TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman’ın sosyal medyadaki paylaşımından yola çıkarak size bir Bursa değerini, bir Bursa beyefendisini tanıtmak istiyorum bugün.

Sevgili arkadaşımız Karaman’ın paylaşımı şöyle;

Bursa’nın neden “Kalite Şehri” olduğunun 5. delili:

1954-1957 yılları arasında TSE’NİN ilk Genel Sekreteri,

1969-1975 tarihlerinde TSE’NİN Yönetim Kurulu Üyesi,

1976-1978 yıllarında TSE BAŞKANI olan;

PROF. DR. NECMETTİN (NECMİ) NACİ TANYOLAÇ BURSALI OLDUĞU İÇİN…

(26 yıldır TSE’DE görev yapan ben; bu bilgiye yeni ulaştım. Bu da benim ayıbım!)

3 Aralık 1994 günü hayata gözlerini yuman merhum başkanımıza rahmet diliyorum.

Paylaşım böyleydi… Ben de ilk kez duyuyordum adını… Araştırdım… Yaşamının bir evresinde ABD’de atom bombası ile ilgili özel bilgiler de derleyen vatanperver bir insan, değerli bir bilim adamı… Türkiye’nin gelişmesinde önemli bir işlev yerine getiren Türk Standartları (TSE)  Enstitüsü’nün kuruluşunda emeği olan güzel bir insan…

Türk Standartları Enstitüsü (TSE); her türlü madde ve mamüller ile usul ve hizmet standartlarını yapmak amacıyla 18 Kasım 1960 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuş. Enstitünün ilgili olduğu bakanlık şimdilerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı… Enstitü, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kurumu. Kısa adı ve markası TSE… Türk Standartları Enstitüsü’nün izni olmadan bu marka hiçbir şekil ve şart altında kullanılamıyor…

Şimdi biraz da Prof. Dr. Necmettin (Necmi) Naci Tanyolaç’ı yakından tanıyalım… Enstitünün ‘Standard’ adlı dergisinde yer alan bilgiler oldukça ayrıntılı…

1918 yılında Bursa’da doğdu. Mühendislik öğrenimini Robert Koleji Elektrik Bölümünde, Yüksek lisans ve doktora öğrenimini Amerika’da Purdue Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nde tamamladı. 1949 yılında yurda dönen Tanyolaç,, çeşitli askeri fabrikalarda mühendis olarak hizmet verdi, yurt içinde ve yurt dışında bilimsel çalışmalarda bulundu. İdareci olarak Makine Kimya (MKE) kurumunda, Türkiye Ticaret Odaları ve Borsaları Birliği’nde görev yaptı. TSE’nin kuruluşunda görev alan Tanyolaç 1954-1957 arasında, Türk Standardları Enstitüsü’nün ilk Genel Sekreteri, 1969-1975 tarihlerinde Yönetim Kurulu Üyesi ve 1976-1978 yılları arasında başkan oldu. 1956 yılında ODTÜ’nün ilk kurucu Umumi Katibi olarak Rektör yetkisiyle çalıştı. 1957-1971 yılları arasında Robert Kolej Yüksek Okulu Mühendis Mektebi Elektrik Bölümü’nde öğretim üyeliği ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü yaptı. 1982-1985 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve Rektör Yardımcılığı, 1971-1982 yılları arasında Elektrik Mühendisliği Bölümü Başkanlığı görevlerinde bulunan Tanyolaç, kurucusu olduğu Biyo-Medikal Mühendisliği Enstitüsü’nün ilk müdürü oldu ve UNESCO Bölgesel Biyomedikal Merkezi’nin Milli Proje Koordinatörlüğü’nün yanı sıra MSB-İLAR Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürüttü. “Biyomedikal Mühendisliği İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Vakfı”nın kurucusu olan Prof. Dr. Tanyolaç, Sağlık Bakanlığı ve SSK Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli hastanelerde yapılan tıbbi cihazlarla ilgili bakım, onarım ve kalibrasyon çalışmalarını gerçekleştirdi. Ayrıca İstanbul İli Sağlık Tesisleri Master Planını (1986) hazırladı. Cumhuriyet tarihimizin çeşitli kademelerinde yaptığı toplumsal ve uygulamalı çalışmalarla seçkin bir yeri olan Prof. Dr. Necmettin Tanyolaç’ın ulusal ve uluslararası ödülleri ve patentleri bulunuyor.

Planör ve paraşüt mucidi Bursalı Emrullah Ali Yıldız da iki yıl önce sevgili Sunay Akın’ın sunumu sonrasında gündeme gelmişti… Şimdi de Prof. Dr. Tanyolaç’la tanışıyorum.

Umarım adlarına uygun ödüller koyarız. Ailelerine ulaşırız, yaşayanlarla röportajlar yaparız. Ders kitaplarında bölümler oluşturur, geçmişin ışığını bugüne taşırız…

Şehremini Alinur Aktaş ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a önemle duyurulur…

Üzerimize düşen bir görev olursa da buradayız efendim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir