Kendimi bildim bileli; “Ülkede bilimsel araştırmalar yapanlara, teknolojik gelişmeleri yakından izleyenlere, fabrikalardaki iyileştirmelere katkıda bulunanlara, kısaca alın terine beyin teri ile katkıda bulunanlara” destek verdim, her ortamda akılcı yaklaşımları dinledim, sorularla konuyu daha anlaşılabilir hale getirmeye çalıştım.

Dünyanın neresinde olursak olalım; insanlar sürekli eğitim alırlar. Aşirette iseniz anneler, babalar, dedeler, ‘Deng Bej’ler size fısıldarlar… Üretirken öğrenirsiniz, tüketirken öğrenirsiniz. Okulda öğrenir, sokakta öğrenir, hayatta kalmaya çalışırsınız… “Üzüm üzüme baka baka kararır” sözü de buradan destek alır. İnsan, insanın her zaman öğretmenidir

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk; “Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır” derken ağır bir sorumluluk yüklemiştir öğreticiye. Matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel disiplinlerde aldığınız dersler, yaşamınız boyunca zekanızı ve kuramsal hafızanızı tazeler…

Aldığınız eğitimle de insan olmaya başlarsınız

Canlılara eziyet edilmemesini, ağaç kesilmemesini, yeşili korumayı, anneye, babaya, ataya saygılı olunması gerektiğini, toplu taşıma araçlarında büyüklere yer vermeyi, kapalı bir yere girerken kapıyı tıklatmayı, ailece yemek yemeyi, çatalı, bıçağı kullanmayı, dişlerinizi her öğünden sonra fırçalamayı eğitimle refleks haline getirirsiniz… Saygı görürsünüz…

Sonra aldığınız eğitim ve öğretimin size yetmediği anlar gelir çatar. Bilim, sanat ve sporda öne çıkan ülkeleri taramaya başlarsınız. Kültürel olarak yakın hissettiğiniz ülkeler; ABD, İngiltere, Almanya, Rusya, Çin, İsviçre, İtalya, Japonya hemen öne çıkar… Yaşamda edinebileceğiniz bilgiler ve bu bilgileri size sunacak olan öğretmenlerinizin o ülkelerde olduğunu bilerek yola koyulursunuz. İçinizde kopan fırtınaları dizginler ve seçtiğiniz ülkeye gidersiniz. Zorlu bir süreçtir sizin için. Ne yemekleri yemektir ne içtikleri ayrandır…

Bocalarsınız bir süre, kendinize yakın kültürlerden gelen; Örneğin Yunan ya da Arnavut gençleriyle bir araya gelir, hem yemeğinizi hem de kaldığınız odayı paylaşırsınız… Zaman içinde o ülkeden arkadaşlar da edinirsiniz ama yurt özlemi hep burnunuzu sızlatır. Annenizden gelen bir telefon ya da sevdiğinizden gelen bir mektup her şeyi alt üst eder… Gözyaşı döktüğünüz, içinizin kavrulduğu anları yaşarsınız…

Her şeye rağmen başarılı olur, aldığınız tekliflerle o ülkede ya da bir başka ülkede çalışmaya başlarsınız. Zekanızla hemen öne geçtiğinizi görüyorum buradan… ‘Çelme takanlara inat’ ilkleri elde edersiniz… En iyi doktor, en iyi yazılımcı, en iyi araştırmacı, en iyi genel müdür olmuş onlarca Türk tanıyorum ben. Alıç sirkesi ABD’de ödül alan bile var Bursa’da. “Gel yatırım yap arsa bedava” diye davet alan iş adamlarının sayısı hiç de az değil…

Şimdi Türkiye bu gücün farkına vardı…

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ağzından dinledim dün… Ekonomide yeni bir dönemden geçildiğini, uluslararası ticaret savaşlarının gündemi meşgul ettiğini, teknolojik değişim ve dönüşümün hız kaybetmeksizin hayatı yönlendirdiğini anlattı. Bilgi devrimi oldu ve biz halen ilk insanlar gibi “eti, ekmeği, domatesi, limonu” konuşuyoruz oysa…

Dijital Türkiye Yol Haritası’ hazırlanmış… Güzel haber… 8 kritik teknoloji alanında 29 kritik ürün geliştirilecek.

Peki bu değişim ve dönüşümü kim ya da kimlerle yapacak Türkiye? Henüz tam olarak belli değil ancak; “Üst düzey araştırmacıları Türkiye’ye getirecek program” hazır…

“Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı” ile alanlarında uzman üst düzey araştırmacıların ülkemize gelmesi hedefleniyor. Araştırmacılara sağlanan olanaklar da fena değil. Koordinasyonu TÜBİTAK sağlayacak…

Program, Türkiye’ye gelecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra yabancı uyruklu araştırmacıları da kapsayacak. Aylık yaşam gideri bursu genç araştırmacılar için 20 bin lira, deneyimli araştırmacılar içinse 24 bin lira olacak. Bu rakamlar bizzat araştırmacılara ödenecek.

Her bir araştırma için “araştırma başlangıç paketi ödeneği” de devrede olacak. Bu ödenek, genç araştırmacılar için 500 bin lira, deneyimli araştırmacılar içinse 1 milyon lira…

Gelecek için teknolojik atılım gerek. Sadece pazar olarak kalırsak her şeyimiz kaybederiz. Demedi demeyin…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir