Bursa’nın bir sanat ve kültür kenti olarak tanınmasına katkı koyan kişi, kurum, kuruluş ve toplulukların bayramı var yakında. Büyük usta Genco Erkal geliyor dostlar. Selçuk Yöntem, Cihan Ünal, Can Gürzap ve Tilbe Saran da kente biraz da olsa nefes aldıracak… Ustalarla yapacağınız sohbetlerden alacağınız tat ise tamamen size kalmış…

Bir ‘teyatora bayramı’… Nilüfer’de… Mutlu olacağınız, yaşama dair sorularınıza yanıt bulacağınız, eğleneceğiniz, düşüneceğiniz, arkadaşlarınızı, dostlarınızı göreceğiniz, kendinizden geçeceğiniz 82 ayrı temsil… 58 tiyatro topluluğu… 34 gün…

Gala, 27 Mart 2018 Salı günü saat 20.30’da. 6’ncı Nilüfer Tiyatro Festivali, yazar Murathan Mungan’ın şarkıları ve Geyikler Lanetler oyunundan bölümlerle hazırlanan Ali Düşenkalkar rejisi, Şef İbrahim Yazıcı’nın müzik direktörlüğünde Nilüfer Kent Tiyatrosu oyuncularının yer aldığı açılış etkinliğinde tiyatro severlere merhaba diyecek. Festival, 29 Nisan’a kadar devam edecek. Ücretsiz oyunların da olduğu etkinlikler için biletler bu gece saat 24.00’ten itibaren internetten satışa sunulacak. Yer bulmak için elinizi çabuk tutun… Bu organizasyonda biletler 10-30 TL arasında…

Sahneler; Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu Atölye Salonu (Yüzüncü Yıl Eğitim ve Sanat Merkezi), Konak Kültür Evi, Uğur Mumcu Sahnesi (Bursa Gazeteciler Cemiyeti-Magazin Outlet) ve Nazım Hikmet Kültür Evi…

Bilet Gişeleri; Konak Kültür Evi, Uğur Mumcu Sahnesi, Nazım Hikmet Kültür Evi, Devlet Tiyatrosu…

Tiyatro, kısaca sahne sanatı olarak tanımlanabilir. Edebi eser türlerinin arasında yer alan tiyatro, diğer türlere göre oldukça farklı. Edebi eserler arasında yer alan bir romanın genellikle bir yazarı varken; Tiyatro, oyun yazarı, oyunun yönetmeni ve oyunda yer alan oyuncular tarafından sergilenir. Sizi içine çeker… Dokunmak isteyeceğiniz ögelerle süslenmiş, vurucu tümcelerle dolu, mimik, jest, dans ve betimlemelerle dolu dakikalar alır götürür seyircisini. Unutulmaz kılar…

Eski çağlardan bu yana insana yakındır tiyatro. İlk tiyatro şenliği M.Ö. 534 yılında Atina’da gerçekleşti… Tiyatro, halkın nabzını tutan bir eser türüdür. Toplum psikolojisine hitap eder ve genel olarak toplumsal sorunları sahneye yansıtarak farkındalık kazandırmaya çalışır. Edebi sanatların içerisinde yer alan, eylem ve konuşmaya dayanan tiyatro, oyunculuk, sahne düzeni, ışıklandırma, dekor, kostüm ve müzik ile bütünlük kazanır. Olayları anlatarak değil, canlandırma yoluyla gösterir. Tiyatro sözcüğü, Yunancada theatron yani “seyirlik yeri” anlamına gelen sözcükten türemiş ve günümüze kadar gelmiştir… Türkçeye ise İtalyancadaki teatro kelimesinden geçmiştir. Rahmetli anneannem ‘teyatora’ derdi… Nur içinde uyusun… İlk kez birlikte biraz uzatılmış bir at arabasının üzerindeki sahnede ‘teyatora’ izlemiştim. Epeyce gülmüştük…

6. Nilüfer Tiyatro Festivali’nin ’Yan yana geliyoruz’ sloganı sıcacık bir duygu barındırıyor kendi içinde. Üç okuma tiyatrosu, on dört atölye çalışması, bir konser ve bir sergi de festivale renk katacak… Yeni dil arayışları olan tiyatrocular da oyunlarıyla sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i ve ekibini kutlamak gerek. Bakın ne diyor; “Dopdolu bir programla Nilüfer’de 34 gün boyunca tiyatro keyfi var. Bu festivalde yan yana gelelim. Tiyatronun bizlere verdiği o güzel duyguyu hep beraber yaşayalım. İnsana dokunalım ve ileriye götürelim…”

Bursa’ya değer kattınız; Var olun, sağolun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir