasyonları gibi çoklu lokasyonda hizmet veren işletmelerde ekipmanlar birbiriyle konuşacak. Örneğin; bir marketteki dondurma veya dondurulmuş gıda dolabındaki arıza tespit edilecek, elektrik kesintisinde ise alternatif kaynağa geçilecek. Tüm işlemlerde anlık verilere ulaşılacak. Yaşam daha da entegre hale gelecek.

AKILLI EVLER

Akıllı evler olarak bilinen yaşam alanı çözümlerinde su, elektrik, ısıtma, soğutma gibi alanlarda uzaktan programlama yapılabilecek. Klimalar oda ısısını artık vücut sıcaklığına göre ayarlayacak. Çalar saat ise uyku süresine göre alarmı kendisi otomatik olarak düzenleyecek. Kullanıcı gelmeden önce ev, ideal ısıya ulaşıp size kahve bile hazırlayacak.

İNŞAAT SEKTÖRÜ

İnşaat sektöründe en önemli maliyetler kullanılan ekipmanlardan oluşuyor. Birçok projede erken teslimde bu ekipmanların etkisi büyük. Arıza kaynaklı gecikmeler projeyi geciktirirken ek maliyet de getiriyor. Nesnelerin interneti, kullanılan ekipmanlarda arızaların önceden anlaşılmasını sağlayacak.

SAĞLIKTA BÜYÜK ADIMLAR

En önemli sektörlerden biri olan sağlıkta ise hasta bakımı daha da gelişecek. Gelecekte giyilebilir sensörler daha etkin çözümler sağlayacağından bulut platformu ile malzeme ve ilaç yönetimi daha doğru yapılarak hastalara hızlı müdahale sunulacak. Hayati önemdeki ekipmanlara da uyarı sistemiyle henüz arıza gerçekleşmeden bakım yapılabilecek.

Teknoloji geliştiremeyen ülkeler, geliştirenlerin pazarı olacak ve tüm kaynaklarını kaybedecekler.

Başta Türkiye olmasın sakın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir