‘Meslek nedir?’ sorusuyla başlayalım bugün. Yanıtı, “Meslek, belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş” olarak verilebilir. Dünya üzerinde yapılan araştırmalar 42 bin meslek adına rastlamışlar. Türkiye’de ise 500 meslek sayılabiliyor… Yeni iş adları da literatüre giriyor.

Bir toplum; geleceğini garanti altına almak, diğer ülkelerle rekabet edebilmek ve diğer ülkelerle entegrasyon sağlamak amacıyla çeşitli eğitim sistemlerini hayata geçirir… Örneğin Japonya, farklı bir eğitimle elektronik konusunda söz sahibi olmayı başarmış ender ülkelerden biridir. Finlandiya, Norveç ve İsveç gibi ülkelerde de çocuklar oyunla eğitilerek geleceğe hazırlanır. Çin, Hindistan, Bulgaristan ve Mısır’da milyonlarca çocuk eğitilirken sıkı kurallar uygulanır.

Türkiye’de de milli ve dini eğitim olabildiğince sıkı kurallar içerir. Bir çocuğun; matematik, Türkçe, biyoloji, kimya,  coğrafya, spor, resim, müzik ve el işi konusunda başarısı ölçülür… Bir yabancı dili yazması ve konuşması istenir…

Şimdilerde Alman ekolü olan teknik eğitimde yeni bölümler açıldı ülkemizde… Dünya ile yarışmak adına gençler, hemen her konuda bir meslek lisesi ya da teknik lisede eğitim ve öğretim alıyorlar… Mesleklerini icra edecek düzeye geliyorlar…

Peki; ‘Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ne anlama gelir?” Ne işe yarar, ne ile meşgul olur, öğrencilerinden neler ister? Her öğrenci teknik gelişmelerden tam olarak yararlanabilir mi?

Ülkemizde 2013-14 Eğitim ve Öğretim yılına kadar 22 farklı dalda eğitim veren liseler mevcuttu. Farklı okullar öğrencilere farklı programlar sunabiliyordu. Fakat 2014-15 Eğitim ve Öğretim yılı itibarıyla tüm meslek liseleri ‘Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi’ olma yönünde dönüştürülmeye başlandı… Bu dönüşüm sadece okul tabelalarıyla sınırlı aslında… Lisede okutulan müfredatta değişiklik yok…

Mesleki Teknik Anadolu Liseleri kapsamında 62 farklı alan bulunuyor… Bu alanların ayrıntısına Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü internet sayfasından ulaşılabilir.

Acil sağlık hizmetleri, denizcilik, radyo, televizyon, grafik, meteoroloji, tarım, adalet ve raylı sistemler gibi birçok programı bünyesinde barındıran Mesleki Teknik Anadolu liselerinin öğrencilere verdiği eğitim, meslek dallarında etkin bireyler yetiştirmeyi hedefliyor…

Mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin, iş hayatına daha hızlı adım atabilecekleri de bir gerçek… Meslek liselerinden mezun olan öğrenciler meslekleri ile ilgili ön lisans programlarında eğitimlerine devam edebiliyorlar… İkinci bir tercih olarak mesleki ve teknik liseden mezun olan öğrenciler kalifiye eleman olarak tercih ediliyorlar…

Gelelim asıl konumuza… Bursa’da bulunan bir lisede öğrenciler gerçek bir televizyon stüdyosu ve radyoda canlı çekim ve program yaparak eğitim görüyorlar. Osmangazi’de bulunan Hamitler TOKİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Radyo Televizyon Bölümü öğrencilerinin birer televizyoncu ve radyocu olarak yaşamlarını sürdürmeleri hedefleniyor olmalı… Okullu ile alaylı arasındaki fark giderek açılacak demek ki…

Bu bölümden mezun olan öğrenciler, iş teklifi alarak iyi bir maaşla işe başlıyorlar. Okulda bulunan stüdyoda koltuğa oturan öğrenciler ana haber sunucularını aratmıyorlar. Bu okulda okuyan birçok öğrenci gelen teklifler üzerine stajlarını Bursa’daki yerel ve ulusal medya yayın organlarında yapıyorlar. Buraya kadar her şey yolunda görünüyor…

Ama işin bir de başka boyutları var…

Radyo ve televizyon bölümü 10’uncu sınıf öğrencilerinden;

1-Windows-10 işletim sistemli dizüstü bilgisayar, 2-Canon marka kamera, 3-Tripot, 4-Işık sistemi, 5-Mikrofon, 6-Kulaklık ve 7-32 GB Flash bellek, almaları istenmiş…

Ailelere büyük yük… Şöylesine baktım fiyatlara internette…  Yaklaşık 6 bin TL harcama yapmak gerekiyor… 1.603 TL’lik asgari ücretin hemen hemen 4 katı… Bu parayı çıkaramayacak aileler olabilir, arkadaşları çekim yaparken bir kenarda süklüm püklüm duran gençleri düşündüm bir an… Üzüldüm…

Okul Müdürü sayın Ali Cihan kardeşim, biraz insaf lütfen…

Milli Eğitim İl Müdürlüğü hatta Milli Eğitim Bakanlığı, Canon veya Nikon’dan sponsorluk istesin.

Çocukları üzmeyin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir