“Türk’ün şanını yayalım” dedi, gençlerden alkış aldı
Dünkü yazımda; Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) öncülüğünde Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde düzenlenen 7. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışmasında konuşan Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin’in girişimcilik ve eğitimle ilgili görüşlerinin bir kısmına yer vermiştim. Oldukça güzel tepkiler geldi…
Daha 10 yaşında ‘Robert Kolej’i istemesi, koyu Beşiktaşlı olmasına rağmen Fenerbahçe’de basketbol oynaması, Amerika’da okul yılları, Robert Kennedy ile tanışma, iki sekreteriyle okul başkanlığı, inşaatlarda çalışması, gece garsonluk yapması ve nihayetinde Türkiye’nin en başarılı özel bankacılığının başında geçen uzun yıllar… Kendi başına ders gibi bir hayat…
Şimdi ne yapıyor Özyeğin… Doğu ve Güneydoğu’da kız yurtları inşa ediyor. Kızların okuması için elinden gelen çabayı harcıyor… Eğitim alanında faaliyet gösteriyor, sosyal yaşamın her alanında destek oluyor, yaşamından kesitler sunarak gençlere örnek olmaya gayret ediyor.
Üniversiteli gençlere “yaşamınızda bir hedef olmalı. Çalışın, üretin, hocalarınızdan destek alın, sosyalleşin. Yaz geliyor… Bir yerde mutlaka iş bulun. Garsonluk yapın, bir şey pazarlayın, bir işin ucundan tutun. Geleceğin işlerine odaklanın. Bir gün mutlaka kendi işinizde başarıyı yakalayacaksınız… Sizin daha şanslı olduğunuzu söylemeliyim. İletişim müthiş bir yere gidiyor” sözleri alkış alıyor.
Yazdığı kitabının okunmasını istiyor mikrofondan… “Kitabımı kaç kişi okudu?” sorusunun ardından kalkan ellerin az olması moralini bozdu mu pek anlayamadım ama rektöre dönerek; “Sevgili hocam bir şeyler yapalım. Kitabı burada bulunduralım” diye konuşmasının değerlendirmesini sizlere bırakıyorum…
Hüsnü Özyeğin; “Türk insanı çılgın derecede girişimci. Bugün dünyada hangi ülkenin müteahhitleri bizler gibi yurt dışında çok büyük işlere imza attı? Türk insanının dünyadaki başarılarını daha fazla konuşmamız gerekiyor, bu herkese moral verecek” sözleri de insana güven veriyor…
Türkiye’de girişimciliğin gelişmesinde üniversite-sanayi iş birliğine çok iş düştüğüne de değinen Özyeğin, “Bugün mevcut olan pek çok iş kolunun beş yıl önce olmadığını görüyorsunuz. Dolayısıyla sadece Türkiye’ye değil, blockchain, büyük veri ve yapay zekanın gün geçtikte hakim olmaya başladığı dünyaya mezun yetiştirmemiz gerekiyor. Bir öğrencimiz yurtdışından beni arayıp ‘Hocam, dünyaca ünlü bir şefle birlikte çalışıyorum’ dediğimde gurur duyuyorum. Beş hukuk fakültesi mezunu öğrencimiz avukatlık bürosu açınca bize geliyorlar, ben de rekabet ederek kendilerini geliştirmeleri için onlara iş veriyorum. Türk üniversiteleri muazzam bir meydan okumaya sahip. Hepimizin amacı, Türk’ün şanını dünyaya yaymak. Paranızla başkalarını da mutlu ediyorsanız, yaptığınız iş anlam kazanıyor. Herkes yeteneklerini kullanmalı” diye konuştu. O an üniversiteli gençler hareketlendi…
“Türk’ün şanı” dedi, “yayalım” dedi… Alkış geldi…
Üniversitede 4 yıllık ‘Girişimcilik Lisans Programı’ olması zaten her şeyi açıklıyor. Devletten beklemeden, beyin gücüyle harekete geçen gençlerin yetişmesi, Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olacaklarını da gösteriyor. Bu arada 7 yılda 70 şirket kurulmuş üniversitede. Öğrenciler pratik yapıyor…
Otonom araçlara da değinen Özyeğin, dünya otomotiv endüstrisinde sıfır kaza, trafik ve emisyon için yaşanan dönüşüm sürecinden Çin’in başarıyla çıkacağına inanıyor… Tesla’nın yaratıcısı Elon Musk’tan bahsederken; “Bir oyun bozulduğu zaman, kartlar yeniden dağıldığında, Çinliler karlı çıkacak. Şimdiye dek dünyada 2 milyonu aşan elektrikli araç satıldı, bu rakamın 1 milyon küsurunu Çin sattı. Geçen yıl ABD’de satılan elektrikli araç sayısı 160 bin adet olurken, Çin’de 650 bin adet satıldı. Çinliler çok sabırlıdır. Önce Volvo’yu aldılar. Ve Volvo, araçlarının yüzde 100’ünü elektrikli yapacağını ilan eden ilk marka oldu. Çinliler şimdi de Daimler’in peşinde. Çin hükümeti geçen hafta da benzinli ve hibrit araçları yakında tamamen yasaklayacağını ilan etti. ABD’de ise 2030 yılına kadar benzinli ve hibrit 200 milyon adet aracın yollardan çekileceği tahmin ediliyor” dedi…
İleriyi görmek ve işinizi planlamak için; Bilmeniz ve gözlemlemeniz gerekli. Özyeğin de böyle bir girişimci.
Yolu açık olsun…