Bursa hapşırırsa; Türkiye hastalanır
Tarihi köklerine doğru gidildiğinde Bursa’da üreten insanların olduğunu görüyoruz… Hemen her tür meyve ve sebzenin (karpuz, limon ve mandalina bile var) kök saldığı verimli topraklarımız var; Et ve süt veren küçük ve büyükbaş hayvanlarımız… Ve bunlara bağlı son teknolojilerle donanmış sanayi tesisleri…
Eline aldığı ve hiç görmediği mekanik parçalara hemen kalıp çıkaran ustaları var Bursa’nın. Bulgaristan, Yugoslavya, Yunanistan, Makedonya ve Kosova’dan göç ederek, işlerine dört elle sarılan soydaşlarımız var. “Çalışmak ibadetin yarısıdır” diyen inanç sistemimiz… Çalışkan işçiler, formenler, mühendisler, araştırma yapan öğretim üyeleri, dünyayı gezerek yenilikleri fotoğraflayan genç iş insanları var.
Azalsa da yeşili; suyu, kaplıcaları ve güzel insanlarıyla yaşanacak bir kent olarak kalmalı Bursa…
Kentte pamuk üretilmediği halde tekstilde harikalar yaratan iş insanları var Bursa’nın. Bebe konfeksiyonu aldı başını gitti, ev tekstili zaten dünyaca ünlü… Her ne kadar konkordato ilan etseler de Fransa’daki modacılara özel kumaş üretenler bile var… Spor markalarına kusursuz giysiler dikiliyor Bursa’da. Polyester iplik üretiminde ilk sıradayız. Renault, FIAT ve Bosch için çalışan fabrikalar yine kentin ekonomisinde önemli bir yere sahip… Hindistan ve Güney Kore’den yatırımcılar burada… Şimdi Araplar geldi… Konut sektöründeki marka şirketler onlara özel evler inşa ettiler. Suriye’den gelenler ucuz işçi oldular. Tıpkı Almanya’daki Türkler gibi; daha az ücretlerle daha çok çalışmaya devam ediyorlar…
Bugünlerde yaklaşık 40 ülkeden 350’ye yakın yabancı iş insanı Bursalı tekstilcilerle buluşacak. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) liderliğinde tekstil sektörüne yönelik düzenlenecek ‘Bursa Textile Show’, yarın (14 Kasım Çarşamba) kapılarını açıyor. Merinos, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki (AKKM) fuar, 3 gün boyunca açık kalacak…
5 milyar dolar dış ticaret fazlası veren ve 14 milyar doları aşan ihracata imza atan Bursa iş dünyasına model projeleriyle öncülük eden BTSO’nun önünde çok önemli yatırımlar da var…
1-BTSO Üniversitesi,
2-Bursa Finans ve Ticaret Merkezi,
3-Organize Ticaret Bölgeleri,
4-Marka Bulvarı,
5-Sağlık Serbest Bölgesi ve
6-KOBİ OSB gibi projelerle Bursa, geleceğe taşınacaktır…
Ekonomik durgunluğa rağmen üretime devam etme telaşındaki Bursa, başarmak zorunda olan illerin başında geliyor. Küçük işletmelere nefes aldıracak olan önlemleri hayata geçirecek, onları şevkle çalışmaya teşvik edecek olan kararlara ihtiyaç var. BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’a sunduğu rapordaki ayrıntıları merak ediyorum doğrusu… Sonuçlarını almak için mutlaka takip edilmeli…
Yurtdışı gezileri, fuar organizasyonları, alım heyetleri gibi organizasyonlar, üretim devam edebildiğinde anlamlıdır. Ayda 15-16 bin liralık elektrik parasını dahi karşılayamayacak duruma düşen fason üreticiler başta olmak üzere konkordato ilan eden şirketler ziyaret edilmeli, yaşanan sıkıntılar bundan sonraki raporda olduğu gibi anlatılmalıdır.
“Bursa büyürse Türkiye büyür” mottosu çok güzel…
Ekliyorum; “Bursa hapşırırsa Türkiye hasta olur.”
Kapanan her şirket işsizlik demek;
Evde çorba kaynamazsa hastalık demek;
Ülkeye kırgınlık ve kızgınlık demek…
Kemerde delik kalmadığında kaybetmek demek!