Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BOSİAD), mesleki-teknik eğitimin önemini anlatacak 2019 yılı boyunca… Uzmanlaşma isteyen dallarda yeni eğitim kurumları da gündeme gelecek belki… Yapay zeka ve sensör ilişkisinin değiştireceği üretim süreçlerini de tartışmalıyız artık. Türkiye çağdaş dünyadan kopmamalı…

BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayrak, diğer ülkelerle rekabet edebilmek, ekonomik alanda üretimi artırmak, sadece satın alan ve kullanan değil, üreten ve satan ülke olabilmek için mesleki ve teknik eğitime ihtiyaç bulunduğunu dile getiriyor. Üreten Bursa’nın geleceği de bu duraktan geçiyor.

Bayrak’ın sözleri oldukça düşündürücü

İşsizlik sürekli artarken; girişimcilerin nitelikli işgücü sıkıntısı çekmesine anlam verememişler önce. Aranılan yetkinliklerin eğitim sistemi tarafından tam olarak karşılanamaması nedeniyle verimsizlikler oluşmuş…

Sayın Bayrak bakın neler söylüyor; “Mühendis ile çırak arasındaki beceriler için yana yakıla kurslar açmamız bu yüzdendir. Üniversiteye yığılıp diplomalı işsiz, mühendis yetiştirmek yerine, meslek liselerine yönlendirip beceri sahibi aranan elemanlar yetiştirme ihtiyacımız var. Gençlerin mesleki eğitime yönlendirilmesi, ülkemizdeki nitelikli işgücü ihtiyacına ve gençlerin uzmanlaşarak meslek sahibi olmalarına hizmet edecek önemli çözüm yolları aranmalıdır. Biz de bu gerçekten hareketle Bursa OSB ve BOSİAD olarak, mesleki-teknik eğitimi farkındalık ve özendirme yılı ilan ettiğimiz 2019 boyunca, konuyu gündemde tutacak etkinliklere imza atmaya hazırlanıyoruz.

“Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim” başlığı altındaki ‘BOSİAD Mesleki-Teknik Eğitimi Özendirme Projesi’, 18 Ocak 2019 Cuma akşamı düzenlenecek konser ile başlayacak. Akteknik Kalıp İmalat AŞ, Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ, BOSİAD, Elsisan AŞ, MarturFompak International, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları AŞ ve Türkün Holding çalışanlarından oluşturulan ‘İş’ten Sesler Korosunu, Şef Kenan Gürel çalıştırmış…

Türkiye’nin ilk OSB’si olan Bursa OSB’nin kurulmasına öncülük ederek planlı sanayileşmenin de önünü açan BTSO eski Genel Sekreteri ve Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Kağıtçıbaşı’nın sözlerini yazdığı ve rap olarak aranje edilen güfte, (dünkü yazımda sözlerini paylaşmıştım) davetlilerle paylaşılacak. Bursa’da bir ilk gerçekleşecek…

xxx

Otomotiv idare etti

Türkiye otomotiv sanayii oldukça hareketli bir 2018 yılını geride bıraktı. Yılın hemen ortasında döviz kurlarında yaşanan gelişmelerle sıkıntılı bir süreçten geçen otomotiv sanayii, yılın son çeyreğinde atılan pozitif adımlar ve kapsayıcı teşviklerle rahat bir nefes aldı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre; 2018 yılında toplam üretim, bir önceki yıla göre yüzde 9 azalarak 1 milyon 550 bin 150 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi ise yüzde 10 azalarak 1 milyon 26 bin 461 adet oldu. Türkiye otomotiv pazarı 2018 yılını, bir önceki yıla göre yüzde 35 daralarak 641 bin 541 adet seviyesinde kapatırken, otomobil pazarı ise yüzde 33 daralarak 486 bin 321 adet ile yılı tamamladı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 32,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı ise 12,4 milyar dolar ile yılı kapattı.

Ticari araç grubundaki başarılı üretim performansını sürdüren otomotiv sanayiinin 2018 yılındaki ticari araç üretimi yüzde 5 seviyesinde azaldı. Bu dönemde, hafif ticari araç üretimi yüzde 6 oranında azalırken, ağır ticari araç üretimi yüzde 6 arttı. Ticari araç pazarı ise 2017 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 41 oranında daraldı. Aynı dönemde, hafif ticari araç pazarı yüzde 42, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 33 oranında daralmayla yılı tamamladı.

OSD verilerine göre, toplam otomotiv ihracatı 2018 yılında bir önceki yıla göre adet bazında yüzde 1 azaldı ve 1 milyon 318 bin 869 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 5 oranında azalarak, 875 bin 147 adet oldu. Bu dönemde ihracat, paritedeki değişim sebebiyle dolar bazında yüzde 11 artarken, Euro bazında ise yüzde 6 arttı.

Türk otomotiv sektörü, yeni bir proje ya da projeler almak zorunda. Aksi halde elektrikli araçlara geçmeye hazırlanan dünyadan ayrışan bir pazar içinde kalacağız ve eriyeceğiz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir