Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bir tablo yayınladı geçtiğimiz günlerde. 2018 yılı itibarıyla Bursa’nın ihracatta gerilemeye girdiği rakamlarla gösteriliyordu ve Bursa’nın bir önceki yıla (2017) oranla yüzde 5,4’lük kayıp yaşadığı vurgulanıyordu. Tabloya göre; Bursa 2017 yılını 14 milyar 50 milyon, 2018 yılını ise 13.2 milyar dolarla kapatmıştı…

Onca çaba, onca fuar, onca alım heyeti, onca yeni ihracatçı firma… BTSO’nun onca emeği… UİB’in ve iş insanlarının onca  koşuşturması… Hepsi boşunaymış gibi bir algı yaratılmıştı…

Olacak şey değil…

Pek çok sektördeki ihracat artışına rağmen, otomotivdeki durgunluk Bursa’yı biraz geriletti diyebiliriz…

Bu aşamada nelerin olup bittiği, nerelerde hatalar yapıldığı, sektör bazında gerilemeye neden olan ayrıntılar anlatılmalıdır. Sorulara net yanıtlar verilebilmelidir…

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve UİB Başkanlar Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2018’i değerlendirecekleri bir basın toplantısı yapmalıdırlar. İstanbul basını da bu toplantıya davet edilmelidir. “Bursa büyürse Türkiye büyür” mottosu altında büyük değişimlere kucak açan ve her şeyini sanayinin emrine veren Bursa, sadece fasoncu olmadığını, pazarlarda kalıcı olmak için Ar-Ge merkezleri kurduğunu, ileri teknoloji yatırımlarıyla ileriye yönelik adımlar attığını bir kez daha haykırmalıdır. ULUTEK’te araştırma yapacağını deklare ettikten sonra aldığı desteklerle ortadan kaybolan bir takım insanlara da artık destek vermeyi kesmelidir Bursa… Beyin takımlarının adı sanı belli olmalıdır. Öncü sektörlerin attığı adımların arkasındaki gücün eğitimli insanlar olduğu unutulmadan, üniversite hocalarımızdan yararlanmanın yolları bulunmalıdır.

Otomotiv sektörü yeni proje almayı başarmalıdır. Elektrikli otomobilin üretim yeri mutlaka Bursa olmalıdır. Bu konuda test merkezi de Yenişehir olarak perçinle kafalara kazınmalıdır…

Ana sanayiye üretim yapan bazı büyük yan sanayi firmalarının Türkiye dışında fabrika kurmaya zorlandığını da biliyorum. Bu aşamaya geldiğimize göre; durup düşünme zamanı çoktan geçti… Zor zamanlarda zor kararlar alınır. Her şeyi tozpembe göstererek hiçbir yere varamayız. Akıllı olmalıyız…

Bir otomotiv devinin de ihracatını artık Bursa’dan göstermesi gerek. Türk otomotivinin başkenti, sizin yüzünüzden gerileme yaşıyor. Bursa bunu hak etmiyor.

Çok ayıp ediyorsunuz!

Xxx

Kart borçlusu rahatlayacak

Kredi kartlarını her köşe başında peynir ekmek gibi dağıtan özel bankalar, ödeme güçlüğü içine düşen vatandaşları avukatlar eliyle sıkıştırmaya başlayınca; Devlet, yaklaşan yerel seçimlerin de yüzü suyu hürmetine bir çıkış yolu buldu.

Asıl işi tarım ve hayvancılıkla geçinen çiftçileri desteklemek olan Ziraat Bankası, önce futbol kulüplerinin borçlarını üstlendi ardından da kredi kartı borçlusuna kol kanat gerdi

Şu sıralar vatandaşın bazı yakınmaları da göz önüne alınarak düzeltmeler de yapıldı… Borçlu olduğu her bankadan hesap ekstresi isteniyordu. Bu kaldırıldı örneğin. Vatandaş birden çok bankadan belge toplarken helak oluyordu. Bu arada kart borçlarını düşük faizli krediyle yapılandırma kampanyasına öncülük eden Ziraat Bankası, 31 Aralık 2018 sonu itibarıyla kredi kartı ekstrelerinde yer almayan geleceğe yönelik taksitleri de yapılandırma kararı aldı

Anladığım kadarıyla azami kredi tutarı, taksitli alışverişler de dahil kredi kartlarının borcunun tamamını kapsayacak. Hiçbir şekilde müşteriye ilave ödeme yapılmayacak. Beyan edilen borcun daha düşük olması durumunda tahsis edilen kredi revize edilecek. Kredi belirlendikten sonra daha fazla borç çıkarsa değişiklik kapsama dahil olmayacak.

Mevcut sistemde tüketici kredilerinde genel sınır olan 36 ay, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca (BDDK) yapılan düzenlemeyle de 60 aya da çıkarılacak… Kredi kartı borcunun başka bankada olması durumunda kredi, borcun ödenmesini sağlamak için ilgili bankaya ödeme yoluyla kullandırılacak.

Kart verirken bonkör olan bankaların, gerçek gelir kadar limit vermesi gerekiyor. Aksi halde yük, halkın omuzlarına biniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir