Resmi olarak 1987 yılında kurulmuş, doğusunda Kestel ve Gürsu, kuzeyinde ve batısında Osmangazi ilçesiyle çevrili, yüzölçümü 399 kilometrekare olan genç bir ilçe Yıldırım…

69 mahalleye sahip ilçe, zaman içinde büyüyen nüfusuna artık yetmiyor. Seçimden seçime gelen etkili ve yetkili kişilerden alınan sözlerle yapılan yollar, altyapı, elektrik, su, doğalgaz ve diğer sosyal alanlarıyla insanına mutluluk vermediği yılları hatırlıyorum.

1981-1987 yılları arasında 152 Evler’deki Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gördüm. Orada kiralık evlerde oturdum. Eski Tıp Fakültesi’nden arkadaşlarım oldu. Kartal Sokak’ta az kavga etmedim… Okulun çıkışında ‘Arkadaş Cafe’yi işlettim… Bir gün Arabayatağı’nda yolumu şaşırdım 2 saatte ancak çıkabildim. Evleri öylesine (!) yapmışlardı sanki… Sokakları kesen onlarca ev… Ankara yolundan girdim bir gün ama çık çıkabilirsen… Yürü babam yürü aynı yerdesin. Anılarım depreşti yine…

Geçtiğimiz hafta 30 Mart 2018 günü Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin davetiyle ‘4. Yıl Değerlendirme Toplantısı’nı izledim. 30 dakika olarak anons edilen ancak çeşitli nedenlerle 52 dakika devam eden sunumda; 152 Evler, 75. Yıl, Akçağlayan, Anadolu, Arabayatağı, Bağlaraltı, Balabanbey, Erikli, Ertuğrulgazi, Esenevler, Fidyekızık, Güllük, Hacıseyfettin, Hacivat, Hamamlıkızık, Hocataşkın, İsabey, Kaplıkaya, Karaağaç, Karamazak, Karapınar, Kazımkarabekir, Kurtoğlu, Maltepe, Baruthane, Beyazıt, Çınarönü, Cumalıkızık, Davutdede, Davutkadı, Değirmenlikızık, Değirmenönü, Demetevler, Duaçınarı, Eğitim, Emirsultan, Mehmet Akif Ersoy, Mevlana, Meydancık, Millet, Mimar Sinan, Mollaarap, Musababa, Namazgah, Ortabağlar, Piremir, Samanlı, Selçukbey, Vatan, Yavuzselim, Yediselviler, Yenimahalle, Yeşil, Yeşilevler, Yeşilyayla, Selimzade, Sıracevizler, Sinandede, Siteler, Şirinevler, Şükraniye, Teferrüç, Ulus, Umurbey, Vakıf, Yıldırım, Yiğitler, Yunusemre ve Zümrütevler’deki değişimi görünce pek mutlu oldum…

İlçenin nüfusu her an artıyor, göç var… Artvin, Posof, Ardahan ve Karslıların pek sevdiği bir ilçe… Yoğun göç devam ediyor. Ova kısmında yüzlerce aile ev yapmış durumda ama orası halen ‘Ova Koruma Bölgesi’ olarak anılıyor. Çivi dahi çakılamıyor. Peki ne olacak bu bölgeler?… Kimse bilmiyor… Yasa işlerse hepsi kaçak… Elektrik gitmiş, su gitmiş, doğalgaz gitmiş, yol gitmiş ama kaçak statüsü devam ediyor… Çözüm bulunmalı!

Otosansit başlı başına bir üretim alanı… Bebe konfeksiyonunda bir numara olan dünyaca ünlü Vişne Caddesi de burada… Duaçınarı dokuma sanayinin kalbi… Havlu, kumaş, astar, perde üretimi oldukça yaygın… Ayrıca karoser yapımı, otomobil parçaları ve makine parçaları üretimi de ilçenin ekonomisini oluşturuyor… Mobilya üreticileri de var. Hacivat Mahallesi’ndeki sandıkçılar da büyük iş başarıyor…

Başkan Edebali, samimi sözleri ve davranışlarıyla göz dolduruyor. 30 Mart 2014 günü göreve geldiğinden bu yana halkla birlikte hareket ettiğini görüyorum. Söz verdiği 100 projeden 73’ünü hayata geçirmiş bile… “Yıldırım’da 3200 hektarlık alanda 750 bin kişi yaşıyor. Biz bin 125 hektarı yeniliyoruz. Alan bazlı dönüşümle 8 mahallede önemli adımlar attık. Kısa zamanda planlı büyümenin meyvelerini toplayacağız” diyor… Halkın olurunu almadan adım atmıyor…

Belediye kamulaştırmaya 4 yılda 100 milyon liraya yakın kaynak ayırırken, 23 yılda ilçedeki bu rakam sadece 60 milyon lira olarak gerçekleşmiş. Demek ki akılcı çözümler bulunmuş…

Kentsel Dönüşüm ve Tasarım Merkezi’ndeki toplantıya 110 basın mensubu ve köşe yazarı katıldı bu arada… Demek ki yapılanlar ve planlamaların yanı sıra Edebali’nin davranışları ve samimiyeti oldukça prim yapmış…

İlçede bir kimlik arayışı, sürdürülebilir bir kent dokusu ve erişilebilir olma arzusu sezdim. 100 yıllık planlama geliyor şimdi… Kentsel gelişim, yerinde dönüşüm ve gönüllülük esasıyla yapılan hizmetlere yönelmiş Edebali. Bilimsel temeli olan halk yararına çalışmalar umarım sekteye uğramaz.

Daha iyi bir yerde, daha güvenli, daha yeşil, daha havadar sokaklarda, otoparkları olan, okullaşma oranı artmış, yaşlılarla, engellilerle barışık; ibadet yerleri tertemiz bir ilçe öngörüsünü desteklemek gerek…

Yıldırım halkı; Başkan Edebali’yi dinlesin karlı çıksın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir